Sierpniowe smaki: śliwka

Pierwsza połowa sierpnia za nami, a na lokalnych straganach pojawiają się piękne kolory i smaki jesieni -  soczysta śliwka:) Z czym Wam się kojarzy? Mi przede wszystkim z mało dietetycznym, ale za to bardzo pysznym drożdżowym ciastem ze śliwkami i kruszonką!;))) Mniam! :))


Polecani dietetycy

Jednak oprócz tego, że ze śliwek można przyrządzić doskonałe ciasta, desery czy alkohol, to warto także wiedzieć, jakie ten owoc ma właściwości i jak jego spożywanie może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Zaczynajmy zatem!:)
 
Śliwki przywędrowały do Europy w czasach starożytnych dzięki Grekom i Rzymianom. Dokumenty wskazują, że już wtedy rozróżniano około 300 odmian tego owocu. Jednak pierwsze informacje o śliwkach pojawiły się 2000 lat temu i to w miejscu, które nie do końca jest tak oczywiste, a mianowicie w Chinach. To właśnie w Chinach kwiat śliwy ma bardzo bogatą symbolikę. Oznacza  pomyślność, odnowę, młodość, siłę i niewinność jednocześnie. Jest synonimem szlachetności i optymizmu nadchodzącej wiosny.
 
Ile mamy odmian śliwek? 

Jest ich około 6000 gatunków na całym świecie. W Polsce najczęściej pojawiają się takie rodzaje jak tradycyjna węgierka, idealna do robienia przetworów, kompotów  czy wyjątkowych w smaku powideł, ulena z rodziny renklodów i z tego samego rodu - althana, a nawet Królowa Wiktoria ;) Ze śliwek może powstać także alkohol - począwszy do domowego wina, nalewki a skończywszy na mocnej staropolskiej śliwowicy (moc około 70%).  Mnogość gatunków towarzyszy nam już od sierpnia, ile gustów konsumentów, tyle pewnie znalazło by się odmian tego owocu. Dla każdego coś pysznego;)
 
Co kryje w sobie śliwka?
- kaloryczność 46 kcal w 100 g (świeży owoc);
- witaminy z grupy B, E, A;
- potas, fosfor, magnez, wapń;
- polifenole w tym kwas chlorogenowy.
 
Jak działa na nasz organizm spożywanie śliwek?

- poprawiają pracę układu trawiennego a tym samym wpływają przeczyszczająco, co z kolei chroni przed powstawaniem chorób nowotworowych jelita grubego; przyczynia się do tego zawartość pektyn, czyli błonnika, który działa oczyszczająco i usuwa wszystko, co zbędne w naszych jelitach;
- niwelują niestrawności;
- pozytywnie wpływają na naszą skórę poprzez hamowanie procesu starzenia, powstawania zmarszczek, uszczelniają naczynia krwionośne co zapobiega ich pękaniu;
- działają przeciw miażdzycowo;
- wspomagają w leczeniu chorób prostaty ( kora śliwy afrykańskiej);
- chronią układ nerwowy.
 
Lepsze świeże czy suszone?
Trzeba sobie jasno powiedzieć, że śliwki suszone są o wiele bardziej kaloryczne niż świeże owoce. Dla porównania jest to wartość 267 kcal w 100 g, gdzie owoc świeży to jedynie 46 kcal w 100 g. Jednak śliwka suszona zawiera zdecydowanie więcej, bo pięciokrotnie więcej witaminy A i cennego błonnika. Cukrzycy muszą szczególnie uważać na właściwy dobór ilości śliwek w diecie, ponieważ podnoszą poziom węglowodanów i tym samym poziom cukru we krwi. Uważajmy również, aby nie przesadzić ze spożywaniem śliwek w codziennym menu, ponieważ może to zadziałać wprost odwrotnie do zamierzonego efektu i powodować np. biegunki, rozregulowanie układu pokarmowego.
 
Dania ze śliwek w roli głównej :)

Pomysłów jest wiele. Śliwki można spożyć jako przekąskę na II śniadanie czy podwieczorek, dodać je do musli czy jogurtu naturalnego (zarówno świeże, jak i suszone). Można wybrać batony ze śliwką i zdrowymi ziarnami i także potraktować to jako przegryzkę w ciągu dnia. Na letnie upały idealny będzie kompot ze świeżych owoców a zimową porą można  podać kompot z suszonych bądź wędzonych śliwek. W porze letniej powinny pojawić się na stole tradycyjne knedle ze śliwką lub pierogi a w ciągu całego roku śliwki można  łączyć z mięsami czy bigosem.  Lato i jesień sprzyja " słoikowaniu" :) Przyrządźmy sobie na zimowy czas smaczne powidła lub marmoladę śliwkową lub też po prostu zawekujmy śliwki w occie i podawajmy na spotkaniach w gronie rodziny i przyjaciół :) Nie zapominajmy o pysznych deserach;) Wszak raz na jakiś czas można pozwolić sobie na małe odstępstwo i skusić się na placek ze śliwkami czy śliwki zapiekane pod kruszonką ;) Wersja bardziej fit, to koktajl ze śliwkami ze świeżą miętą:)
 
Śliwkowych przyjemności! :) 


Autor:

Podobne artykuły

Co kryje się w... jajkach?

Nie od dziś wiadomo, że jajka są niezwykle wartościowym składnikiem zdrowej diety. Jednak dopiero od kilku lat na nowo wróciły do pełni łask po tym, jak wcześniej sugerowano, że ich częste spożycie może wpływać na podwyższenie cholesterolu we krwi i może prowadzić, m.in.: do chorób serca.

Żywność wysokoprzetworzona - dlaczego nie powinna występować w diecie?

Żyjemy bardzo szybko, nie mam czasu po prostu na nic, na wypoczynek, na chwilę relaksu dla siebie, na sen, na swoje zainteresowania i hobby. Dlatego bardzo często zdarza się, że sięgamy po produkty wysokoprzetworzone aby ten czas zaoszczędzić i przeznaczyć na inne cele. Pytanie czy szybko to zawsze zdrowo ? I czy produkty wysoko przetworzone powinny występować w naszej diecie ? A jeśli tak, to jak często możemy po nie sięgać ?

Wiosennych diet czas :)

Wraz z lżejszą kuchnią czas na lżejszych nas - zmieniamy sposób żywienia, wprowadzamy wiosenne warzywa i owoce, gubimy kilogramy :) Oto propozycja:

Anna Huma - Nande
Stara szkoła
Stara szkoła