Alkoholowy zawrót głowy - przedstawiamy fakty, obalamy mity

Za nami pierwsze majowe grille, otwarcia sezonu i dobra zabawa w promieniach wiosennego słońca.
Czas świętowania dopiero się rozpoczyna jednak czym jest uczta bez symbolicznego toastu wzniesionego kieliszkiem wina, kolorowym drinkiem czy innym trunkiem wysokoprocentowym?



Polecani dietetycy

Ilu gości, tyle upodobań. Jednak czy takie fetowanie jest zupełnie "bezkarne" dla naszej diety?
Oczywiście... nie. Alkohol to także kalorie i to wcale nie małe. 1 ml czystego alkoholu etylowego to 7,1 kcal, gdzie dla zobrazowania sytuacji, tylko tłuszcz ma ich więcej: 9 kcal w 1g. Jeśli skusimy się na kolorowego drinka i dodamy do tego cukier oraz inne substancje chemiczne zawarte w słodkich napojach, sokach, syropach, dodawanych do koktajli, to taka mieszkanka może osiągnąć nawet  ok. 800 kcal jak w przypadku Long Island.
 
Jeśli jesteś na diecie i już "trzeba" zdecydowanie wybieraj małe ilości piwa lub wina ze wskazaniem jednak na wino. Są to najmniej kaloryczne napoje alkoholowe. Kieliszek białego lub czerwonego wina to przyjemność kosztująca nas około 80 kcal. Mała butelka jasnego piwa (0,33 ml)  to 160 kcal.
 
Prawda czy fałsz?
 
Wino im starsze tym lepsze - FAŁSZ
W smaku wina nie liczą się lata a konkretnie rocznik w jakim przygotowano trunek. Ważna jest pogoda w danym okresie, która ma wpływ na zbiory. Wina białe z wiekiem stają się bardziej cierpkie, jedynie wina czerwone i szampany najwyższej jakości mogą nabrać wyrafinowanego smaku ale to kwestia indywidualnych gustów.
 
Drinki na bazie napojów light, diet czy też na bazie napojów energetyzujących upijają szybciej - PRAWDA
Napój light /diet/popularny energetyk jest słodzony inną substancją niż cukier i o wiele szybciej trafia do krwioobiegu, co powoduje zdecydowanie "bardziej wzmocniony" efekt w szybszym czasie.
 
Kolor oczu ma znaczenie w tolerancji alkoholu - PRAWDA
Badania pokazują, że osoby o niebieskich oczach o wiele lepiej tolerują alkohol niż osoby z brązową tęczówką. Wpływ na to ma pigment barwiący oko.
 
Mnich zapoczątkował procedurę sporządzania szampana - PRAWDA
Mnichem tym był słynny Dom Perignon, który w 1718 roku udostępnił swoją recepturę na wyjątkowego szampana. Cała tajemnica opierała się na zbieraniu owoców z winnic, których nazw wcześniej nie sprawdzano.
 
Kawa pomaga wytrzeźwieć - FAŁSZ
Niestety nie, może co najwyżej ożywić na krótki czas dzięki zawartości kofeiny, która nie ma wpływu na szybkość trawienia alkoholu. Tak więc kawa nie pomoże wytrzeźwieć.
 
Ciekawostki ze świata:
-> Rekordowa cena za kieliszek wina to 1453 $ - cenę tą zapłacono za kieliszek Beaujolais Nouveau w 1993 r w Wielkiej Brytanii;
-> Na mocy ustawy z 1959 roku pędzenie bimbru w Polsce było zagrożone karą pozbawienia wolności od 2 do 5 lat;
-> Najmocniejszy alkohol został wyprodukowany w Estonii - destylowany z ziemniaków miał moc 98 %;
-> Springbank 1919 Malt Whisky to najdroższy alkohol dostępny na rynku - cena za butelkę to koszt 10 800 $ czyli około 43 000 PLN;
-> W grudniu 1985 roku  w Londynie za butelkę wina Chateau Lafite, rocznik 1787, zapłacono 157 000 $. Była to najcenniejsza butelka wina. W 1986 r. korek wpadł do środka butelki, psując wino.

Pić czy nie pić ? Niech każdy na to pytanie odpowie sobie sam:)
Autor:

Podobne artykuły

Dzień barmana czyli na jakie drinki mogę pozwolić sobie na diecie?

Drogie Panie i Drodzy Panowie! :)
Dziś w kalendarzu data 6 lutego, a to oznacza, że mamy dość nietypowe święto, a dokładniej Dzień Barmana:) W życiu nie słyszałam o takim wydarzeniu, które tym bardziej zasługiwałoby na upamiętnienie na kartach kalendarza, ale w sumie, czemu by nie świętować :) Byłoby przyjemnie, jednak z pewnością, Ci co na diecie zastanawiają się, czy w ogóle mogą
sobie pozwolić na takie odstępstwo od normy.

Czego nie powinni jeść cukrzycy?

Prawidłowo skomponowana dieta jest niezbędnym elementem leczenia cukrzycy. Chroni nie tylko przed wahaniami glukozy we krwi, ale zmniejsza również ryzyko występowania groźnych przewlekłych powikłań cukrzycy, m.in. retinopatii, nefropatii czy zespołu stopy cukrzycowej.

Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia

Wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia odgrywa kluczową rolę nie tylko w kwestii smaku potraw, ale również zdrowia. Dlatego dzisiaj przyjrzymy się temu, jakie tłuszcze są najlepsze do smażenia, abyśmy mogli cieszyć się smacznymi daniami, jednocześnie dbając o nasze dobre samopoczucie.

Elżbieta Gmurczyk
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!