25 sierpnia – Dzień polskiej żywności

Pierogi, gołąbki, bigos, kotlet schabowy – czy polska kuchnia jest zdrowa ? Nasza tradycyjna kuchnia kojarzy się na pierwszy „rzut oka” z kuchnią tłustą, mięsną i kartoflaną. Ale czy tak naprawdę wygląda? Niekoniecznie. Za ogromna zaletę należy uznać jej różnorodność pod względem zarówno składników jak i smaków.


Polecani dietetycy

Bardzo ważne jest to jak potrawy zostaną przygotowane. Zamiast smażenia mięsa przy użyciu tłuszczu można je gotować na parze, piec lub dusić. To samo dotyczy zup. Zrezygnowanie z zagęszczanie zup mąką czy wybór jogurtu naturalnego zamiast śmietany będzie lepszą opcją. Warto korzystać z produktów sezonowych, które oferuje nasz region, by wzbogacić swoją dietę w odpowiednią ilość warzyw i owoców.

Wiosna i lato króluje w szczaw, młode ziemniaki, młodą kapustę, buraki, bób, szparagi i wachlarz owoców. Natomiast jesień i zima to pora na śliwki, dynię, kiszonki czy podgrzybki. Polska kuchnia to także ryby, które bogate są w zdrowe tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne. Oczywiście nie można pominąć dania, które chyba najbardziej jest kojarzone z polską kuchnią – mowa tutaj o pierogach.

O tym, co decyduje czy są one tuczące czy nie to ciasto, farsz i sposób ich podania. Lepszym wyborem będzie użycie mąki pełnoziarnistej, zamiast najbielszej pozbawionej składników odżywczych. Farsz starać się przygotować np. z chudego sera twarogowego. Tak przygotowane pierogi lepiej gotować w wodzie niż smażyć na tłuszczu i dodatkowo użyć skwarków. Oczywiście jedzenie z umiarem swoich ulubionych potraw polskich nikomu raczej nie zaszkodzi :)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Tłusty Czwartek - ile trzeba spalać jednego pączka?

Powiedział nam Bartek, że dziś Tłusty Czwartek. Kto zna tę frazę w całej odsłonie ? ;) Podpowiemy: "Powiedział nam
Bartek, że dziś Tłusty Czwartek - Myśmy uwierzyli, pączków nasmażyli" :) Czyż nie brzmi smakowicie? :) W ten jedyny dzień tradycja nakazuje zjedzenie choć jednego pączka, który  zapewni nam pomyślność i dobrobyt w całym roku. Jednak pytanie - w ilu domach do dnia dzisiejszego zachowała się tradycja pieczenia domowych pączków ? No właśnie... niestety zwyczaje zanikają..

Czekoladowe fakty i mity

Czy czekolada jest zdrowa, poprawia nastrój i jest źrodłem energii? Fliżanka czekolady jest mniej kaloryczna niż tabliczka? Czy czekolada biała.. jest czekoladą? Sprawdź!

5 ciekawostek o nasionach chia

Kilka tygodni temu o nasionach chia zrobiło się naprawdę głośno. Media obiegła informacja, że są one niebezpiecznie dla zdrowia. Wyjaśniamy! :)

Elżbieta Gmurczyk
Owoce leśne czyli co zdrowego i pysznego znajdziemy w lesie?
Owoce leśne czyli co zdrowego i pysznego znajdziemy w lesie?