Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?

Czym są antocyjanty?  Gdzie je znajdziemy i czy w ogóle warto się nimi interesować? Czy są one potrzebne w naszym organiźmie czy wręcz przeciwnie - są trujące?



Polecani dietetycy

Antocyjany to naturalne barwniki występujące w warzywach i owocach. Posiadają udowodnione właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim uszczelniają naczynia krwionośne oraz zwiększają ilość „dobrego cholesterolu” w organizmie co wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę. Dodatkowo przy zwiększaniu przepuszczalności naczyń, antocyjany mogą wpływać na zmniejszenie miejscowych stanów zapalnych w organizmie. Związki te pozytywnie wpływają również na narząd wzroku zmniejszając ryzyko zapadalności na zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Antocyjany neutralizując wolne rodniki działają przeciwnowotworowo. Bogate zasoby antocyjanów znaleźć możemy w winogronach, aronii, czarnej porzeczce, borówce, jagodach, owocach czarnego bzu, pomidorach, kapuście czerwonej, czerwonej cebuli, rzodkiewce.

Znając właściwości i prozdrowotne działanie tych związków na nasz organizm, warto sporządzać posiłki z uwzględnieniem warzyw oraz owoców bogatych w antocyjany na co dzień.
Autor:

Podobne artykuły

Przyczyny i rodzaje otyłości

Otyłość zaliczana jest do najszybciej szerzących się chorób cywilizacyjnych na świecie.
Definiowana jest jako stan patologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej, prowadzący do zwiększonego ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy insulinooporności.

Nasze "dobro narodowe" - olej rzepakowy

Od wielu lat jeden z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejszy, olej w naszym kraju. Czy warto go używać? Zdecydowanie tak. Produkt ten jest bardzo korzystny dla zdrowia naszego i naszych dzieci. Co jest tego powodem?

Zasady diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu glutenu ? białka występującego w ziarnach zbóż takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Osoby stosujące omawianą dietę muszą uważać również na produkty, które naturalnie glutenu nie zawierają, ale podczas produkcji zostały glutenem zanieczyszczone.

Jolanta Czepułkowska