Przepisy na śniadania na ciepło

U nas dziś powtórka z tematu śniadaniowego w gorącym wydaniu a w bonusie  „hot przepisy” na pyszne śniadania, które spożyjecie z przyjemnością ;)


Polecani dietetycy

NA POCZĄTEK – PYTANIE Z WIEDZY OGÓLNEJ :) DLACZEGO ŚNIADANIA SĄ TAKIE WAŻNE W CODZIENNYM ŻYCIU ? PRZYPOMNIJMY SOBIE:

- każdy organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje mieć dobre źródło, z którego będzie czerpać to co najlepsze po nocnym odpoczynku i regeneracji a jednocześnie zapewni impuls energii niezbędnej do pracy naszego ciała i umysłu;
- dlatego śniadanie spożywamy max do 1 h od wstania z łóżka, aby pobudzić i rozbudzić nasze komórki, mózg, wysłać sygnał do naszego wnętrza, iż nastał nowy dzień i wszystkie procesy powinny
rozpocząć swoją efektywną pracę;
- spożywając codziennie pełnowartościowe śniadania zwiększamy swoją koncentrację, jesteśmy bardziej wydajni zarówno w pracy jak i w szkole, odczuwamy mniejszą senność, niwelujemy rozdrażnienie,
koimy nasze nerwy, zapewniając sobie lepsze samopoczucie już na dobry początek dnia;
- usprawniamy i wspieramy nasz metabolizm;
- zmniejszamy ryzyko zachorowań na liczne i groźne choroby m.in. układu krążenia, cukrzycę a także otyłość i nadwagę;
- budujemy odporność;
- regularne spożywanie śniadań pomaga utrzymać masę ciała na właściwym poziomie;

A wszystko to pod jednym warunkiem! Musimy zatroszczyć się o jakość spożywanego śniadania. To złoty klucz do sukcesu. Zatem nie kawa i pączek czy duża olukrowana drożdżówka, tylko zdrowe, smaczne,
bogate w witaminy i składniki mineralne – ŚNIADANIE :)

Skoro mowa o najważniejszym posiłku w ciągu dnia, nie można zapominać, że w czasie zimowym, kiedy temperatura za oknem jest mocno poniżej oczekiwanej, organizm potrzebuje więcej dobrej energii
niezbędnej do ogrzania naszego ciała. Idealną receptą na pełnowartościową moc o poranku  są ciepłe śniadania, które dzięki zdrowym komponentom rozgrzeją nas i zapewnią solidną porcję zdrowia.

Mamy dla Was propozycję porannego menu do wyboru – zdrowo, smacznie i jak zawsze kolorowo:)


PŁATKI OWSIANE POD PIERZYNKĄ W DWÓCH ODSŁONACH CZYLI PIECZONA OWSIANKA Z BANANEM I ORZECHAMI

SKŁADNIKI / PORCJA DLA 2 OSÓB

1 szklanka płatków owsianych, ½ szklanki mleka, ½ szklanki jogurtu, 1 banan, drobno posiekane orzechy włoskie, 2 kostki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj dwie kokilki – ułóż warstwowo płatki owsiane, pokrojonego banana, orzechy, w środku umieść kawałki czekolady, zalej mlekiem i jogurtem i na wierzch jeszcze warstwa płatków. Piecz w temperaturze 180 C około 25 minut.

Z MALINAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

SKŁADNIKI / PORCJA DLA 2 OSÓB

1 szklanka płatków owsianych, ½ szklanki mleka, ½ szklanki jogurtu, 250g malin, garść płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj dwie kokilki – ułóż warstwowo płatki owsiane, maliny, wszystko zalej mlekiem i jogurtem i na wierzch wsyp płatki migdałowe. Piecz w temperaturze 180 C około 25 minut.

PIEGUSEK CZYLI OMLET Z KASZĄ GRYCZANĄ I CZERWONĄ PAPRYKĄ

SKŁADNIKI / PORCJA DLA 1 OSOBY:
 
1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,  2 jajka, 1 mała czerwona papryka,  zioła do smaku, natka pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Jajka roztrzepać w miseczce, wlać na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodać kaszę oraz paprykę.  Doprawić ziołami i piec pod przykryciem.
Gotowy omlet posypać zieloną natką pietruszki.

OSZUKANA JAJECZNICA Z KALAFIORA W TOWARZYSTWIE POMIDORÓW

SKŁADNIKI / PORCJA DLA 2 OSÓB

200 g ugotowanego kalafiora, 1 mała cebulka, 1 pomidor, 1 łyżka oliwy z oliwek, zioła do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane różyczki z kalafiora rozdrobnij na malutkie cząstki. Na patelni podsmaż na oliwie z oliwek małą cebulę, dodaj rozdrobnione kawałki kalafiora i pomidora. Użyj ulubionych ziół aby oszukana jajecznica miała Twój ulubiony smak:)

NALEŚNIKI JAGLANE  Z ŻURAWINĄ I MIODEM

SKŁADNIKI / NA 10 SZTUK

150 g mąki jaglanej, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 3 łyżki oliwy z oliwek, odrobina soli, garść żurawiny, kilka łyżeczek naturalnego miodu

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesyp mąkę, dodaj jajko, mleko – jeśli ciasto będzie za gęste dodaj odrobinę wody i osól. Smaż na patelni wysmarowanej oliwą z oliwek. Podawaj z żurawiną i ozdób nitką z miodu.


Autor:

Podobne artykuły

Nieodłączny element diety - awocado

Gruszka smaczliwka? To inna nazwa popularnego awokado. Czy jest to owoc czy jednak warzywo? Nie jest słodkie ani aromatyczne jak większość owoców, a jednak jest owocem :).

Zagadkowa egzotyka - owoce różnych kontynentów część 2

 Dzisiaj kontynuujemy tematykę owoców egzotycznych. Czas przybliżyć sylwetki kolejnych tajemniczych kandydatów zamieszkujących obce kontynenty:)

Jak walczyć z chęcią na słodycze? Część 1.

W czasach kryzysu, słabszej formy psychicznej, ale nie tylko, bo w ramach przekąski czy po prostu kiedy najdzie nas ochota, sięgamy po coś słodkiego, co poprawi nam nastrój i sprawi, że poczujemy się lepiej zaspokajając łaknienie na cukier. O ile jedzenie słodyczy nie jest rzeczą totalnie zakazaną, to po pierwsze trzeba to robić z umiarem i rozsądkiem czyli okazjonalnie, a po drugie wybierać takie słodycze, które będą zdrowsze, a zależy to przede wszystkim od składu łakoci na etykiecie. Dlatego też doskonałym rozwiązaniem są słodycze, które sami możemy przygotować w domu z dobrych i zdrowych składników a będą równie słodkie, jak te sklepowe gotowce nafaszerowane dużą ilością sztucznych substancji i polepszaczy smaku.

Małgorzata Łyżniak
Dlaczego warto skorzystać z diety online w przypadku insulinooporności?
Dlaczego warto skorzystać z diety online w przypadku insulinooporności?