Jak wybrać najlepsze sushi?

Sushi.. brzmi pysznie, wydaje się być zdrowe i niskokaloryczne. Dodatkowo jest modnym i eleganckim punktem każdego przyjęcia. Można je do woli rolować, składać zgodnie z naszą fantazją i smakiem. Ale czy faktycznie sushi odznacza się wysokimi właściwościami zdrowotnymi? Czy prawdą jest, że jego spożywanie przysłuży się naszej szczupłej sylwetce i pięknej figurze? Niestety... nie do końca widać to w różowych barwach.


Polecani dietetycy

Sushi pochodzi z rejonów Azji, na początku jego przyrządzenie zajmowało znacznie więcej czasu niż obecnie. Twórcą współczesnej wizji sushi jest Matsumoto Yoshiichi z Tokio. Człowiek ten w XVII wieku połączył ryż z octem ryżowym. Sushi było jednym z pierwszych fast foodów w nieco zdrowszej wersji, ponieważ było przygotowywane ze świeżych i mało przetworzonych składników.

Podstawowe składniki sushi to:
* Nori czyli wodorosty będące źródłem magnezu, wapnia, żelaza, witamin C, B, E, kwasu foliowego oraz omega-3;
* Ryby - kaloryczne i tłuste ale jednocześnie bogate w omega-3, witaminę E, białko;
* Ryż - główne źródło węglowodanów, dodatkowo dosładzane i octowane;
* Imbir - bogaty w wapń, żelazo, magnez, potas, witaminę C, E, B6 a do tego rozgrzewa i działa przeciwzapalnie;
* Wasabi - bogate w sód, wykazuje właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze
* Sos sojowy - także bogaty w sód.

Czego unikać, aby sushi było zdrowsze?
- staraj się rezygnować z kawałków sushi, które są przygotowywane w tempurze i smażone w głębokim tłuszczu;
- dodatki w postaci serka,awokado, żółtka, dodatkowego sosu na bazie majonezu będą podnosiły kaloryczność dania, więc wybieraj inne  składniki;
- najzdrowsze jest sashimi czyli sushi bez ryżu, a zawierające w sobie kawałki surowej ryby i warzyw;
- wybieraj ryby białe - są mniej kaloryczne;
- można zdecydować się na sushi z owocami morza zamiast ryby, wówczas również kaloryczność dania będzie niższa;
- sos sojowy z umiarem - jest bogaty w sód a to sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie;
- przy domowym sushi można poeksperymentować i zamiast ryżu wykorzystać kaszę jaglaną lub inną odmianę ryżu - brązową.


Kilka ciekawostek:
* Sushi nie pochodzi z Japonii, jak się zwykło uważać. Ryba zawinięta w ryż powstała w okolicach rzeki Mekong, następnie zawędrowała do Chin, a potem dopiero do Japonii, gdzie sztuka przygotowywania tego dania się rozwinęła.
* Słowo " sushi" oznacza " kwaśny ryż";
* Kiedyś nori było zeskrobywane z łodzi i wykorzystywane w sztuce kulinarnej sushi;
* Największym mistrzem sushi jest 86 letni Jiro Ono, który może pochwalić się 3 restauracjami z gwiazdką Michelin;
* Najdłuższe sushi miało 2844 metry i powstało w Japonii.


Jednym słowem można pozwolić sobie na zjedzenie sushi ale tu jak ze wszystkim ... trzeba zachować umiar. Należy wybierać te rolki, które są najbardziej wartościowe bez zbędnych, nadto kalorycznych dodatków.

Zachęcamy do samodzielnej próby rollowania w domu ;)




Autor:

Podobne artykuły

Przepisy na domowe sosy

Sosy to wspaniałe dodatki do posiłku. Wzbogacają smak dania. Ponadto sprawiają, że “suche” potrawy stają się soczyste i smaczniejsze. Jeżeli nie macie pomysłu czym doprawić sałatkę lub z czym zjeść makaron, mięso czy warzywa z grilla, oto nasze przepisy na zdrowe i smaczne sosy. W przeciwieństwie do większości kupnych sosów pełnych tłuszczu i sztucznych dodatków domowa wersja przysłuży się Waszemu zdrowiu, zamiast mu zaszkodzić.

O truskawkach

Dziś trochę bardziej naukowo o truskawkach! Mamy sezon truskawkowy, a Pacjenci często pytają "Dlaczego właściwie warto je jeść?" „Czy jest w nich coś prozdrowotnego?”.

Przyprawa piernikowa - nie tylko do piernika?

Przyprawa do piernika to mieszanka m.in. cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, ziela angielskiego, pieprzu, anyżu i kardamonu. Używana jest głównie do wypieków, w tym oczywiście piernika czy pierniczków ;)
Można ją  jednak znaleźć również w innych przepisach. Gdzie?  

Małgorzata Łyżniak
W klimacie świątecznych przepisów
W klimacie świątecznych przepisów