Idealny czas na zupy!

Zrobiło się chłodno? I co tu jeść pytają Pacjenci? Moim zdaniem przyszedł czas na zupy :). Jesień i pierwsze chłodne dni to moment, kiedy nasz organizm zaczyna domagać się ciepłych, rozgrzewających posiłków – i nie bez powodu! Gdy temperatura spada, wzrasta zapotrzebowanie na energię i ciepło od środka. Zupa to świetny sposób, by połączyć jedno i drugie.

Dlaczego warto jeść zupy jesienią i zimą?

    rozgrzewające i sycące, ale nie obciążają żołądka.

    Można do nich przemycić mnóstwo warzyw, strączków, kasz czy przypraw.

    To idealny posiłek, który daje uczucie ciepła i bezpieczeństwa.




Polecani dietetycy

Zupa to pełnowartościowy posiłek, który może odżywić i rozgrzać w chłodny dzień. Nie bójmy się dodać do niej oliwy, pestek, jogurtu czy chrupiących grzanek – jedzenie ma nie tylko odżywiać, ale też sprawiać przyjemność.

A oto kilka przykładów z naszych planów dietetycznych:

Krupnik z pieczarkami [1 porcja] – 1 średnia pietruszka, 1 średnia marchewka, ¼ selera, ½ średniej cebuli, ½ pora, 10-12 pieczarek, 50g suchej kaszy jęczmiennej pęczak, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą (bez cebuli). Gotować. Cebulę zeszklić na oliwie. Połączyć z pozostałymi warzywami. Do całości dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszać. Gotować, aż warzywa będą półmiękkie. Warzywa wyjąć z zupy. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać z powrotem do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Przed końcem gotowania dodać kaszę. Gotować do miękkości. Posypać koperkiem.

Ziołowa zupa z cieciorki [1 porcja] – ½ puszki ciecierzycy, ½ średniej cebuli, ½ szklanki przecieru pomidorowego, 1 ziemniak, sól, pieprz cayenne, sok z cytryny, natka pietruszki, kolendra, szafran, kurkuma, imbir. Ziemniaka pokroić w grubszą kostkę. Składniki, poza kolendrą i sokiem z cytryny, połączyć ze sobą. Wymieszać. Gotować do miękkości. Można zmiksować. Dodać sok z cytryny. Posypać kolendrą.

Zupa pomidorowa z pomarańczą i cynamonem [2 porcje] – 1 puszka pomidorków , 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 1 cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i otarta skórka, cynamon, imbir. Na oliwie smażyć przyprawy i skórkę pomarańczy. Dodać cebulę, marchewki i pietruszki. Dusić do miękkości. Dodać pomidory i sok. Gotować do miękkości. Zmiksować.

Zupa kalafiorowa [1 porcja] – ½ średniego kalafiora, ½ małego selera, ¼ małego pora (tylko biała część), 1 średni ziemniak, ¼ małej cebuli, ½ szklanki bulionu, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, koperek. Cebulę, ziemniaka i selera pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki. Kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę, selera i pora poddusić na oliwie 2-3 minuty, mieszając. Dodać ziemniaka i kalafiora. Całość wymieszać i dusić 4-5 minut. Dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Całość jeszcze raz wymieszać.

Zupa grzybowa [1 porcja] – 200g grzybów leśnych/pieczarek, 1 mała cebula, 1 średnia marchewka, 1 średnia pietruszka, ¼ małego pora (tylko biała część), ½ małego selera, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek. Grzyby pokroić na mniejsze części. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć warzywa. Dodać grzyby i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dodać wodę. Gotować do miękkości. Dodać jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.


Smacznego i ciepłego dnia!

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Dlaczego warto jeść truskawki? :)

Sezon truskawkowy w pełni! Do wyboru kilkanaście odmian tego soczystego, czerwonego owocu. Słodka, przepełniona słońcem ... Przyjemność!!! :)
Czy powinniśmy sobie na nią pozwalać w diecie? Oczywiście, że tak!

Sposoby na walkę ze słodyczami

Kłopoty ze słodyczami dotyczą chyba każdego z nas. "Za dużo. Za mało. Za często. Za późno.: Jak sobie z tym poradzić?

Wiosenne przebudzenie

Wiosna zarysowała już swoje oblicze na kartach kalendarzy. W pogodzie jednak spora różnorodność - dość przyjemna aura przeplatana promieniami słońca miesza się z dość chłodnym momentami, ostrym powietrzem przynoszącym zimowe wspomnienie. Organizm jeszcze nie przestawił się na " tryb wiosna" dlatego aby nieco wspomóc tę przemianę spróbujmy wesprzeć go w walce z przesileniem poprzez włączanie do diety zdrowych herbat. Takie napary prozdrowotnie wpłyną na wzmocnienie i oczyszczenie a dodatkowym atutem będzie piękna wiosna w Twoim ulubionym kubku emanująca kolorem, aromatem kojąco oddziaływującym na Ciebie i Twoje ciało.Zobaczmy propozycje:)

Małgorzata Łyżniak
Konsekwencja a nie 100% perfekcji
Konsekwencja a nie 100% perfekcji