Zmieniamy dietę na... zimową!

Robi się coraz chłodniej, zima w pełni króluje już zarówno w pogodzie, jaki i na naszych stołach. Na co warto zwrócić uwagę w diecie, aby nie przybrać dodatkowych, zupełnie niepotrzebnych kilogramów, mieć silny układ odpornościowy i dobry humor?


Polecani dietetycy

Oto kilka rad!
1) Stosuj prawidłowe nawyki żywieniowe: regularne jedzenie, niepodjadanie między posiłkami, odpowiednie ilości i prawidłowe nawodnienie organizmu – to “podstawowe” podsatwy, o których nie można zapomnieć!

2) Wykorzystaj sezonowe warzywa i owoce, np. dynia, warzywa korzenne, jabłka, śliwki, gruszki.

3) Spożywaj 1-2 porcje pokarmów zawierających pełnowartościowe białkowo dziennie (ryby, drób, jajka, produkty mleczne)

4) Wybieraj zdrowe tłuszcze, np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, pestki dyni, orzechy

5) Nie podjadaj między posiłkami - rozgrzewaj się ciepłymi napojami: ziołową lub imbirową herbatą z przyprawami.

6) Dodaj nowe przyprawy, nie odmawiaj ostrych (jeśli nie ma przeciwwskazań) - mają one pozytywny wpływ na mikrokrążenie i pomagają utrzymać ciepło

7) Nie nadużywaj alkoholu - nie jest najbezpieczniejszy sposób na utrzymanie ciepła
Autor:

Podobne artykuły

Wiosennych diet czas :)

Wraz z lżejszą kuchnią czas na lżejszych nas - zmieniamy sposób żywienia, wprowadzamy wiosenne warzywa i owoce, gubimy kilogramy :) Oto propozycja:

Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?

Oto kilka powodów, dla których jemy tak naprawdę nie chcąc jeść. Po pierwsze, i bardzo częste nie odczuwamy prawdziwego głodu. Ten fałszywy głód może wiązać się ze stresem, zmęczeniem i negatywnymi emocjami. W tym stanie nie chcemy jeść “zwykłego” jedzenia, ale tłuste, smażone, chrupiące, słodkie, niezdrowe. Ochoczo sięgniemy po jakiś fast-food lub słodycze a rozsądny obiad zostawimy na później.

Przepis na pizzę razową ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką

Dziś smaki włoskie :) Co powiecie na pyszną razową pizzę ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką ?:)

Elżbieta Gmurczyk
Cichy zabójca - cholesterol
Cichy zabójca - cholesterol