5 ciekawostek o nasionach chia

Kilka tygodni temu o nasionach chia zrobiło się naprawdę głośno. Media obiegła informacja, że są one niebezpiecznie dla zdrowia. Wyjaśniamy! :)



Polecani dietetycy

W całym zamieszaniu chodziło jedynie o pewne ograniczenia, które przedstawił Główny Inspektorat Sanitarny. Dotychczas nasiona chia (szałwia hiszpańska) mogły być stosowane, jeśli ich zawartość w produkcie nie przekraczała 10%: w wyrobach piekarskich, śniadaniowych przetworach zbożowych, mieszankach owoców, orzechów i nasion, w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym max. 15 g.

Aktualnie do momentu otrzymania zezwolenia nie można sprzedawać jogurtów i deserów zawierających szałwię hiszpańską. Warto zwrócić uwagę na to, że inspektorat nie podał ilości, które są szkodliwe, a jedynie takie, które są dozwolone. :)

Szałwię hiszpańską wykorzystywali już Aztekowie. Korzystali z jej licznych właściwości. Dlaczego warto znać i stosować nasiona chia?

1. Są bogate w błonnik, wspomagają układ odpornościowy i kostny, zwiększają poziom energii, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci oraz przyspieszają metabolizm.


2. Świetnie nadają się do koktajli, puddingów, chleba, ciast czy sałatek.


3. Zapewniają długotrwałe poczucie sytości, podobnie jak siemię lniane.


4. Zalecane są nawet dla diabetyków, ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.


5. Mają wpływ na zdrowie kości, zębów oraz pomagają utrzymać odpowiednią masę, a także działają antybakteryjnie, dzięki zawartości wapnia, fosforu, witaminy A i cynku.



Autor:

Podobne artykuły

Witamina D – jak wykorzystać okres letni na uzupełnienie jej niedoboru?

Czas od maja do września, kiedy występują słonecznie dni, to najlepszy okres na uzupełnienie w naszym organizmie witaminy D, na której niedobór cierpi około 90% polskiego społeczeństwa.

Czym najlepiej solić? :)

Chyba każdy z nas zna zalecenie dotyczące potrzeby ograniczania ilości spożycia soli. Zalecenie to wiąże się z wielokrotnie potwierdzonym w badaniach naukowych faktem kojarzącym nadmierne spożycie sodu (sól=chlorek sodu) z występowaniem nadciśnienia tętniczego, chorób wątroby, a nawet ryzykiem nowotworów żołądka. 

Przepis na pizzę razową ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką

Dziś smaki włoskie :) Co powiecie na pyszną razową pizzę ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką ?:)

Elżbieta Gmurczyk