Kiedy jest czas na grzybobranie?

Wielu z nas zastanawia się, kiedy jest najlepszy czas na grzybobranie? Kiedy wybrać się do lasu, aby zapełnić swój koszyk i przynieść do domu wiele gatunków grzybów a następnie wykorzystać je w domowej kuchni? 


Polecani dietetycy

Jednak warto postawić sobie jeszcze jedno kluczowe pytanie - czy grzyby mają wartości odżywcze, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie? Czy są bezpieczne i można bez żadnych ograniczeń włączać je do naszej diety ? Sprawdźmy to.

Najlepszym okresem na zbieranie grzybów jest połowa lata i jesień, oczywiście pod warunkiem, że w tych miesiącach towarzyszyły pogodzie letnie deszcze. Wszak popularnym powiedzeniem jest, że grzyby rosną po deszczu i to akurat jest prawdą. Lipiec w tym roku nazywany lipcopadem, może się nieco przyczynić do pojawienia się grzybów w lasach. W czerwcu powinny pojawiać się już pierwsze gatunki takie jak podgrzybki, maślaki, kurki, kanie a od lipca borowiki, gąski, jesienią natomiast można rozglądać się za opieńkami.

Dlatego warto wyruszać do polskich lasów na grzybobranie ale... grzyby powinny zbierać osoby, które znają się na tym fachu, trzeba umieć odróżniać gatunki trujące od nietrujących i przede wszystkim nie podawać zbyt małym dzieciom potraw z grzybów. My rekomendujemy wiek 7-8 lat, 
kiedy to układ pokarmowy i trawienny dziecka jest w pełni rozwinięty. 
Trzeba pamiętać, że dla najmłodszych nawet te właściwe gatunki, nietrujące podane w zbyt wczesnym wieku, mogą prowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie.

Co kryją w sobie grzyby i czy dzięki swoim walorom są w stanie poprawić nasze zdrowie?
I tu zaczyna się polemika. Jedni uważają, że grzyby są zupełnie bezwartościowe, przypisywane są im tylko wspaniałe smaki i aromaty, a inni potrafią wskazać nieco więcej :)

Grzyby z pewnością są niskokaloryczne, 100 g duszonych grzybów to 49 kcal. Grzyby zawierają w sobie dużą ilość wody, nawet 70-90 %. Poza tym mają w sobie witaminę A,D,E,K,B1,B2,PP oraz białko ( 3-9% w suchej masie grzybów). Są  i takie gatunki jak np. boczniak, któremu przypisuje się 
właściwości antynowotworowe oraz obniżanie cholesterolu we krwi. Grzyby również wykazują zawartość m.in. magnezu i potasu, co z kolei wpływa na poprawę przemiany materii, więc nie można tak od razu stwierdzić, że grzyby są bezwartościowe, bo tak nie jest. Przestrzegamy natomiast przed zbieraniem grzybów przy ruchliwych drogach, terenach nawożonych 
ściekami, w okolicy poligonów wojskowych a to wszystko dlatego, że grzyby chłoną ołów i rtęć, tak więc duży wpływ na wartość odżywczą grzybów ma miejsce, w którym je zbieramy a tym samym środowisko, w którym rosną.

Jednak, jak ze wszystkim, także z grzybami trzeba z umiarem. Grzyby oprócz swoich właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie, są ciężkostrawne. Dlatego zbyt duża ich ilość obciąży z pewnością układ pokarmowy, trawienny, wątrobę, tak więc i te przyjemności dozujmy z 
umiarem.

Zachęcamy zatem do spacerów po lesie i zbierania grzybów ale uwaga! Zbieramy tylko te nietrujące gatunki, więc przed taką wyprawą warto się dobrze przygotować. I mowa tu nie tylko o ekwipunku zewnętrznym - odpowiednie ubranie, zabezpieczenie przed kleszczami, koszyk, nożyk do ścinania ale przede wszystkim wiedza, z którą warto do lasu się wybrać, aby nie przynieść szkody na zdrowiu nam i naszym bliskim.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Poznaj swojego dietetyka - Anna Huma-Nande

Cykl wywiadów " Poznaj swojego dietetyka" doczekał się rozmowy z niezwykle skutecznym specjalistą z zakresu zdrowego żywienia. Pełna optymizmu, radości do życia i uśmiechu przekazuje najcenniejszą wiedzę z obszaru dietetyki, aby wspólnie ze swoimi pacjentami zdobywać laury zwycięstwa :) "Przepisuje dietetyczne recepty a może nawet "tajemne receptury" aby długo cieszyć się szczupłą sylwetką, dobrym nastrojem i wspaniałym zdrowiem oraz kondycją :) Poznajmy Anię ;)

To...fu? Co w sobie kryje?

Długo nie mogłam się przełamać, aby spróbować czegoś, co inni nazywają tofu .. aż wreszcie się stało :) Zajęło to trochę czasu, nie powiem, że nie, ale skusiwszy się na obiad w postaci springrolsów czyli zawiniętego w makaron ryżowy tofu ze świeżą żółtą papryką, liśćmi szpinaku i czarnuszką, polanymi sosem sojowym, mogę potwierdzić, że eksperyment przeżyłam ... ale szczerze to o zachwycie nad tofu powiedzieć nie mogę. A jakie są Wasze upodobania smakowe w obszarze zajadania się bądź nie zajadania się tofu? Skrobniecie coś w tym temacie? :) Z pewnością tofu nie wejdzie do top 10 mojej listy faworytów w menu ale raz na jakiś czas może się skuszę, szczególnie jeśli bardziej zgłębię wiedzę w tym temacie. Tak więc dla mnie i dla Was - porcja wiedzy o tofu:)
Zaczynamy!:)

Dlaczego warto jeść truskawki? :)

Sezon truskawkowy w pełni! Do wyboru kilkanaście odmian tego soczystego, czerwonego owocu. Słodka, przepełniona słońcem ... Przyjemność!!! :)
Czy powinniśmy sobie na nią pozwalać w diecie? Oczywiście, że tak!

Małgorzata Łyżniak