Nieodłączny element diety - awocado

Gruszka smaczliwka? To inna nazwa popularnego awokado. Czy jest to owoc czy jednak warzywo? Nie jest słodkie ani aromatyczne jak większość owoców, a jednak jest owocem :).


Polecani dietetycy

 
Skąd pochodzi awokado?
To roślina egzotyczna wywodząca się z Ameryki Północnej, Południowej a także Azji południowo-wschodniej. W 1653 r. owoc ten przywędrował do Europy i krajem, który zajął się jego rozpowszechnianiem na naszym kontynencie była Hiszpania. Obecnie największymi producentami tego owocu są: Meksyk, Izrael, Hiszpania, Afryka, Ameryka Południowa i Łacińska.
 

Krótka charakterystyka gruszki smaczliwki
Rośnie ona na wiecznie zielonym drzewie sięgającym swą wysokością nawet do 20 metrów. Owoc awokado osiąga wielkość do ok. 20 cm. Jego maksymalna waga wynosi do 1kg. Ma ciemnozieloną, chropowatą skórkę a w środku nieco jaśniejszy zielono-żółty miąższ i sporą okrągłą, brązową pestkę. Smak awokado jest lekko orzechowy, nieco mdły, o niezdecydowanym posmaku.
 

Właściwości odżywcze i ich rola w codziennej pracy naszego organizmu

* jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać dobrą kondycję komórek ciała; zapobiegają utracie wody, pomagają utrzymać właściwy stopień nawilżenia skóry a także wspomagają układ odpornościowy. Ponadto korzystnie działają w walce z insulinoopornością.
* witaminy C,E,A czyli silne przeciwutleniacze działają antynowotworowo;
* witaminy z grupy B w tym kwas foliowy (szczególnie ważny w celu zapobiegania wadom rozwoju płodu)
* zeaksantyna i luteina chronią wzrok;
* potas, którego awokado zawiera więcej niż banan, odpowiada za utrzymanie prawidłowej równowagi gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu.
 

Awokado a spadek masy ciała
Awokado nie jest owocem o niskiej kaloryczności, wręcz przeciwnie. Jego wartość energetyczna wynosi 160 kcal/100g a cały owoc waży zdecydowanie więcej niż 100g. Sporą część tego owocu stanowi tłuszcz. Jednak badania dowiodły, że u 40% badanych, spożywanie połowy awokado w ramach posiłku spowodowało mniejszy apetyt i chęć spożycia czegokolwiek w czasie krótszym niż 3 godziny od poprzedniego posiłku. Spożywanie awokado w odpowiedniej ilości w zbilansowanej diecie nie przyczyni się do wzrostu masy ciała a sam owoc dostarczy odpowiednich składników mineralnych.
 

Awokado ochroną przed złym cholesterolem
Awokado zawiera dobry dla naszego zdrowia tłuszcz, który pozwala obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL  i trójglicerydów jednocześnie pomagając utrzymać prawidłowy poziom "dobrego" cholesterolu HDL. W związku z tym będzie dobrym rozwiązaniem w walce z chorobą miażdżycową.
 

W jakich schorzeniach może pomóc spożywanie awokado?

- opóźnia proces starzenia się organizmu;
- pomaga w insulinooporności, która w konsekwencji może prowadzić do powstawania cukrzycy typu II;
- zmniejszy stan zapalny stawów
- wzmocnia układ odpornościowy;
 

Zastosowanie awokado w kuchni - najlepiej na zimno!

* składnik guacamole (idealny jako przekąska)
* składnik farszu do jajek;
* składnik sałatek
* baza do chłodnika
* składnik ciast i deserów
 

Co warto wiedzieć o awokado?
* nazwa tego owocu wywodzi się od słowa Ahuacuatl, co oznacza w dosłownym tłumaczeniu " drzewo, na którym rosną jądra";
* awokado było za czasów Azteków uznawane za afrodyzjak;
* jeszcze inna nazwa tego owocu to gruszka aligatora z uwagi na szorstkość swojej skórki podobną wyglądem do skóry aligatora;
* awokado można wyhodować nie tylko w egzotycznym klimacie ale także w warunkach domowych;
* niejadalne części awokado mogą być trujące dla zwierząt.
 
Gruszka aligatora może nie od samego początku przekona nas do siebie. Powodem może być smak i nieco maślana konsystencja. Pamiętać jednak należy, że z uwagi na jej dobroczynne właściwości dla zdrowia powinniśmy pamiętać, by znalazła swoje miejsce w naszym menu. Zawsze można przeprowadzić eksperyment i wyhodować ją w domowym ogródku na parapecie. Smacznego!
 

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Fasolka szparagowa - jak wpływa na nasz organizm?

Uwielbiam ten klimat .... warszawskich targowisk, na których stragany przesycone są tęczą barw świeżych i pachnących warzyw i owoców. Wszystkie z lokalnych upraw rolników, którzy zachęcają do zakupu naturalnością oferowanych produktów, prawdziwym smakiem lata, który uśmiecha się do nas z każdej strony.

Pigwa - polska cytryna? :)

23 września wkroczyliśmy w kalendarzową jesień. A jak wiadomo ta pora roku oprócz pięknych i kolorowych odsłon, mieniących się barw i odcieni, jest dosyć zdradliwa. Nie trzeba długo się "starać" aby złapać infekcję, katar czy po prostu - uporczywe  przeziębienie zmusi nas do pozostania w domu i wygrzania tych wszystkich zarazków, które zdążyły nas zaatakować. Ale my przezornie zamiast leczyć, chcemy zapobiegać. Dlatego dziś kilka słów o pigwie:) Czy oby pigwa ma tylko zbawienne działanie, mogące uchronić nas przed grypą czy innym choróbskiem?

Jak nie przytyć w domowej kwarantannie?

Nieoczekiwanie nadeszły ciężkie czasy zagrożenia epidemicznego. Nikt raczej nie przewidywał, że w 2020 roku świat opanuje wirus, który spowoduje ogromne skutki gospodarcze jak i zdrowotne - setki tysięcy zakażonych i wysoki bilans przypadków śmiertelnych w Azji i Europie.W trosce o zdrowie nas Wszystkich jesteśmy zobligowani do ciągłego przebywania w naszych domach i mieszkaniach. Pracujemy zdalnie, wychodzimy na zewnątrz jedynie po najpotrzebniejsze artykuły żywnościowe i środki pierwszej potrzeby czy też na krótki spacer w pobliżu naszych domostw ale bez kontaktu z innymi, co by zachować wszelkie możliwe środki ostrożności.

Anna Huma - Nande
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?