Jak dieta wpływa na kondycję naszej cery?

Właściwa dieta ma znaczący wpływ na stan naszej cery podobnie, jak na kondycję naszych włosów, paznokci oraz ogólny stan naszego zdrowia. Niejednokrotnie pod określonymi problemami ?urodowymi? doszukujemy się konkretnych niedoborów określonych witamin, minerałów czy innych związków i rzeczywiście niekiedy takowe mają miejsce.



Polecani dietetycy

Najczęściej jednak winne są szersze niedobory wynikające z nieprawidłowej diety i niezdrowego stylu życia. Dlatego też walkę z problemami natury "urodowej" powinniśmy rozpocząć od zrewidowania swojej codziennej diety i wprowadzenia w życie podstawowych zasad zdrowego odżywiania, takich jak m.in. spożywanie regularnych, urozmaiconych posiłków, w których znajdą się produkty z większości grup produktów spożywczych: produkty zbożowe wieloziarniste, świeże lub, dla zatrzymania w nich najwyższej wartości odżywczej, poddane krótkiej obróbce termicznej warzywa i owoce.

Często w naszej tradycyjnej diecie zapominamy o grupie produktów strączkowych, tymczasem jest to niezwykle cenne źródło witamin i minerałów, tak potrzebnych dla zachowania pięknej urody. Kolejne ważne produkty spożywcze w naszej codziennej diecie to ryby i owoce morza, chude mięsa i przetwory mleczne, jaja. W codziennych jadłospisach nie powinno zabraknąć również zdrowych dodatków takich jak orzechy, nasiona, oleje roślinne.

Sięgając po żywność powinniśmy zadbać o jej jak najwyższą jakość i wybierać świeże, niskoprzetworzone produkty bez konserwantów. Konserwanty w żywności są bowiem jednym ze składników żywności, którym przypisuje się szkodliwy wpływ na naszą cerę. Do tej grupy należą także spożywana w nadmiarze sól, kofeina, ostre przyprawy. Zatem jeżeli chodzi o sól, to poza ograniczeniem dosalania potraw, warto również zmniejszyć ilość spożycia wysokosolonych produktów, takich jak pieczywo, wędliny, sery żółte, gotowe do spożycia potrawy i sosy, fast food. Nie chcąc przesadzać z kofeiną, należy pamiętać, że związek ten w sporej ilości znajduje się poza kawą również w herbacie (czarnej, ale także zielonej, czerwonej czy białej), coli czy czekoladzie.

To czym możemy sobie jednak najbardziej zaszkodzić w kontekście zdrowej cery to zbyt duża ilość spożywanych cukrów prostych. Warto zatem skorygować własną dietę pod tym względem zmniejszając częstotliwości spożywania, a nawet odstawienia słodyczy, deserów i słodkich wypieków, słodzonych napojów i soków, dużej ilości owoców w jednorazowej porcji, dżemów, miodu, dużej ilości czystego mleka, które warto zastąpić fermentowanymi napojami mlecznymi. Wspomnianą już wyżej zmianą jest też zamiana przetworów zbożowych z białej mąki-ciemnymi, razowymi odpowiednikami.

Osobom z problemami z cerą zaleca się również ograniczenie alkoholu, a przede wszystkim unikania wysokich jednorazowych jego dawek. Niewskazane jest również spożywanie posiłków o skrajnych temperaturach: zbyt gorących i bardzo zimnych. Sięgając natomiast po czynniki związane ze stylem życia, warto wspomnieć, że destrukcyjny wpływ na naszą cerę ma palenie tytoniu (czynne i bierne), zanieczyszczenie środowiska, stres, a także zmęczenie i zbyt krótki sen.

Zdrowe odżywianie i higieniczny styl życia to bardzo istotne czynniki dbania o urodę, jednak warto pamiętać, że wiele z tych problemów, zwłaszcza z cerą ma korzenie w zaburzeniach zdrowotnych, np. hormonalnych czy alergicznych, dlatego jednocześnie ze zmianami w diecie warto skonsultować się z lekarzem.

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Przepisy na kolację dla cukrzyka i... nie tylko!

W życiu osób cierpiących na cukrzycę niezwykle ważnym elementem dnia codziennego jest dieta. Pisaliśmy już o tym, co jest ważne w odżywianiu diabetyków, na co należy zwracać uwagę, czego się wystrzegać a dziś zaproponujemy kilka fantazji kulinarnych na wieczorny posiłek czyli kolację. Kompozycje te będą nie tylko bezpieczne dla cukrzyków ale także dla osób dbających o linię, co więcej spokojnie dania te można podać np. na rodzinnej kolacji czy spotkaniu w gronie przyjaciół.
Co Wy na takie propozycje?

Jak przechowywać kawę?

O kawie już było, ale ostatnio pacjentka pytała mnie czy można ją przechowywać w lodówce. Otóż nie jest to najlepszy pomysł. Ziarna kawy łatwo pochłaniają zapachy. W związku z czym trzymając je w lodówce mamy dużą szansę na wypicie napoju kawowego z nutą ryby/kiełbasy/brokuła czy innego produktu, który akurat w lodówce przechowujemy.

30 lipca - Dzień Sernika

Ciągle tylko dieta i dieta i wreszcie nadchodzi okazja do grzechu... :) 30 Lipca został mianowany Międzynarodowym Dniem Sernika:) Świętować czy nie świętować? Taka okazja jest tylko raz do roku, więc pozwalamy na jeden mały kawałeczek. Ale czy
nie wydaje się Wam, że Międzynarodowy Dzień Sernika powinien mieć swoje święto w okolicach Bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy? To wszak wtedy na naszych świątecznych stołach króluje sernik. Ależ jaki on wtedy cudny.. krakowski z kratką, wiedeński, czekoladowy, królewski, z rodzynkami, z makiem, z chałwą ... po prostu z czym tylko się da. Jedno jest pewne,zawsze smakuje tak samo - pysznie ;)

Małgorzata Łyżniak
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?