Zimno, zimno a będzie jeszcze zimniej...

Koniec grudnia. Szaro, buro i ponuro. A będzie jeszcze chłodniej. Zima dopiero przed nami.
Coraz częściej słyszę od Pacjentów w Gabinecie, że ciężko wstaje się rano, że chętnie zostaliby pod ciepłą kołdrą a już najchętniej, skoro muszą już wstać, to zaczęliby dzień ciepłym śniadaniem.

W związku z tym otwieramy cykl z przepisami na zimowe posiłki.
Zdrowo, pysznie i przyjemnie :)

Zacznijmy od śniadań. Oto kilka propozycji przygotowania ciepłego śniadania. Szybkich w ciągu tygodnia, trochę bardziej wymagających w weekend a przede wszystkim smacznych.



Polecani dietetycy

Grzanka ze szpinakiem i szynką [1 porcja] - 1 kromka pieczywa razowego, 2 łyżki szpinaku (z 400/450-gramowego opakowania), 1 plaster szynki, 1 łyżeczka masła, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa. Szpinak podsmażyć na maśle. Doprawić do smaku pieprzem i czosnkiem. Na pieczywie położyć szpinak a na nim szynkę. Całość posypać gałką muszkatołową. Podgrzewać 2-3 minuty w piekarniku/mikrofali/opiekaczu.

Grzanka z gruszką i pastą z awokado [1 porcja] – 1 kromka pieczywa razowego, ¼ awokado, ¼ gruszki, garść rukoli, 1 łyżeczka posiekanych orzechów pistacjowych, pieprz. Awokado rozgnieść widelcem. Gruszkę pokroić w plastry. Awokado doprawić do smaku pieprzem. Wymieszać. Na pieczywie ułożyć awokado a na nim gruszkę i rukolę. Podgrzewać 2-3 minuty w piekarniku/mikrofali/opiekaczu. Całość posypać orzechami.

Grzanka ze szpinakiem i pieczarkami [1 porcja] - 1 kromka pieczywa razowego, 2 łyżki szpinaku (z 400/450-gramowego opakowania), 2-3 średnie pieczarki, 1 łyżeczka startego sera żółtego, 1 łyżeczka masła, pieprz, czosnek. Pieczarki pokroić w plastry. Szpinak podsmażyć na maśle. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać pieczarki. Całość wymieszać i dusić razem 3-4 minuty. Na pieczywie położyć masę szpinakowo - pieczarkową. Całość posypać serem. Podgrzewać 2-3 minuty w piekarniku/mikrofali/opiekaczu.

Frittata z brokułem i serem [1 porcja] – 2 jaja, ½ opakowania brokuła (400/450-gramowego), 1 plaster sera Feta/pleśniowego, sól, pieprz, bazylia, szczypiorek. Ser pokruszyć. Brokuła blanszować 2-3 minuty. Jaja roztrzepać. Dodać sól, pieprz, bazylię i szczypiorek. Wymieszać. Na dnie foremki ułożyć brokuła. Posypać serem. Zalać masą jajeczną. Piec w 180°C 15 minut (aż masa się zetnie).

Kalafiornica [1 porcja] – ½ opakowania kalafiora mrożonego (400/450-gramowego), 2 średnie pomidory, ¼ cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, pieprz, szczypiorek. Kalafiora ugotować. Cebulę i pomidory drobno pokroić. Warzywa podsmażyć na oliwie. Doprawić pieprzem. Smażyć do miękkości. Posypać szczypiorkiem.

Omlet z gruszką [1 porcja] – 2 jaja, 1 średnia gruszka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka otrębów, otarta skórka z cytryny. Obraną gruszkę pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać gruszkę i miód. Całość wymieszać i dusić 8-10 minut. Jajka wbić do miski, dodać otręby, podlać małą ilością wody, posolić i wrzucić skórkę cytrynową. Masę przelać na patelnię z owocami. Jeszcze raz wymieszać i smażyć 7-8 minut. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty bez przykrycia.

Owsianka z jabłkiem, miodem i suszoną śliwką [1 porcja] - 4 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka mleka 1,5%, 1 średnie jabłko, 1 suszone śliwka, 1 łyżeczka miodu, cynamon. Jabłko i śliwkę pokroić w kostkę. Do mleka dodać cynamon. Wymieszać i zagotować. Do wrzącego mleka dodać płatki, wymieszać. Gotować stale mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć dodać jabłko, śliwkę i miód. Całość wymieszać i gotować aż jabłko będzie miękkie.

Owsianka z bananem i marchewką [1 porcja] - 4 łyżki płatków owsianych, ½ banana, 1 mała marchewka, 1 szklanka mleka 1,5%, 1 łyżeczka orzechów, cynamon. Banana drobno pokroić. Marchewkę drobno zetrzeć. Do wrzącego mleka dodać płatki. Gotować stale mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć dodać marchewkę i cynamon. Całość wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Podawać z bananem i orzechami.

Owsianka z gruszką w przyprawach korzennych [1 porcja] - 4 łyżki płatków owsianych, 1 średnia gruszka, 1 szklanka mleka 1,5%, 1 kostka gorzkiej czekolady, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki. Gruszkę drobno pokroić. Czekoladę zetrzeć na tarce. Do mleka dodać cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową. Wymieszać i zagotować. Do wrzącego mleka dodać płatki. Gotować stale mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć dodać gruszkę. Całość wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Posypać czekoladą.

Naleśniki z konfiturą i białym serem [1 porcja] -
ciasto na 2 naleśniki: ¼ szklanki mleka 1,5%, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki wody. Farsz do 1 naleśnika: 1 plaster sera białego półtłustego, 1 łyżeczka konfitury/dżemu. Składniki ciasta połączyć ze sobą i zmiksować. Odstawić i przygotować farsz. Ser rozgnieść widelcem, połączyć z konfiturą/dżemem. Całość wymieszać. Na usmażonym naleśniku położyć warstwę nadzienia.

Naleśniki z serkiem waniliowym i białym serem [1 porcja] - ciasto na 2 naleśniki: ¼ szklanki mleka 1,5%, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki wody. Farsz do 1 naleśnika: 1 plaster sera białego półtłustego, 1 łyżeczka serka waniliowego, 1 łyżeczka rodzynek. Składniki ciasta połączyć ze sobą i zmiksować. Odstawić i przygotować farsz. Ser rozgnieść widelcem, połączyć z serkiem waniliowym i rodzynkami. Całość wymieszać. Na usmażonym naleśniku położyć warstwę nadzienia.

Naleśniki z serem na słodko [1 porcja] - ciasto na 2 naleśniki: ¼ szklanki mleka 1,5%, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki wody. Farsz do 1 naleśnika: 1 plaster sera białego półtłustego, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka rodzynek. Składniki ciasta połączyć ze sobą i zmiksować. Odstawić i przygotować farsz. Biały ser rozgnieść widelcem. Dodać do niego jogurt i rodzynki. Całość wymieszać. Na usmażonym naleśniku położyć warstwę nadzienia.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Czym są nowalijki?

Czas nowalijek rozpoczyna się już od marca i trwa do początku czerwca. Jednak czy takie warzywa są pełnowartościowe? Czy są równie bogate w witaminy i składniki odżywcze co warzywa dostępne w późniejszym okresie?

Pieprznik jadalny potocznie nazywany kurką

W okresie letnio - jesiennym w lasach można spotkać kurki, które są barwnym i smakowitym dodatkiem do naszych potraw, co równocześnie wiąże się z zyskiwaniem popularności tych grzybów wśród konsumentów. Dojrzałe kurki można łatwo odróżnić od pozostałych grzybów za sprawą charakterystycznego złoto – brunatnego koloru i pofałdowanego kapelusza.

Jak prawidłowo dbać o jelita?

Mało kto z nas wie, że aby zaznać pełni szczęścia a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy skoncentrować się na miejscu w naszym ciele, gdzie wytwarzane jest aż 90-95% serotoniny czyli hormonu szczęścia. Na pytanie, jakie to miejsce, większość z nas odpowiedziałaby, że mózg. Nic bardziej mylnego:) Prawidłową odpowiedzią są jelita. Zaskoczeni? :) Jeśli tak, to sprawdźmy, co dokładnie dzieje  się w jelitach, jak o nie zadbać dzięki diecie aby osiągnąć niebiański wymiar szczęścia, zdrowia i dobrego samopoczucia.

Małgorzata Łyżniak
Stara szkoła
Stara szkoła