Ciążowe nudności a spożywanie posiłków

Niejedna z przyszłych Mam nie czuje się w ciąży najlepiej. Cierpi na mdłości, nie tylko poranne, zgagę i inne przypadłości ze strony przewodu pokarmowego, które łagodzi jedzenie. Jednocześnie stara się stosować zasady prawidłowego żywienia, aby właściwie zadbać o rozwijającego się Malucha i o siebie. Jak pogodzić regularne spożywanie posiłków z nie najlepszym samopoczuciem?




Polecani dietetycy

Pierwszy posiłek należy zjeść do godziny od wstania. Jednak w przypadku porannych mdłości, kiedy ochota na jedzenie jest mała lub jej brak i pojawiają się trudności ze zjedzeniem śniadania, można odwrócić kolejność, czyli: w ramach pierwszego posiłku zjeść "coś małego, przekąskowego" - co zwykle bywa łatwiejsze do przyjęcia przez organizm a typowe śniadanie spożyć po 3-4 godzinach, czyli jako posiłek kolejny. Najważniejsze jest to, aby nie chodzić "z pustym żołądkiem" przez pół dnia. Kolejny dobry nawyk żywieniowy to jedzenie co 3-4 godziny. Jednak i tu możemy zrobić odstępstwo w przypadku ciężarnych. Jeśli przyszła Mama cierpi na ustawiczne mdłości to w praktyce przerwy między posiłkami mogą wynosić 2 godziny. Częstsze jedzenie często pomaga przezwyciężyć nudności. Warto również zwrócić się po poradę do dietetyka. Być może przy pomocy specjalisty uda się polepszyć samopoczucie :).




Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Domowe sposoby na przeziębienie

Długo się nie zastanawiałam o czym napisać kolejny post, bo tak na prawdę temat pisze się sam. Za oknem deszcz, spadek temperatury o10 stopni, wiatr i przeziębienie gotowe. Miejsc u lekarzy brakuje więc postanowiłam przypomnieć Wam  jakimi naturalnymi sposobami można pomóc sobie w chorobie, po jakie metody sięgały nasze babcie aby zwalczyć wirusy i bakterie w naszym organizmie, niekoniecznie sięgając po antybiotyki. Przegląd czas zacząć :)

Czy warto spożywać sery pleśniowe?

Majówka za nami, pierwsze grillowanie kiełbas, kaszanek, mięs i ryb pomimo chłodnej aury mamy już za sobą, tak więc czas na kontynuację przyjęć i wspólne ucztowanie. Jedną z bardziej popularnych przekąsek na organizowanych przez nas domówkach czy też garden party są sery pleśniowe. Często podawane w towarzystwie winogron, stanowią idealny dodatek do kieliszka wina. Jednak czy są wartościowe? Czy powinny znaleźć się w naszej diecie? Sprawdźmy jakie sery są najbardziej popularne i czy mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Poznaj swojego dietetyka - Anna Huma-Nande

Cykl wywiadów " Poznaj swojego dietetyka" doczekał się rozmowy z niezwykle skutecznym specjalistą z zakresu zdrowego żywienia. Pełna optymizmu, radości do życia i uśmiechu przekazuje najcenniejszą wiedzę z obszaru dietetyki, aby wspólnie ze swoimi pacjentami zdobywać laury zwycięstwa :) "Przepisuje dietetyczne recepty a może nawet "tajemne receptury" aby długo cieszyć się szczupłą sylwetką, dobrym nastrojem i wspaniałym zdrowiem oraz kondycją :) Poznajmy Anię ;)

Elżbieta Gmurczyk