Dream team na lato!

Żar leje się z nieba, a ma być jeszcze goręcej i goręcej... Nasz organizm potrzebuje nawodnienia, a skóra nawilżenia. Gdzie szukać rozwiązania? W letnich, soczystych, intensywnie kolorowych owocach lata - arbuz i melon! Oba nisko kaloryczne, w składzie zawierające przede wszystkim wodę, więc bez większych konsekwencji włączajmy tę naturalną słodycz do naszej letniej diety.


Polecani dietetycy


Owoce  te są trochę jak jajko niespodzianka;)  Arbuz z zewnątrz duży, zielony w zabawny pasiasty wzorek, a w środku kryje intensywnie czerwony, nakrapiany czarnymi pestkami miąższ. Melon, powierzchownie żółty z szarymi zmarszczkami na skórce, a wnętrze intensywnie zielone z biało-żółtymi pestkami. Na co byśmy się nie zdecydowali, to dostarczymy naszym podniebieniom wyjątkowego orzeźwienia na upalne letnie dni.
 

Kula ognista.. arbuz.....jeść go z pestkami czy bez?
Naturalnie, że z pestkami. To właśnie w nich kryje się najwięcej wartości odżywczych. Jednak jeśli decydujemy się na zdrowe arbuzowe pestki, to trzeba pamiętać, że wówczas wzrasta już kaloryczność owocu, ale nie drastycznie;)
Jakie właściwości mają pestki z arbuza? Przede wszystkim zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, co wpływa na zmniejszenie wolnych rodników, działają antynowotworowo, wspierają leczenie cukrzycy, wykazują działanie antygrzybicze i antybakteryjne. Ponadto pestki z arbuza jedzone regularnie, pomogą obniżyć ciśnienie krwi, poprawią pracę układu pokarmowego, będą naturalnym wspomaganiem w leczeniu chorób wrzodowych  żołądka. 
Pestki arbuza są bogate w żelazo, więc poprawią kondycję włosów i skóry, a magnez i potas w nich obecny będzie oddziaływał na układ nerwowy i krążenia. Pestki arbuza same w sobie są także dobrym  źródłem białka dla wegan, a także mogą przyczynić się do wzrostu potencji. Ale jak to ze wszystkim bywa - nie wszystko od razu ;)
Jak spożywać pestki z arbuza?
Można je potraktować jak każde inne pestki i uprażyć na patelni z ulubionymi przyprawami albo zaparzyć z nich napar i wypić w formie herbacianego napoju. Dostępny jest także olej z pestek arbuza, który wyjątkowo pozytywnie zadziała na naszą wątrobę.
A w jakiej arbuzowej odsłonie najlepiej schłodzić nasze ciało?
Proponujemy arbuzowy sorbet lub arbuzową granitę z limonką, imbirem i miętą! Pycha! :)
 

Melonowa rozkosz ... czyli druga połowa dream team'u na sierpniowe upały:)

Melon to także bardzo popularny latem owoc, który dobrze schłodzony z pewnością poprawi nam nastrój i dostarczy porcję ochłody dla naszego ciała:) Melon jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem, z uwagi na dość sporą zawartość potasu. Dzięki witaminom z grupy B, owoc ten pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, pomoże w zasypianiu czy zniwelowaniu stresu i napięcia emocjonalnego.Spożywanie melonów poprawi poziom cholesterolu we krwi, wzmocni odporność organizmu i zbawiennie wpłynie na kondycję skóry. Nawilży ją, poprawi elastyczność z uwagi na zawartość witaminy A i C. Podobnie jak w przypadku arbuza, z uwagi na dużą zawartość wody, melon działa moczopędnie, co także przyczyni się do szybszego oczyszczania organizmu i usuwania zbędnych toksyn  z naszego ciała.
Koniecznie wypróbujcie koktajl z melona z cytryną, miodem, lodem i miętą lub w wersji alkoholowej połączcie melona z limonką i prosecco lub innym winem musującym:)
Obowiązkowa przynajmniej jedna kostka lodu!:)
 
Wytrwałości w upałach z naszym owocowym Dream Team'em ;)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Przepisy na domowe sosy

Sosy to wspaniałe dodatki do posiłku. Wzbogacają smak dania. Ponadto sprawiają, że “suche” potrawy stają się soczyste i smaczniejsze. Jeżeli nie macie pomysłu czym doprawić sałatkę lub z czym zjeść makaron, mięso czy warzywa z grilla, oto nasze przepisy na zdrowe i smaczne sosy. W przeciwieństwie do większości kupnych sosów pełnych tłuszczu i sztucznych dodatków domowa wersja przysłuży się Waszemu zdrowiu, zamiast mu zaszkodzić.

Zawsze jest pora na... kalafiora!

To pyszne warzywo, na pierwszy rzut oka niepozorne, a jednak posiadające wiele korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Delikatne w smaku, z bogactwem składników odżywczych, tak więc czym prędzej powinno znaleźć w naszym menu.

27 marca - co świętujemy?

Międzynarodowy Dzień Whisky 27 marca rozpoczyna kolejny jubileusz - pierwszy w tym roku, ale nie ostatni :) Powtórny dzień, w którym kartka z kalendarza przypomina o tradycji wzniesienia toastu tym zacnym trunkiem, przypada na 18 maja :)

Anna Śnieć
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?