Dream team na lato!

Żar leje się z nieba, a ma być jeszcze goręcej i goręcej... Nasz organizm potrzebuje nawodnienia, a skóra nawilżenia. Gdzie szukać rozwiązania? W letnich, soczystych, intensywnie kolorowych owocach lata - arbuz i melon! Oba nisko kaloryczne, w składzie zawierające przede wszystkim wodę, więc bez większych konsekwencji włączajmy tę naturalną słodycz do naszej letniej diety.


Polecani dietetycy


Owoce  te są trochę jak jajko niespodzianka;)  Arbuz z zewnątrz duży, zielony w zabawny pasiasty wzorek, a w środku kryje intensywnie czerwony, nakrapiany czarnymi pestkami miąższ. Melon, powierzchownie żółty z szarymi zmarszczkami na skórce, a wnętrze intensywnie zielone z biało-żółtymi pestkami. Na co byśmy się nie zdecydowali, to dostarczymy naszym podniebieniom wyjątkowego orzeźwienia na upalne letnie dni.
 

Kula ognista.. arbuz.....jeść go z pestkami czy bez?
Naturalnie, że z pestkami. To właśnie w nich kryje się najwięcej wartości odżywczych. Jednak jeśli decydujemy się na zdrowe arbuzowe pestki, to trzeba pamiętać, że wówczas wzrasta już kaloryczność owocu, ale nie drastycznie;)
Jakie właściwości mają pestki z arbuza? Przede wszystkim zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, co wpływa na zmniejszenie wolnych rodników, działają antynowotworowo, wspierają leczenie cukrzycy, wykazują działanie antygrzybicze i antybakteryjne. Ponadto pestki z arbuza jedzone regularnie, pomogą obniżyć ciśnienie krwi, poprawią pracę układu pokarmowego, będą naturalnym wspomaganiem w leczeniu chorób wrzodowych  żołądka. 
Pestki arbuza są bogate w żelazo, więc poprawią kondycję włosów i skóry, a magnez i potas w nich obecny będzie oddziaływał na układ nerwowy i krążenia. Pestki arbuza same w sobie są także dobrym  źródłem białka dla wegan, a także mogą przyczynić się do wzrostu potencji. Ale jak to ze wszystkim bywa - nie wszystko od razu ;)
Jak spożywać pestki z arbuza?
Można je potraktować jak każde inne pestki i uprażyć na patelni z ulubionymi przyprawami albo zaparzyć z nich napar i wypić w formie herbacianego napoju. Dostępny jest także olej z pestek arbuza, który wyjątkowo pozytywnie zadziała na naszą wątrobę.
A w jakiej arbuzowej odsłonie najlepiej schłodzić nasze ciało?
Proponujemy arbuzowy sorbet lub arbuzową granitę z limonką, imbirem i miętą! Pycha! :)
 

Melonowa rozkosz ... czyli druga połowa dream team'u na sierpniowe upały:)

Melon to także bardzo popularny latem owoc, który dobrze schłodzony z pewnością poprawi nam nastrój i dostarczy porcję ochłody dla naszego ciała:) Melon jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem, z uwagi na dość sporą zawartość potasu. Dzięki witaminom z grupy B, owoc ten pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, pomoże w zasypianiu czy zniwelowaniu stresu i napięcia emocjonalnego.Spożywanie melonów poprawi poziom cholesterolu we krwi, wzmocni odporność organizmu i zbawiennie wpłynie na kondycję skóry. Nawilży ją, poprawi elastyczność z uwagi na zawartość witaminy A i C. Podobnie jak w przypadku arbuza, z uwagi na dużą zawartość wody, melon działa moczopędnie, co także przyczyni się do szybszego oczyszczania organizmu i usuwania zbędnych toksyn  z naszego ciała.
Koniecznie wypróbujcie koktajl z melona z cytryną, miodem, lodem i miętą lub w wersji alkoholowej połączcie melona z limonką i prosecco lub innym winem musującym:)
Obowiązkowa przynajmniej jedna kostka lodu!:)
 
Wytrwałości w upałach z naszym owocowym Dream Team'em ;)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Powrót do szkoły, czyli co jeść, żeby zwiększyć koncentrację ?

Wszystko co dobre szybko się kończy i ten, kto akurat wymyślił tę sentencję, zdecydowanie miał rację:) Nadszedł czas powrotu naszych dzieci do szkolnych ław. Jak pomóc tym młodszym, jak i starszym powrócić do efektywnej pracy na lekcjach? Jak zmotywować organizm do bardziej wydajnej i produktywnej aktywności?

Jak dieta wpływa na kondycję naszej cery?

Właściwa dieta ma znaczący wpływ na stan naszej cery podobnie, jak na kondycję naszych włosów, paznokci oraz ogólny stan naszego zdrowia. Niejednokrotnie pod określonymi problemami ?urodowymi? doszukujemy się konkretnych niedoborów określonych witamin, minerałów czy innych związków i rzeczywiście niekiedy takowe mają miejsce.

Zalety jedzenia malin + przepisy

Sezon na maliny rozpoczęty! Oprócz znakomitych walorów smakowych owoce te zawierają także mnóstwo prozdrowotnych właściwości. W głównej mierze mowa tu o antyoksydantach reprezentowanych przez polifenole, witaminę A, C oraz karotenoidy. Te związki chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które w nadmiarze mu szkodzą.

Anna Huma - Nande
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Elżbietą Gmurczyk
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Elżbietą Gmurczyk