5 ciekawostek o nasionach chia

Kilka tygodni temu o nasionach chia zrobiło się naprawdę głośno. Media obiegła informacja, że są one niebezpiecznie dla zdrowia. Wyjaśniamy! :)



Polecani dietetycy

W całym zamieszaniu chodziło jedynie o pewne ograniczenia, które przedstawił Główny Inspektorat Sanitarny. Dotychczas nasiona chia (szałwia hiszpańska) mogły być stosowane, jeśli ich zawartość w produkcie nie przekraczała 10%: w wyrobach piekarskich, śniadaniowych przetworach zbożowych, mieszankach owoców, orzechów i nasion, w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym max. 15 g.

Aktualnie do momentu otrzymania zezwolenia nie można sprzedawać jogurtów i deserów zawierających szałwię hiszpańską. Warto zwrócić uwagę na to, że inspektorat nie podał ilości, które są szkodliwe, a jedynie takie, które są dozwolone. :)

Szałwię hiszpańską wykorzystywali już Aztekowie. Korzystali z jej licznych właściwości. Dlaczego warto znać i stosować nasiona chia?

1. Są bogate w błonnik, wspomagają układ odpornościowy i kostny, zwiększają poziom energii, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci oraz przyspieszają metabolizm.


2. Świetnie nadają się do koktajli, puddingów, chleba, ciast czy sałatek.


3. Zapewniają długotrwałe poczucie sytości, podobnie jak siemię lniane.


4. Zalecane są nawet dla diabetyków, ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.


5. Mają wpływ na zdrowie kości, zębów oraz pomagają utrzymać odpowiednią masę, a także działają antybakteryjnie, dzięki zawartości wapnia, fosforu, witaminy A i cynku.



Autor:

Podobne artykuły

Dlaczego warto zasięgnąć porady dietetyka przed rozpoczęciem diety?

Rozpoczęcie diety najczęściej kojarzy się z modyfikacją jadłospisu i ograniczeniem kaloryczności posiłków. W praktyce proces ten może jednak wiązać się z niepożądanymi skutkami, jeżeli nie uwzględnia indywidualnych potrzeb organizmu, stanu zdrowia oraz dotychczasowego sposobu żywienia. Dlatego coraz częściej podkreśla się znaczenie profesjonalnego przygotowania do wprowadzania zmian żywieniowych. Osobą posiadającą kwalifikacje do przeprowadzenia takiej analizy jest dietetyk, który zajmuje się oceną sposobu odżywiania oraz jego wpływu na funkcjonowanie organizmu.

25 sierpnia – Dzień polskiej żywności

Pierogi, gołąbki, bigos, kotlet schabowy – czy polska kuchnia jest zdrowa ? Nasza tradycyjna kuchnia kojarzy się na pierwszy „rzut oka” z kuchnią tłustą, mięsną i kartoflaną. Ale czy tak naprawdę wygląda? Niekoniecznie. Za ogromna zaletę należy uznać jej różnorodność pod względem zarówno składników jak i smaków.

Owocowy zawrót głowy

Zdrowe, kolorowe, soczyste owoce pachnące słońcem, latem, dobrym, wakacyjnym nastrojem :) Korzystajmy z takich dobrodziejstw, póki sezon w pełni:) Nie ma lepszego okresu, by dostarczyć sobie zdrowe, dobre, witaminowe kalorie z natury :) Pamiętajmy o różnorodności i odpowiednim zbilansowaniu a nasze ciało i dusza trafią do owocowego raju;) A jak trafić na właściwy tor? :)

Małgorzata Łyżniak
Konsekwencja a nie 100% perfekcji
Konsekwencja a nie 100% perfekcji