Jak dieta wpływa na kondycję naszej cery?

Właściwa dieta ma znaczący wpływ na stan naszej cery podobnie, jak na kondycję naszych włosów, paznokci oraz ogólny stan naszego zdrowia. Niejednokrotnie pod określonymi problemami ?urodowymi? doszukujemy się konkretnych niedoborów określonych witamin, minerałów czy innych związków i rzeczywiście niekiedy takowe mają miejsce.



Polecani dietetycy

Najczęściej jednak winne są szersze niedobory wynikające z nieprawidłowej diety i niezdrowego stylu życia. Dlatego też walkę z problemami natury "urodowej" powinniśmy rozpocząć od zrewidowania swojej codziennej diety i wprowadzenia w życie podstawowych zasad zdrowego odżywiania, takich jak m.in. spożywanie regularnych, urozmaiconych posiłków, w których znajdą się produkty z większości grup produktów spożywczych: produkty zbożowe wieloziarniste, świeże lub, dla zatrzymania w nich najwyższej wartości odżywczej, poddane krótkiej obróbce termicznej warzywa i owoce.

Często w naszej tradycyjnej diecie zapominamy o grupie produktów strączkowych, tymczasem jest to niezwykle cenne źródło witamin i minerałów, tak potrzebnych dla zachowania pięknej urody. Kolejne ważne produkty spożywcze w naszej codziennej diecie to ryby i owoce morza, chude mięsa i przetwory mleczne, jaja. W codziennych jadłospisach nie powinno zabraknąć również zdrowych dodatków takich jak orzechy, nasiona, oleje roślinne.

Sięgając po żywność powinniśmy zadbać o jej jak najwyższą jakość i wybierać świeże, niskoprzetworzone produkty bez konserwantów. Konserwanty w żywności są bowiem jednym ze składników żywności, którym przypisuje się szkodliwy wpływ na naszą cerę. Do tej grupy należą także spożywana w nadmiarze sól, kofeina, ostre przyprawy. Zatem jeżeli chodzi o sól, to poza ograniczeniem dosalania potraw, warto również zmniejszyć ilość spożycia wysokosolonych produktów, takich jak pieczywo, wędliny, sery żółte, gotowe do spożycia potrawy i sosy, fast food. Nie chcąc przesadzać z kofeiną, należy pamiętać, że związek ten w sporej ilości znajduje się poza kawą również w herbacie (czarnej, ale także zielonej, czerwonej czy białej), coli czy czekoladzie.

To czym możemy sobie jednak najbardziej zaszkodzić w kontekście zdrowej cery to zbyt duża ilość spożywanych cukrów prostych. Warto zatem skorygować własną dietę pod tym względem zmniejszając częstotliwości spożywania, a nawet odstawienia słodyczy, deserów i słodkich wypieków, słodzonych napojów i soków, dużej ilości owoców w jednorazowej porcji, dżemów, miodu, dużej ilości czystego mleka, które warto zastąpić fermentowanymi napojami mlecznymi. Wspomnianą już wyżej zmianą jest też zamiana przetworów zbożowych z białej mąki-ciemnymi, razowymi odpowiednikami.

Osobom z problemami z cerą zaleca się również ograniczenie alkoholu, a przede wszystkim unikania wysokich jednorazowych jego dawek. Niewskazane jest również spożywanie posiłków o skrajnych temperaturach: zbyt gorących i bardzo zimnych. Sięgając natomiast po czynniki związane ze stylem życia, warto wspomnieć, że destrukcyjny wpływ na naszą cerę ma palenie tytoniu (czynne i bierne), zanieczyszczenie środowiska, stres, a także zmęczenie i zbyt krótki sen.

Zdrowe odżywianie i higieniczny styl życia to bardzo istotne czynniki dbania o urodę, jednak warto pamiętać, że wiele z tych problemów, zwłaszcza z cerą ma korzenie w zaburzeniach zdrowotnych, np. hormonalnych czy alergicznych, dlatego jednocześnie ze zmianami w diecie warto skonsultować się z lekarzem.

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka

Podobne artykuły

Dynia - królowa jesieni

Krągła, pomarańczowa, piękna, słoneczna dynia ... wizytówka jesieni:) Właśnie wkraczamy w tę porę roku, pełną barw i kolorów, dlatego dziś tematem naszej rozprawy jest to zdrowe, bogate w wartości odżywcze warzywo. Przybliżymy nieco pękatą sylwetkę Pani Dyni i zachęcimy do bliższego poznania i smakowania tak pysznego, subtelnego smaku tej wdzięcznej kuli.

Jak walczyć z chęcią na słodycze? Część 1.

W czasach kryzysu, słabszej formy psychicznej, ale nie tylko, bo w ramach przekąski czy po prostu kiedy najdzie nas ochota, sięgamy po coś słodkiego, co poprawi nam nastrój i sprawi, że poczujemy się lepiej zaspokajając łaknienie na cukier. O ile jedzenie słodyczy nie jest rzeczą totalnie zakazaną, to po pierwsze trzeba to robić z umiarem i rozsądkiem czyli okazjonalnie, a po drugie wybierać takie słodycze, które będą zdrowsze, a zależy to przede wszystkim od składu łakoci na etykiecie. Dlatego też doskonałym rozwiązaniem są słodycze, które sami możemy przygotować w domu z dobrych i zdrowych składników a będą równie słodkie, jak te sklepowe gotowce nafaszerowane dużą ilością sztucznych substancji i polepszaczy smaku.

Czy napój energetyczny rzeczywiście dodaje energii?

Na co dzień żyjemy bardzo szybko, może aż za szybko. Wpadliśmy w gonitwę, której rytm narzuca wartki prąd codzienności. Praca zawodowa, w której wymagający szef tylko czeka na nasze potknięcie, w domu lista zadań, która nie ma końca, kontra brak czasu na wypoczynek i relax, który pomógłby odnaleźć równowagę. Zatem. jak radzą sobie ludzie, biorący udział w tej życiowej sztafecie. aby przetrwać i wyrażając się kolokwialnie " ogarnąć" tę szarość życia codziennego? Odpowiedzi nie trzeba daleko szukać - coraz częściej sięgamy po popularnie nazywane energetyki. Czym są i jak działają na organizm? Czy faktycznie wspomagają czy są obciążeniem dla naszego ciała?

Jolanta Czepułkowska
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!