Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

Dzwoni budzik.." jeszcze 5 minut" zamienia się w dodatkowe 30.. a potem ogarnia nas gorączka codziennego poranka :) Kolejka do łazienki, dzieci do wyprawienia do szkoły, oczko w rajstopach, bluzka do uprasowania, ekspres do kawy postanowił zastrajkować i odmówił współpracy.... i gdzie w tym wszystkim czas na kluczowy punkt poranka - pełnowartościowe, zdrowe śniadanie dla nas i naszych najbliższych?



Polecani dietetycy

Często słyszymy - śniadanie? Nie mam czasu. Zjem w pracy. Albo po drodze do biura zahaczę o coś i zjem na szybko. Jednak czy to prawidłowa postawa żywieniowa? Dlaczego śniadanie jest tak ważne dla codziennej diety? Szukajcie odpowiedzi poniżej.
 
Śniadanie powinno być skonsumowane najpóźniej godzinę od porannego wstania z łóżka.
Dlaczego? Organizm po całej nocy potrzebuje bodźca energetycznego do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania, w tym pracy mózgu. Ostatni posiłek zjedzony najpóźniej na 3 godziny przed snem był ostatnią porcją energii, jaką sobie dostarczyliśmy. Jeśli przykładowo kładziemy się spać o 23.00, kolacja została zjedzona o 20.00 a wstajemy o 6.00 rano, to przerwa między dostarczaniem posiłków wynosi 10 h. 


Jeśli nie zjemy rano śniadania, czyli zabraknie energii do spożytkowania, nasz organizm zacznie korzystać z rezerwy, jaką zgromadził. Tym samym wpłynie to na zaburzenie pracy metabolicznej naszego organizmu a w konsekwencji na odkładanie się tłuszczu, co nie posłuży naszej figurze. Nie jedząc śniadania rano doprowadzamy do sytuacji, w której nasze ciało domaga się posiłków o dowolnej porze dnia, poprzez odczuwanie zmęczenia, głodu, czasami nawet bólu głowy i skrętu żołądka. Zaczynamy podjadać wieczorem ale także w ciągu dnia z uwagi na towarzyszący dyskomfort organizmu, wybieramy posiłki o większej kaloryczności, co jest kolejnym przeciwwskazaniem w codziennej diecie.

Dlatego, chcąc zadbać o własne zdrowie, należy spożywać śniadania ponieważ:
* dostarczamy odpowiednią porcję energii dla naszego organizmu;
* nie będziemy odczuwać głodu i towarzyszących mu dolegliwości
* zwiększymy koncentrację naszego organizmu;
* zmniejszymy ryzyko nadwagi, otyłości oraz chorób metabolicznych z nich wynikających
* zapewnimy właściwą przemianę materii i energii
* zapewnimy "paliwo" do właściwego funkcjonowania naszego organizmu.

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Ciężki orzech do zgryzienia? :) Kokos

Ostatnio można zaobserwować, jak kokos ponownie święci triumfy najwyższej popularności w świecie konsumpcji, mody, kosmetologii. Co takiego jest w tym pozornie włochatym i tajemniczym kokosie, że coraz więcej z nas sięga po owoc cudownej, słonecznej palmy kokosowej? Co w nim najcenniejsze dla zdrowia i urody :) Sprawdźmy :) Czas aby rozgryźć ten ciężki orzech i wydobyć z niego to, co najbardziej wartościowe:)

Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?

Oto kilka powodów, dla których jemy tak naprawdę nie chcąc jeść. Po pierwsze, i bardzo częste nie odczuwamy prawdziwego głodu. Ten fałszywy głód może wiązać się ze stresem, zmęczeniem i negatywnymi emocjami. W tym stanie nie chcemy jeść “zwykłego” jedzenia, ale tłuste, smażone, chrupiące, słodkie, niezdrowe. Ochoczo sięgniemy po jakiś fast-food lub słodycze a rozsądny obiad zostawimy na później.

Przyjemność z chrupania czyli orzechy!

Pora na przekąskę, a Ty nie wiesz na co się zdecydować? Owoc, warzywo, wafle ryżowe, a może po prostu... orzechy ? Są wprawdzie kaloryczne, jednak nie należy zapominać o ich właściwościach prozdrowotnych. Jeśli będziemy spożywać je z umiarem, to z pewnością nie zaszkodzą naszej diecie a dostarczą naszemu organizmowi cennych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpłyną na ochronę naszego serca.
Jakie orzechy wybrać? Wachlarz jest dość szeroki:)

Elżbieta Gmurczyk
Karotenoidy kontra słońce
Karotenoidy kontra słońce