Odchudzanie. Jak nie zrobić sobie krzywdy?

60% Polaków ma problem z masą ciała. Cierpią na nadwagę lub otyłość !!!
Dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie !!!



Polecani dietetycy

Odchudzanie - temat rzeka. Która z nas, częściej jednak kobiety niż mężczyźni, nigdy się nie odchudzała niech pierwsza "rzuci kamieniem". Ile osób tyle pomysłów na diety. Jedne rozsądne, inne zdecydowanie „cud”.

Aż 54% osób odchudzających się korzysta z porad internetu a nie Dietetyka wg raportu Centrum Respo.

Dlaczego? Ponieważ żyjemy w czasach, w których chcemy wszystko „szybko, już, natychmiast, bez wyrzeczeń i stresu”. A propozycje przedstawiane w sieci taką obietnicę nam dają - drogę na skróty.

Niestety nie ma tak łatwo.

Zdrowe zrzucanie nadmiernych kilogramów wymaga czasu, cierpliwości, konsekwencji i zmian swoich nawyków. A czasami po prostu pogadania z Dietetykiem o tym co jest dla nas trudne i jak to zmienić.

Dlatego skorzystajcie z pomocy naszych specjalistów Dietetyków. Pomogą skroić pomoc indywidualną dla konkretnego Pacjenta, sprawdzoną i co ważne opartą na wiedzy naukowej. Od tego właśnie jesteśmy.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w ferie? (część 1. )

Jaką masz strategię na dietę w ferie? Czy odpuszczasz z zamiarem spontanicznego korzystania również i z kulinarnych atrakcji wyjazdu, a z wagą "powalczysz" potem? Czy też z niezmiennym zacięciem do dbania o linię podejmiesz wyzwanie utrzymania się w ryzach diety?

Jak kupować owoce morza?

Przede wszystkim rozsądnie, czyli ze znanego źródła. Po drugie trzeba mieć pewność, że są świeże. Gdy kupujemy żywe owoce morza wystarczy ocenić ich aktywność. Zwinięte i nieruchome - nie, poruszające się - tak. 

Pieczywo i dieta?

Podstawą efektywnego odchudzania jest eliminacja pieczywa oraz wszystkich źródeł węglowodanów z diety. Stwierdzenie to nie jest prawdą. Wcale nie musisz rezygnować z pieczywa – jest ono bardzo ważną częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Produkty zbożowe trzeba jeść codziennie, co  podkreśla również Instytut Żywności i Żywienia.  Źródło sukcesu zależy jednak od właściwego wyboru. Kiedy sięgasz po pieczywo, kasze, makarony pamiętaj o swoim zdrowiu. Wybieraj produkty z pełnego przemiału, zawierają one dużo więcej witamin, związków mineralnych i błonnika niż pieczywo białe. Brązowy ryż, płatki owsiane, kasze gruboziarniste, makarony razowe oraz pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham są to produkty warte polecenia.

Elżbieta Gmurczyk