Żywność wysokoprzetworzona - dlaczego nie powinna występować w diecie?

Żyjemy bardzo szybko, nie mam czasu po prostu na nic, na wypoczynek, na chwilę relaksu dla siebie, na sen, na swoje zainteresowania i hobby. Dlatego bardzo często zdarza się, że sięgamy po produkty wysokoprzetworzone aby ten czas zaoszczędzić i przeznaczyć na inne cele. Pytanie czy szybko to zawsze zdrowo ? I czy produkty wysoko przetworzone powinny występować w naszej diecie ? A jeśli tak, to jak często możemy po nie sięgać ?


Polecani dietetycy

Aby odpowiedzieć na powyższe zagadnienia w pierwszej kolejności powinniśmy zdefiniować, czym są produkty wysokoprzetworzone? Jest to taka grupa produktów, które poddawane są wielu procesom fizycznym i chemicznym w wyniku czego  tracą swoje pierwotne wartości odżywcze, zmieniają skład i właściwości. W zależności od stopnia przetworzenia wyróżnia się produkty przetworzone, wysokoprzetworzone, ultra przetworzone. Bardzo często taka żywność wzbogacona jest solą, cukrem, barwnikami, niskiej jakości tłuszczem, polepszaczami smaku, czyli słynnymi substancjami, które m.in. na etykiecie rozpoczynają się od litery E.

Co można zaliczyć do produktów wysokoprzetworzonych?
M.in. dania gotowe mączne, makaronowe, mięsne, zupki z proszku / z torebki, gotowe pasztety w puszkach/ opakowaniach, konserwy, sklepowe wędliny gotowe-paczkowane, kiełbasy, parówki, wszystkie gotowe sosy słodkie i słone, pasty i kremy, wszystkie słone przekąski np. paluszki, chipsy, orzeszki w panierkach, batony, czekolady, cukierki, wyroby cukiernicze, napoje gazowane,  wody smakowe, napoje/nektary/soki, słodkie mieszanki płatków śniadaniowych, słodkie (smakowe) produkty nabiałowe, serki topione, fast foody i można by tak jeszcze długo wymieniać.

Spożywanie produktów wysokoprzetworzonych przyczynia się w bardzo dużym stopniu m.in. do:
- otyłości;
- uzależnienia od jedzenia, od smaków, które przyzwyczajają organizm do " dobrego samopoczucia" ale niestety tylko powierzchownie;
- powstawania chorób nowotworowych;
- powstawania chorób układu krążenia;
- powstawania chorób autoimmunologicznych;
- cukrzycy.

Wybierajmy mądrze i zdrowo czyli produkty nie przetworzone m.in. warzywa, owoce, ryby, mięso, kasze etc. Zawierają one dużo witamin i składników mineralnych, które to odpowiednio zbilansowane zapewnią prawidłowe funkcjonowanie organizmu.  A jeśli już zgrzeszyć słoną przekąską w towarzystwie szklaneczki napoju gazowanego - to tylko bardzo okazjonalnie, w ramach odstępstwa od normy.

Autor:

Podobne artykuły

Zagadkowa egzotyka - owoce różnych kontynentów część 1.

Kolorowe, o dziwnym kształcie, często charakterystycznym smaku ale i zapachu.. co to takiego ? Czas zajrzeć na stragany owoców ze świata,aby poznać te tajemnicze owocowe przyjemności, które także coraz częściej pojawiają się również i na naszych półkach sklepowych. Wielu z nas zatrzymuje wzrok na intrygujących oko okazach ale brak nam odwagi, by spróbować nowych smaków. Czas to zmienić! :) A żeby przełamać pewne bariery, proponujemy nieco zajrzeć w głąb owocowego świata:) Podróż czas zacząć! :)

Dieta a PRL :)

Dzisiaj nie będzie wcale fit, wręcz odwrotnie :) Czasy PRL-u, czy ktoś je pamięta? ;) Za kilka dni powitamy kalendarzową jesień, a co za tym idzie pewnie finalne ochłodzenie, spadek temperatury, więc gromkie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół z restauracyjnych ogródków przeniosą się w zacisze domowe :)

Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego

Dieta pudełkowa to jedno z najbardziej popularnych rozwiązań dietetycznych ostatnich lat. Coraz więcej osób próbuje wkroczyć na ścieżkę zdrowego żywienia, wybierając gotowe rozwiązania dostępne na rynku. Jedni chcą jeść bardziej zdrowo, inni potrzebują stracić zbędne kilogramy a jeszcze inni chcą zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Od czegoś trzeba zacząć. Jednak czy dieta pudełkowa jest gotową receptą na sukces ? Jak szybko rozwija się rynek firm produkujących diety pudełkowe? Jakie wady i zalety ma catering dietetyczny?

Elżbieta Gmurczyk
W klimacie świątecznych przepisów
W klimacie świątecznych przepisów