Ciążowe nudności a spożywanie posiłków

Niejedna z przyszłych Mam nie czuje się w ciąży najlepiej. Cierpi na mdłości, nie tylko poranne, zgagę i inne przypadłości ze strony przewodu pokarmowego, które łagodzi jedzenie. Jednocześnie stara się stosować zasady prawidłowego żywienia, aby właściwie zadbać o rozwijającego się Malucha i o siebie. Jak pogodzić regularne spożywanie posiłków z nie najlepszym samopoczuciem?




Polecani dietetycy

Pierwszy posiłek należy zjeść do godziny od wstania. Jednak w przypadku porannych mdłości, kiedy ochota na jedzenie jest mała lub jej brak i pojawiają się trudności ze zjedzeniem śniadania, można odwrócić kolejność, czyli: w ramach pierwszego posiłku zjeść "coś małego, przekąskowego" - co zwykle bywa łatwiejsze do przyjęcia przez organizm a typowe śniadanie spożyć po 3-4 godzinach, czyli jako posiłek kolejny. Najważniejsze jest to, aby nie chodzić "z pustym żołądkiem" przez pół dnia. Kolejny dobry nawyk żywieniowy to jedzenie co 3-4 godziny. Jednak i tu możemy zrobić odstępstwo w przypadku ciężarnych. Jeśli przyszła Mama cierpi na ustawiczne mdłości to w praktyce przerwy między posiłkami mogą wynosić 2 godziny. Częstsze jedzenie często pomaga przezwyciężyć nudności. Warto również zwrócić się po poradę do dietetyka. Być może przy pomocy specjalisty uda się polepszyć samopoczucie :).




Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Różowe z rynku - ale czy z natury? :)

 W gastronomii co roku pojawiają się nowe trendy, nowe odsłony produktów dobrze nam znanych jednak zamknięte w ... zupełnie innym kolorze:) Dziś przyjrzymy się modnej ostatnio barwie różowej :) W końcu mamy środek lata a róż kojarzy się z radością i uśmiechem, więc czas sprawdzić, co zaskakującego przygotował dla nas rynek kulinarny:)

Czas na jesień

I w powietrzu i na talerzu. A jeśli ta pora roku to znak, że jabłka, gruszki i śliwki królują w naszym menu. Oto kilka przepisów, które często proponuję moim pacjentom w diecie: śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych z tymi produktami. Pamiętajmy, jak zawsze, ważny jest zdrowy rozsądek, umiar, ale również przyjemność jedzenia .

Sierpniowe smaki: jabłka

Pierwsze co kojarzy mi się z tematem jabłek to ... piosenka :) "O, jabłuszko, jabłuszko, jabłuszko pełne snu, gdzie spojrzeć jabłuszko, jabłuszko tam i tu, jabłuszko pełne snu (...)". Rozpoczęliśmy muzycznie, ale nie zapominamy o kartce z kalendarza - wszak druga połowa sierpnia inauguruje sezon na jabłkowe, szerokie menu, więc warto dowiedzieć się, jaki pożytek dla naszego zdrowia przyniesienie " jabłuszkowa dieta" :) Jak ciekawie przetworzyć jabłka i podać je naszym najbliższym, a może po prostu najlepszy smak to surowy, zerwany prosto z drzewa owoc? :)

Jolanta Czepułkowska
Jak nie marnować jedzenia podczas świąt?
Jak nie marnować jedzenia podczas świąt?