Ciążowe nudności a spożywanie posiłków

Niejedna z przyszłych Mam nie czuje się w ciąży najlepiej. Cierpi na mdłości, nie tylko poranne, zgagę i inne przypadłości ze strony przewodu pokarmowego, które łagodzi jedzenie. Jednocześnie stara się stosować zasady prawidłowego żywienia, aby właściwie zadbać o rozwijającego się Malucha i o siebie. Jak pogodzić regularne spożywanie posiłków z nie najlepszym samopoczuciem?




Polecani dietetycy

Pierwszy posiłek należy zjeść do godziny od wstania. Jednak w przypadku porannych mdłości, kiedy ochota na jedzenie jest mała lub jej brak i pojawiają się trudności ze zjedzeniem śniadania, można odwrócić kolejność, czyli: w ramach pierwszego posiłku zjeść "coś małego, przekąskowego" - co zwykle bywa łatwiejsze do przyjęcia przez organizm a typowe śniadanie spożyć po 3-4 godzinach, czyli jako posiłek kolejny. Najważniejsze jest to, aby nie chodzić "z pustym żołądkiem" przez pół dnia. Kolejny dobry nawyk żywieniowy to jedzenie co 3-4 godziny. Jednak i tu możemy zrobić odstępstwo w przypadku ciężarnych. Jeśli przyszła Mama cierpi na ustawiczne mdłości to w praktyce przerwy między posiłkami mogą wynosić 2 godziny. Częstsze jedzenie często pomaga przezwyciężyć nudności. Warto również zwrócić się po poradę do dietetyka. Być może przy pomocy specjalisty uda się polepszyć samopoczucie :).




Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Poznaj swojego dietetyka - Anna Huma-Nande

Cykl wywiadów " Poznaj swojego dietetyka" doczekał się rozmowy z niezwykle skutecznym specjalistą z zakresu zdrowego żywienia. Pełna optymizmu, radości do życia i uśmiechu przekazuje najcenniejszą wiedzę z obszaru dietetyki, aby wspólnie ze swoimi pacjentami zdobywać laury zwycięstwa :) "Przepisuje dietetyczne recepty a może nawet "tajemne receptury" aby długo cieszyć się szczupłą sylwetką, dobrym nastrojem i wspaniałym zdrowiem oraz kondycją :) Poznajmy Anię ;)

Wiosennych diet czas :)

Wraz z lżejszą kuchnią czas na lżejszych nas - zmieniamy sposób żywienia, wprowadzamy wiosenne warzywa i owoce, gubimy kilogramy :) Oto propozycja:

Jak przetrwać upały ze zdrową dietą?

Od kilkunastu dni dosłownie rozpuszczamy się grzejąc się w promieniach czerwcowego słońca. Pamiętajmy, że takie upały mogą być także niebezpieczne dla zdrowia. Przy takiej temperaturze nie chce nam się gotować i tworzyć złożonych kompozycji, które będziemy spożywać w ciągu dnia. Dlatego  podpowiadamy, z jakich szybkich rozwiązań można skorzystać, by zdrowo zjeść w tak gorące, upalne wręcz letnie dni.

Małgorzata Łyżniak