Ile soli możemy zjeść?

Zgodnie ze wskazaniami osoby dorosłe 5 g dziennie, co odpowiada jednej łyżeczce do herbaty. Dzieci i młodzież 1,9-3,75 g w ciągu dnia. Badania pokazują, że niestety zalecenia zaleceniami a rzeczywistość jest zupełnie inna. Spożywamy 2-3 razy więcej soli niż powinniśmy.


Polecani dietetycy

Warto zwrócić również uwagę, nie tylko na sól "widoczną", czyli dodawaną przez nas samych do potraw, ale i na tą, której nie widzimy a jest, np. w gotowych kupowanych produktach, w żywności przetworzonej, chipsach, orzeszkach, daniach instant a także pieczywie, wędlinie, serze. Pamiętajmy im MNIEJ tego związku w diecie naszej i naszych dzieci, tym LEPIEJ dla zdrowia. Dlatego może warto zrobić "solny rachunek sumienia"?
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Zalety wege diety

Wegetarianizm to model żywienia wykluczający spożycie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.

Koszmar dzieciństwa - szpinak :)

Zielony, papkowaty, bez smaku.... tak z pewnością kojarzy się nam szpinak, kiedy sięgniemy pamięcią do czasów przedszkolnych ;) Ale czy faktycznie takie wspomnienie powinno  ciągnąć  się za nami w nieskończoność ? Nie zgadzamy się na to, dlatego czas na nowe otwarcie - szpinak w smacznej, zdrowej, wartościowej odsłonie. Zaczynamy! :

Witamina A na straży naszego wzroku

Wzrok to niebywały zmysł, który pozwala cieszyć się otaczającym światem, dotykać obrazów, kolorów, barw i przy tym napawać się tak niecodziennymi doznaniami. Pamiętajmy, że nie każdemu jest to dane i dlatego przestrzegamy, ale także zachęcamy do regularnego badania wzroku.

Elżbieta Gmurczyk
Jakie płatki wybierać?
Jakie płatki wybierać?