Ciastka owsiane oraz produkty typu fit – co tak naprawdę się w nich kryje?

Widząc na półkach w sklepie ciastka owsiane, produkty typu light czy ,,fit’’ batony sięgamy po nie z myślą, że nie zgrzeszyliśmy. Często natomiast okazuje się, że produkty te mają obniżoną zawartość tłuszczu rekompensując to znacznie większą ilością cukru w składzie.


Polecani dietetycy

Co więcej producenci ,,napychają” te produkty chemią, zagęstnikami, sztucznymi substancjami słodzącymi, by zachowały zgrabne kształty oraz smakowały, a które bezsprzecznie nie są obojętne dla naszego zdrowia.

Bardzo często takie ,,fit’’ batony czy ciastka owsiane nie różnią się znacznie od tych tradycyjnych. W konsekwencji taka żywność może sprzyjać nabieraniu dodatkowych kilogramów. Dlatego najważniejsze przy wyborze produktów jest czytanie ich składu i etykiet. Im krótszy skład tym przeważnie jest on lepszy. Warto również spojrzeć na rodzaj tłuszczu użytego do produkcji danego wytworu.

W większości produktów niestety jest używany olej palmowy – tańszy, gorszej jakości. Podobnie przy czytaniu składu naszą uwagę powinna przykuć obecność słodzików jakimi są : syrop glukozowo – fruktozowy, aspartam i wiele innych. Mają one za zadanie przywrócenie atrakcyjności produktom po ich odcukrzeniu.

Zatem pamiętajmy zawsze sięgając po produkty typu ,,light’’ czy ,,fit’’ sprawdźmy ich skład!
Autor:

Podobne artykuły

To...fu? Co w sobie kryje?

Długo nie mogłam się przełamać, aby spróbować czegoś, co inni nazywają tofu .. aż wreszcie się stało :) Zajęło to trochę czasu, nie powiem, że nie, ale skusiwszy się na obiad w postaci springrolsów czyli zawiniętego w makaron ryżowy tofu ze świeżą żółtą papryką, liśćmi szpinaku i czarnuszką, polanymi sosem sojowym, mogę potwierdzić, że eksperyment przeżyłam ... ale szczerze to o zachwycie nad tofu powiedzieć nie mogę. A jakie są Wasze upodobania smakowe w obszarze zajadania się bądź nie zajadania się tofu? Skrobniecie coś w tym temacie? :) Z pewnością tofu nie wejdzie do top 10 mojej listy faworytów w menu ale raz na jakiś czas może się skuszę, szczególnie jeśli bardziej zgłębię wiedzę w tym temacie. Tak więc dla mnie i dla Was - porcja wiedzy o tofu:)
Zaczynamy!:)

Co siedzi w tym ananasie? :)

Jesień powoli wkracza w pełną fazę swojej chłodnej i deszczowej pory, więc aby postawić kropkę nad przysłowiowym "i", przypomnijmy sobie jeszcze raz smak lata, smak słońca, smak radości, co by naładować akumulatory i doczekać kolejnego sezonu ;) Ananas :) Co Wy na to ? :) Lubicie ten fantastyczny intensywnie żółty a po przekrojeniu przypominający roześmiane słoneczko owoc? Myślę, że amatorów znajdzie się wielu :) Czas na bliższe zapoznanie :)

Zimno, zimno a będzie jeszcze zimniej...

Koniec grudnia. Szaro, buro i ponuro. A będzie jeszcze chłodniej. Zima dopiero przed nami.
Coraz częściej słyszę od Pacjentów w Gabinecie, że ciężko wstaje się rano, że chętnie zostaliby pod ciepłą kołdrą a już najchętniej, skoro muszą już wstać, to zaczęliby dzień ciepłym śniadaniem.

W związku z tym otwieramy cykl z przepisami na zimowe posiłki.
Zdrowo, pysznie i przyjemnie :)

Zacznijmy od śniadań. Oto kilka propozycji przygotowania ciepłego śniadania. Szybkich w ciągu tygodnia, trochę bardziej wymagających w weekend a przede wszystkim smacznych.

Małgorzata Łyżniak
Stara szkoła
Stara szkoła