25 sierpnia – Dzień polskiej żywności

Pierogi, gołąbki, bigos, kotlet schabowy – czy polska kuchnia jest zdrowa ? Nasza tradycyjna kuchnia kojarzy się na pierwszy „rzut oka” z kuchnią tłustą, mięsną i kartoflaną. Ale czy tak naprawdę wygląda? Niekoniecznie. Za ogromna zaletę należy uznać jej różnorodność pod względem zarówno składników jak i smaków.


Polecani dietetycy

Bardzo ważne jest to jak potrawy zostaną przygotowane. Zamiast smażenia mięsa przy użyciu tłuszczu można je gotować na parze, piec lub dusić. To samo dotyczy zup. Zrezygnowanie z zagęszczanie zup mąką czy wybór jogurtu naturalnego zamiast śmietany będzie lepszą opcją. Warto korzystać z produktów sezonowych, które oferuje nasz region, by wzbogacić swoją dietę w odpowiednią ilość warzyw i owoców.

Wiosna i lato króluje w szczaw, młode ziemniaki, młodą kapustę, buraki, bób, szparagi i wachlarz owoców. Natomiast jesień i zima to pora na śliwki, dynię, kiszonki czy podgrzybki. Polska kuchnia to także ryby, które bogate są w zdrowe tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne. Oczywiście nie można pominąć dania, które chyba najbardziej jest kojarzone z polską kuchnią – mowa tutaj o pierogach.

O tym, co decyduje czy są one tuczące czy nie to ciasto, farsz i sposób ich podania. Lepszym wyborem będzie użycie mąki pełnoziarnistej, zamiast najbielszej pozbawionej składników odżywczych. Farsz starać się przygotować np. z chudego sera twarogowego. Tak przygotowane pierogi lepiej gotować w wodzie niż smażyć na tłuszczu i dodatkowo użyć skwarków. Oczywiście jedzenie z umiarem swoich ulubionych potraw polskich nikomu raczej nie zaszkodzi :)
Autor:

Podobne artykuły

Ostatnie dni lata, czyli jak wykorzystać owoce sezonowe

Lato zbliża się ku końcowi, niestety. A wraz z nim powoli znikają sezonowe owoce. Proponuję wykorzystać je do maksimum, póki jeszcze są. Następne dopiero za rok. Oto kilka przepisów ? smacznych, zdrowych i przyjemnych w smaku 

5 powodów, dla których warto jeść owies

Osoby, które regularnie sięgają po owies dbają o prawidłową pracę swojego przewodu pokarmowego. Owies jest bardzo ważnym źródłem błonnika pokarmowego w naszej diecie, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji.

Zdrowe śniadanie to podstawa!

Zdecydowanie już za nami ciężkie, deszczowe i zimne majowe dni, my w ciągłym pośpiechu, bez chwili czasu dla siebie.
Jednak przypominamy, że w całej tej gonitwie dnia codziennego nie możemy zapominać o najważniejszym - o śniadaniu!

Jolanta Czepułkowska