25 sierpnia – Dzień polskiej żywności

Pierogi, gołąbki, bigos, kotlet schabowy – czy polska kuchnia jest zdrowa ? Nasza tradycyjna kuchnia kojarzy się na pierwszy „rzut oka” z kuchnią tłustą, mięsną i kartoflaną. Ale czy tak naprawdę wygląda? Niekoniecznie. Za ogromna zaletę należy uznać jej różnorodność pod względem zarówno składników jak i smaków.


Polecani dietetycy

Bardzo ważne jest to jak potrawy zostaną przygotowane. Zamiast smażenia mięsa przy użyciu tłuszczu można je gotować na parze, piec lub dusić. To samo dotyczy zup. Zrezygnowanie z zagęszczanie zup mąką czy wybór jogurtu naturalnego zamiast śmietany będzie lepszą opcją. Warto korzystać z produktów sezonowych, które oferuje nasz region, by wzbogacić swoją dietę w odpowiednią ilość warzyw i owoców.

Wiosna i lato króluje w szczaw, młode ziemniaki, młodą kapustę, buraki, bób, szparagi i wachlarz owoców. Natomiast jesień i zima to pora na śliwki, dynię, kiszonki czy podgrzybki. Polska kuchnia to także ryby, które bogate są w zdrowe tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne. Oczywiście nie można pominąć dania, które chyba najbardziej jest kojarzone z polską kuchnią – mowa tutaj o pierogach.

O tym, co decyduje czy są one tuczące czy nie to ciasto, farsz i sposób ich podania. Lepszym wyborem będzie użycie mąki pełnoziarnistej, zamiast najbielszej pozbawionej składników odżywczych. Farsz starać się przygotować np. z chudego sera twarogowego. Tak przygotowane pierogi lepiej gotować w wodzie niż smażyć na tłuszczu i dodatkowo użyć skwarków. Oczywiście jedzenie z umiarem swoich ulubionych potraw polskich nikomu raczej nie zaszkodzi :)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Co kryje w sobie pomidor?

Sięgając do czasów ławki szkolnej, a nawet jeszcze wcześniej, na myśl przychodzi mi gra w pomidora ;) Nie można było dowiedzieć się niczego od współgraczy, bo na każde zadane pytanie słyszeliśmy jedynie odpowiedź pomidor :) Ale do czasu ;) Podstęp, taktyka i można było skusić przeciwnika ;) A czym może skusić nas prawdziwy pomidor? :)

Jak sprawić by strączki były łatwiej strawne?

Nasiona roślin strączkowych to korzystne składniki diety dla naszego zdrowia. Są bogate w błonnik pokarmowy, który zapobiega powstawaniu zaparć oraz reguluje rytm wypróżnień.

30 lipca - Dzień Sernika

Ciągle tylko dieta i dieta i wreszcie nadchodzi okazja do grzechu... :) 30 Lipca został mianowany Międzynarodowym Dniem Sernika:) Świętować czy nie świętować? Taka okazja jest tylko raz do roku, więc pozwalamy na jeden mały kawałeczek. Ale czy
nie wydaje się Wam, że Międzynarodowy Dzień Sernika powinien mieć swoje święto w okolicach Bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy? To wszak wtedy na naszych świątecznych stołach króluje sernik. Ależ jaki on wtedy cudny.. krakowski z kratką, wiedeński, czekoladowy, królewski, z rodzynkami, z makiem, z chałwą ... po prostu z czym tylko się da. Jedno jest pewne,zawsze smakuje tak samo - pysznie ;)

Elżbieta Gmurczyk
Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?
Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?