Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

Dzwoni budzik.." jeszcze 5 minut" zamienia się w dodatkowe 30.. a potem ogarnia nas gorączka codziennego poranka :) Kolejka do łazienki, dzieci do wyprawienia do szkoły, oczko w rajstopach, bluzka do uprasowania, ekspres do kawy postanowił zastrajkować i odmówił współpracy.... i gdzie w tym wszystkim czas na kluczowy punkt poranka - pełnowartościowe, zdrowe śniadanie dla nas i naszych najbliższych?



Polecani dietetycy

Często słyszymy - śniadanie? Nie mam czasu. Zjem w pracy. Albo po drodze do biura zahaczę o coś i zjem na szybko. Jednak czy to prawidłowa postawa żywieniowa? Dlaczego śniadanie jest tak ważne dla codziennej diety? Szukajcie odpowiedzi poniżej.
 
Śniadanie powinno być skonsumowane najpóźniej godzinę od porannego wstania z łóżka.
Dlaczego? Organizm po całej nocy potrzebuje bodźca energetycznego do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania, w tym pracy mózgu. Ostatni posiłek zjedzony najpóźniej na 3 godziny przed snem był ostatnią porcją energii, jaką sobie dostarczyliśmy. Jeśli przykładowo kładziemy się spać o 23.00, kolacja została zjedzona o 20.00 a wstajemy o 6.00 rano, to przerwa między dostarczaniem posiłków wynosi 10 h. 


Jeśli nie zjemy rano śniadania, czyli zabraknie energii do spożytkowania, nasz organizm zacznie korzystać z rezerwy, jaką zgromadził. Tym samym wpłynie to na zaburzenie pracy metabolicznej naszego organizmu a w konsekwencji na odkładanie się tłuszczu, co nie posłuży naszej figurze. Nie jedząc śniadania rano doprowadzamy do sytuacji, w której nasze ciało domaga się posiłków o dowolnej porze dnia, poprzez odczuwanie zmęczenia, głodu, czasami nawet bólu głowy i skrętu żołądka. Zaczynamy podjadać wieczorem ale także w ciągu dnia z uwagi na towarzyszący dyskomfort organizmu, wybieramy posiłki o większej kaloryczności, co jest kolejnym przeciwwskazaniem w codziennej diecie.

Dlatego, chcąc zadbać o własne zdrowie, należy spożywać śniadania ponieważ:
* dostarczamy odpowiednią porcję energii dla naszego organizmu;
* nie będziemy odczuwać głodu i towarzyszących mu dolegliwości
* zwiększymy koncentrację naszego organizmu;
* zmniejszymy ryzyko nadwagi, otyłości oraz chorób metabolicznych z nich wynikających
* zapewnimy właściwą przemianę materii i energii
* zapewnimy "paliwo" do właściwego funkcjonowania naszego organizmu.

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Kakao - smak dzieciństwa

Kakao ... hmmm ... smak dzieciństwa zapamiętany w pięknym obrazku sprzed lat:) Mamy pełnię lata. Stół w kuchni nakryty ceratą w kratkę a na niej owoce. Na stole tym stoi kubek, biały, porcelanowy, z przodu ma prążki a w samym środku jest czerwone jabłuszko :) Mam go do dziś i ma już on jakieś .. niech policzę.. tak - z pewnością minimum 31 lat.. :) A w kubku tym .. "napój bogów" - kakao przygotowane prze moją babcię na śniadanie. Obok kanapka z dżemem albo białym serem i miodem. Kiedyś to był zestaw obowiązkowy. Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa? Może podzielicie się z nami swoimi obrazkami namalowanymi wspomnieniami sprzed lat? Kiedyś kakao królowało na śniadaniowych stołach w domu, szkołach, stołówkach a nawet barach mlecznych. Co ma takiego w sobie ten napój i pytanie czy warto go pić? Postaramy się odpowiedzieć w kilku słowach i nieco przybliżyć co kryje tajemniczy kubek wypełniony po brzegi smakowitym i aromatycznym kakao.

Czas na jesień

I w powietrzu i na talerzu. A jeśli ta pora roku to znak, że jabłka, gruszki i śliwki królują w naszym menu. Oto kilka przepisów, które często proponuję moim pacjentom w diecie: śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych z tymi produktami. Pamiętajmy, jak zawsze, ważny jest zdrowy rozsądek, umiar, ale również przyjemność jedzenia .

Projekt dieta - czym kierować się przy wyborze dietetyka?

Podjęcie decyzji o wejściu w projekt dieta jest dla nas jeszcze często ogromnym wyzwaniem, stresem i obawą związaną z tym, że nie podołamy, nie będzie efektu, a jo-jo zaskoczy nas szybciej, niż ktokolwiek i kiedykolwiek brał to pod uwagę. Należy zacząć od samego początku - dieta to nic wstydliwego. To jedynie klucz do dobrego zdrowia, samopoczucia i szczupłej sylwetki.

Anna Kowalczyk - Soszyńska
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Małgorzatą Łyżniak
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Małgorzatą Łyżniak