Pizza - czy wiesz o niej już wszystko? Sprawdź!

Kto z Was nie lubi pizzy... ręka do góry... Nie widzę chętnych ;) Czy coś w tym dziwnego... raczej nie :) Ten włoski przysmak potrafi urzec każdego. Pytanie czy nasza wiedza o tym smakowitym daniu, znanym na całym świecie jest równie duża, jak ochota na okrąglutki, wytrawny, drożdżowy placek z ulubionymi dodatkami:) Sprawdźmy. Ciekawe, czy coś Was zaskoczy:)


Polecani dietetycy

Skąd pochodzi nazwa ?
Sama nazwa dzisiejszej pizzy pochodzi z łaciny od słowa picea czyli chleb umieszczony w piecu, jednakże niektórzy upatrują rodowodu w słowie pinsere czyli zgniatanie.Tak czy inaczej łącząc obie nazwy
doskonale oddają one ideę tego dania.

Kto był odkrywcą pizzy i skąd wywodzi się ta potrawa?
No właśnie... dobre pytanie. Większość z nas odpowiedziałaby, że z Włoch ale tak nie do końca... Źródła należy szukać w starożytnej Grecji, kiedy to plangutos,czyli placki bardzo ubogie w skład - woda i mąka, były  bardzo powszechne w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych. Z czasem ewoluowały i jednym z podstawowych składników stały się drożdże. I taka kombinacja jest już bliższa naszych czasów. Rok 997 - powstaje placek na wzór dzisiejszej foccaci. Kolejne odkrycie na światowym rynku produktów to pomidory pelati i przepyszne sosy, które stały się bazą pizzy. Taki drożdżowy placek z sosem pomidorowym został ulubionym przysmakiem króla Ferdynanda II Burbona. Kolejne unowocześnienie, które zapisało się na kartach kulinarnych świata - rok 1889, kiedy to Włoch - słynny kucharz Raffaele Esposito dołożył do pomidorowego placka ser mozarella i bazylię. Co powstało ? - Flaga Włoch, która stała się sztandarową pizzą Margheritą, specjalnie przyrządzoną na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Kolejne stulecia to wędrówka pizzy po całym świecie i poznawanie smaku tego pysznego, prostego dania, które w każdym zakątku ma inną wizytówkę - włoska płaska, amerykańska puszysta... A do Polski, kiedy  dotarła pizza?  XVI wiek - wszystko zawdzięczamy królowej Bonie - pizzę podobno podano na przyjęciu z okazji zaślubin Bony z Zygmuntem Starym.

Czym różni się słynna neapolitana od rzymskiej?
Neapolitana jest pizzą na bardzo cienkim cieście, maksymalnie do 3 mm, natomiast rzymska, zdecydowanie bardziej puszysta. Ciasto ma grubość nawet do 2 cm i podniesione brzegi. Jedno jest pewne - prawdziwa włoska pizza wypiekana jest w piecu o kształcie kopuły, opalanym drewnem i nie liczy się ilość składników, bo tych na prawdziwym włoskim placku nie jest zbyt dużo a jednak jakość produktów, które możemy smakować, delektując się wyśmienitym smakiem włoskiego dania.

Czy wiesz, że:
- neapolitańska pizza została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Unesco; rytuał wypiekania, receptura jest prawnie chroniona;


- międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego, choć nie jest on taki do końca międzynarodowy; w Wielkiej Brytanii święto to celebrowane jest 1 lipca, w Brazylii 14 lipca; w USA cały październik jest dedykowany  przysmakowi, jakim jest pizza;


- najdroższe pizze serwują nowojorskie restauracje ze zdecydowanie wysokiej o ile nie najwyższej półki - pizza posypana płatkami 24 karatowego złota, z czarnym kawiorem, truflami, foie gras.... za jeden
placek można zapłacić nawet 8000 zł w przeliczeniu na polską walutę;


- pizza hawajska wcale nie pochodzi z Hawajów :), została stworzona w Ontario w Kanadzie w 1962 roku;


- każdy kraj ma swoją pizzę regionalną - w Australii słynnym dodatkiem jest mięso z kangura, krokodyla, czy strusia, w Szkocji - stawiają na podroby owcze, a w Finlandii na mięso renifera.... nie skusiłabym się raczej...


- szczęśliwa lub wesoła pizza sprzedawana jest w Kambodży, pytanie czemu ma takie dobre wibracje? A dlatego, że jej składnikiem jest marihuana, stąd też miano pizzy konopnej;


- pierwszym polskim lokalem, w którym pojawiła się pizza był Bar Mleczny Poranek w Słupsku i miało to miejsce w latach 70-tych;


-  w sprzedaży pizzy przoduje USA -  średnio 3 miliardy w skali roku;
- rekord świata w jedzeniu pizzy to 41.31 sekundy.... i jaka by to pizza nie była to nie wyobrażam sobie, jak można tego dokonać... a co dopiero, jak potem można się czuć... :)

Jakimi fanami pizzy Wy jesteście ? Jakie smaki są Wam najbliższe? :) Pamiętajcie, że wyśmienitą pizzę można także stworzyć w warunkach domowych, dbając o to aby nie miała zbyt dużo zbędnych
kalorii, co posłuży również naszej figurze :) Fantazja jest nieograniczona, więc do dzieła!




Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Jolantą Czepułkowską

Zgodnie z obietnicą, kontynuujemy cykl wywiadów  pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka":) Dziś rozmowa z Jolantą Czepułkowską - specjalistą z zakresu zdrowego żywienia, która swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera pacjentów gabinetów dietetycznych Przyjemność Jedzenia. To, że jest świetnym dietetykiem - to wszyscy wiemy. A jaka jest prywatnie? Sprawdźmy :) Zatem ... Czas poznać Jolę;)

Matcha - zielony puder ziemi

Dziś czas na celebrację najwyższego gatunku herbaty, która czyni cuda ;)  A jakie ? O tym kilka słów w dniu dzisiejszym:) W ten jesienny czas przybliżymy Wam czym jest matcha, jak smakuje i przede wszystkim, dlaczego warto pozwolić sobie na filiżankę tego trunku w ciągu intensywnego dnia w pracy.
Tea time pora rozpocząć:)

Przepisy na Fit Party

Czy każde spotkanie musi kojarzyć się ze stołem suto zastawionym kiełbasami, wędlinami, kalorycznymi deserami i tłustymi potrawami, które idealnie pasują pod tradycyjnego śledzika i pięćdziesiątkę czystej wódki? Niekoniecznie. Zaproponujmy naszym bliskim równie pyszne potrawy, tym razem w wersji fit, które nie jednego zaskoczą swoim smakiem a także może zachęcą do nieco zdrowszej diety na co dzień i od święta. Pokażmy na własnym przykładzie, że wspólne spędzanie czasu przy stole wcale nie musi negatywnie oddziaływać na naszą figurę, dotychczasowe efekty i sukcesy dietetyczne. Wystarczy odpowiednio dobrać menu i wprowadzić gości w przyjemny nastrój wiosny, dobrej formy psychicznej i fizycznej. Zaczynamy przyjęcie! :)

Anna Huma - Nande