Żywność wysokoprzetworzona - dlaczego nie powinna występować w diecie?

Żyjemy bardzo szybko, nie mam czasu po prostu na nic, na wypoczynek, na chwilę relaksu dla siebie, na sen, na swoje zainteresowania i hobby. Dlatego bardzo często zdarza się, że sięgamy po produkty wysokoprzetworzone aby ten czas zaoszczędzić i przeznaczyć na inne cele. Pytanie czy szybko to zawsze zdrowo ? I czy produkty wysoko przetworzone powinny występować w naszej diecie ? A jeśli tak, to jak często możemy po nie sięgać ?


Polecani dietetycy

Aby odpowiedzieć na powyższe zagadnienia w pierwszej kolejności powinniśmy zdefiniować, czym są produkty wysokoprzetworzone? Jest to taka grupa produktów, które poddawane są wielu procesom fizycznym i chemicznym w wyniku czego  tracą swoje pierwotne wartości odżywcze, zmieniają skład i właściwości. W zależności od stopnia przetworzenia wyróżnia się produkty przetworzone, wysokoprzetworzone, ultra przetworzone. Bardzo często taka żywność wzbogacona jest solą, cukrem, barwnikami, niskiej jakości tłuszczem, polepszaczami smaku, czyli słynnymi substancjami, które m.in. na etykiecie rozpoczynają się od litery E.

Co można zaliczyć do produktów wysokoprzetworzonych?
M.in. dania gotowe mączne, makaronowe, mięsne, zupki z proszku / z torebki, gotowe pasztety w puszkach/ opakowaniach, konserwy, sklepowe wędliny gotowe-paczkowane, kiełbasy, parówki, wszystkie gotowe sosy słodkie i słone, pasty i kremy, wszystkie słone przekąski np. paluszki, chipsy, orzeszki w panierkach, batony, czekolady, cukierki, wyroby cukiernicze, napoje gazowane,  wody smakowe, napoje/nektary/soki, słodkie mieszanki płatków śniadaniowych, słodkie (smakowe) produkty nabiałowe, serki topione, fast foody i można by tak jeszcze długo wymieniać.

Spożywanie produktów wysokoprzetworzonych przyczynia się w bardzo dużym stopniu m.in. do:
- otyłości;
- uzależnienia od jedzenia, od smaków, które przyzwyczajają organizm do " dobrego samopoczucia" ale niestety tylko powierzchownie;
- powstawania chorób nowotworowych;
- powstawania chorób układu krążenia;
- powstawania chorób autoimmunologicznych;
- cukrzycy.

Wybierajmy mądrze i zdrowo czyli produkty nie przetworzone m.in. warzywa, owoce, ryby, mięso, kasze etc. Zawierają one dużo witamin i składników mineralnych, które to odpowiednio zbilansowane zapewnią prawidłowe funkcjonowanie organizmu.  A jeśli już zgrzeszyć słoną przekąską w towarzystwie szklaneczki napoju gazowanego - to tylko bardzo okazjonalnie, w ramach odstępstwa od normy.

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Sierpniowe smaki: jabłka

Pierwsze co kojarzy mi się z tematem jabłek to ... piosenka :) "O, jabłuszko, jabłuszko, jabłuszko pełne snu, gdzie spojrzeć jabłuszko, jabłuszko tam i tu, jabłuszko pełne snu (...)". Rozpoczęliśmy muzycznie, ale nie zapominamy o kartce z kalendarza - wszak druga połowa sierpnia inauguruje sezon na jabłkowe, szerokie menu, więc warto dowiedzieć się, jaki pożytek dla naszego zdrowia przyniesienie " jabłuszkowa dieta" :) Jak ciekawie przetworzyć jabłka i podać je naszym najbliższym, a może po prostu najlepszy smak to surowy, zerwany prosto z drzewa owoc? :)

Jak zadbać o zdrowie psychiczne? Postaw na tryptofan i serotoninę

Depresja zgodnie z doniesieniami Światowej Organizacji Zdrowia znajduje się na przodzie listy najczęstszych chorób na świecie. Szacuje się, że do roku 2020 schorzenie to zajmie drugie miejsce w katalogu, a w przeciągu kolejnych dziesięciu lat osiągnie niechlubną pierwszą pozycję. Dziś na depresję cierpi 1,5 mln Polaków i najczęściej choroba ta jest
rozpoznawana w wieku 20 do 40 lat. Te statystyki są zatrważające i są zdecydowanym sygnałem do podjęcia próby walki z depresją. Dlatego dziś poświęcamy temu zagadnieniu poniższy post.

Zagadkowa egzotyka - owoce różnych kontynentów część 2

 Dzisiaj kontynuujemy tematykę owoców egzotycznych. Czas przybliżyć sylwetki kolejnych tajemniczych kandydatów zamieszkujących obce kontynenty:)

Jolanta Czepułkowska
Nasi Dietetycy na Uniwersytecie Warszawskim
Nasi Dietetycy na Uniwersytecie Warszawskim