Alkoholowy zawrót głowy - przedstawiamy fakty, obalamy mity

Za nami pierwsze majowe grille, otwarcia sezonu i dobra zabawa w promieniach wiosennego słońca.
Czas świętowania dopiero się rozpoczyna jednak czym jest uczta bez symbolicznego toastu wzniesionego kieliszkiem wina, kolorowym drinkiem czy innym trunkiem wysokoprocentowym?



Polecani dietetycy

Ilu gości, tyle upodobań. Jednak czy takie fetowanie jest zupełnie "bezkarne" dla naszej diety?
Oczywiście... nie. Alkohol to także kalorie i to wcale nie małe. 1 ml czystego alkoholu etylowego to 7,1 kcal, gdzie dla zobrazowania sytuacji, tylko tłuszcz ma ich więcej: 9 kcal w 1g. Jeśli skusimy się na kolorowego drinka i dodamy do tego cukier oraz inne substancje chemiczne zawarte w słodkich napojach, sokach, syropach, dodawanych do koktajli, to taka mieszkanka może osiągnąć nawet  ok. 800 kcal jak w przypadku Long Island.
 
Jeśli jesteś na diecie i już "trzeba" zdecydowanie wybieraj małe ilości piwa lub wina ze wskazaniem jednak na wino. Są to najmniej kaloryczne napoje alkoholowe. Kieliszek białego lub czerwonego wina to przyjemność kosztująca nas około 80 kcal. Mała butelka jasnego piwa (0,33 ml)  to 160 kcal.
 
Prawda czy fałsz?
 
Wino im starsze tym lepsze - FAŁSZ
W smaku wina nie liczą się lata a konkretnie rocznik w jakim przygotowano trunek. Ważna jest pogoda w danym okresie, która ma wpływ na zbiory. Wina białe z wiekiem stają się bardziej cierpkie, jedynie wina czerwone i szampany najwyższej jakości mogą nabrać wyrafinowanego smaku ale to kwestia indywidualnych gustów.
 
Drinki na bazie napojów light, diet czy też na bazie napojów energetyzujących upijają szybciej - PRAWDA
Napój light /diet/popularny energetyk jest słodzony inną substancją niż cukier i o wiele szybciej trafia do krwioobiegu, co powoduje zdecydowanie "bardziej wzmocniony" efekt w szybszym czasie.
 
Kolor oczu ma znaczenie w tolerancji alkoholu - PRAWDA
Badania pokazują, że osoby o niebieskich oczach o wiele lepiej tolerują alkohol niż osoby z brązową tęczówką. Wpływ na to ma pigment barwiący oko.
 
Mnich zapoczątkował procedurę sporządzania szampana - PRAWDA
Mnichem tym był słynny Dom Perignon, który w 1718 roku udostępnił swoją recepturę na wyjątkowego szampana. Cała tajemnica opierała się na zbieraniu owoców z winnic, których nazw wcześniej nie sprawdzano.
 
Kawa pomaga wytrzeźwieć - FAŁSZ
Niestety nie, może co najwyżej ożywić na krótki czas dzięki zawartości kofeiny, która nie ma wpływu na szybkość trawienia alkoholu. Tak więc kawa nie pomoże wytrzeźwieć.
 
Ciekawostki ze świata:
-> Rekordowa cena za kieliszek wina to 1453 $ - cenę tą zapłacono za kieliszek Beaujolais Nouveau w 1993 r w Wielkiej Brytanii;
-> Na mocy ustawy z 1959 roku pędzenie bimbru w Polsce było zagrożone karą pozbawienia wolności od 2 do 5 lat;
-> Najmocniejszy alkohol został wyprodukowany w Estonii - destylowany z ziemniaków miał moc 98 %;
-> Springbank 1919 Malt Whisky to najdroższy alkohol dostępny na rynku - cena za butelkę to koszt 10 800 $ czyli około 43 000 PLN;
-> W grudniu 1985 roku  w Londynie za butelkę wina Chateau Lafite, rocznik 1787, zapłacono 157 000 $. Była to najcenniejsza butelka wina. W 1986 r. korek wpadł do środka butelki, psując wino.

Pić czy nie pić ? Niech każdy na to pytanie odpowie sobie sam:)
Autor:

Podobne artykuły

Co zdrowego ma dla nas Pani Jesień? Rokitnik!

Rokitnik to owoc późnego lata i wczesnej jesieni, choć jego owoce można zbierać jeszcze w okresie zimy. Jednak czy ktoś o nim słyszał? Idealnie przypomina swą intensywnie pomarańczową barwą o kolorach aktualnej pory roku, którą mamy za oknem:) A z czego słynie i jak może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm, szczególnie przy nieco chłodniejszej aurze na zewnątrz? Poznajmy tajniki zagadkowego rokitnika.

Cykl runo leśne lato: Jeżyna

Dziś kontynuujemy cykl o runie leśnym, koncentrując się na jeżynie nazywanej inaczej ożyną lub ostrężyną :) Zdecydowanie częściej więcej uwagi poświęca się jej bardziej czerwonej siostrze - malinie, a nie słusznie, ponieważ jeżyna także ma dużo właściwości, które bardzo pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Warto sprawdzić, co bliźniacza jeżyna może zdziałać korzystnego dla naszego zdrowia :)

Rozgrzewające przyprawy - sekrety zdrowego smaku

Rozgrzewające przyprawy nie tylko nadają zimowym potrawom smak, ale również wspierają zdrowe odżywianie. Odkrycie fascynującego świata aromatycznych przypraw, wprowadzenie ich do codziennych posiłków pozwoli korzystać z ich zdrowotnych zalet jak również spowoduje, że zimowe dni będą pełne smaku i ciepła.

Elżbieta Gmurczyk
Cichy zabójca - cholesterol
Cichy zabójca - cholesterol