Pizza - czy wiesz o niej już wszystko? Sprawdź!

Kto z Was nie lubi pizzy... ręka do góry... Nie widzę chętnych ;) Czy coś w tym dziwnego... raczej nie :) Ten włoski przysmak potrafi urzec każdego. Pytanie czy nasza wiedza o tym smakowitym daniu, znanym na całym świecie jest równie duża, jak ochota na okrąglutki, wytrawny, drożdżowy placek z ulubionymi dodatkami:) Sprawdźmy. Ciekawe, czy coś Was zaskoczy:)


Polecani dietetycy

Skąd pochodzi nazwa ?
Sama nazwa dzisiejszej pizzy pochodzi z łaciny od słowa picea czyli chleb umieszczony w piecu, jednakże niektórzy upatrują rodowodu w słowie pinsere czyli zgniatanie.Tak czy inaczej łącząc obie nazwy
doskonale oddają one ideę tego dania.

Kto był odkrywcą pizzy i skąd wywodzi się ta potrawa?
No właśnie... dobre pytanie. Większość z nas odpowiedziałaby, że z Włoch ale tak nie do końca... Źródła należy szukać w starożytnej Grecji, kiedy to plangutos,czyli placki bardzo ubogie w skład - woda i mąka, były  bardzo powszechne w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych. Z czasem ewoluowały i jednym z podstawowych składników stały się drożdże. I taka kombinacja jest już bliższa naszych czasów. Rok 997 - powstaje placek na wzór dzisiejszej foccaci. Kolejne odkrycie na światowym rynku produktów to pomidory pelati i przepyszne sosy, które stały się bazą pizzy. Taki drożdżowy placek z sosem pomidorowym został ulubionym przysmakiem króla Ferdynanda II Burbona. Kolejne unowocześnienie, które zapisało się na kartach kulinarnych świata - rok 1889, kiedy to Włoch - słynny kucharz Raffaele Esposito dołożył do pomidorowego placka ser mozarella i bazylię. Co powstało ? - Flaga Włoch, która stała się sztandarową pizzą Margheritą, specjalnie przyrządzoną na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Kolejne stulecia to wędrówka pizzy po całym świecie i poznawanie smaku tego pysznego, prostego dania, które w każdym zakątku ma inną wizytówkę - włoska płaska, amerykańska puszysta... A do Polski, kiedy  dotarła pizza?  XVI wiek - wszystko zawdzięczamy królowej Bonie - pizzę podobno podano na przyjęciu z okazji zaślubin Bony z Zygmuntem Starym.

Czym różni się słynna neapolitana od rzymskiej?
Neapolitana jest pizzą na bardzo cienkim cieście, maksymalnie do 3 mm, natomiast rzymska, zdecydowanie bardziej puszysta. Ciasto ma grubość nawet do 2 cm i podniesione brzegi. Jedno jest pewne - prawdziwa włoska pizza wypiekana jest w piecu o kształcie kopuły, opalanym drewnem i nie liczy się ilość składników, bo tych na prawdziwym włoskim placku nie jest zbyt dużo a jednak jakość produktów, które możemy smakować, delektując się wyśmienitym smakiem włoskiego dania.

Czy wiesz, że:
- neapolitańska pizza została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Unesco; rytuał wypiekania, receptura jest prawnie chroniona;


- międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego, choć nie jest on taki do końca międzynarodowy; w Wielkiej Brytanii święto to celebrowane jest 1 lipca, w Brazylii 14 lipca; w USA cały październik jest dedykowany  przysmakowi, jakim jest pizza;


- najdroższe pizze serwują nowojorskie restauracje ze zdecydowanie wysokiej o ile nie najwyższej półki - pizza posypana płatkami 24 karatowego złota, z czarnym kawiorem, truflami, foie gras.... za jeden
placek można zapłacić nawet 8000 zł w przeliczeniu na polską walutę;


- pizza hawajska wcale nie pochodzi z Hawajów :), została stworzona w Ontario w Kanadzie w 1962 roku;


- każdy kraj ma swoją pizzę regionalną - w Australii słynnym dodatkiem jest mięso z kangura, krokodyla, czy strusia, w Szkocji - stawiają na podroby owcze, a w Finlandii na mięso renifera.... nie skusiłabym się raczej...


- szczęśliwa lub wesoła pizza sprzedawana jest w Kambodży, pytanie czemu ma takie dobre wibracje? A dlatego, że jej składnikiem jest marihuana, stąd też miano pizzy konopnej;


- pierwszym polskim lokalem, w którym pojawiła się pizza był Bar Mleczny Poranek w Słupsku i miało to miejsce w latach 70-tych;


-  w sprzedaży pizzy przoduje USA -  średnio 3 miliardy w skali roku;
- rekord świata w jedzeniu pizzy to 41.31 sekundy.... i jaka by to pizza nie była to nie wyobrażam sobie, jak można tego dokonać... a co dopiero, jak potem można się czuć... :)

Jakimi fanami pizzy Wy jesteście ? Jakie smaki są Wam najbliższe? :) Pamiętajcie, że wyśmienitą pizzę można także stworzyć w warunkach domowych, dbając o to aby nie miała zbyt dużo zbędnych
kalorii, co posłuży również naszej figurze :) Fantazja jest nieograniczona, więc do dzieła!




Autor:

Podobne artykuły

Sezon na leszcza czyli dlaczego warto jeść ryby?

Rozpoczęły się wakacje, pogoda do tej pory zapewniała nam najbardziej upalne lato od lat. A jak upały, to wszyscy gromadnie podążają nad polskie morze aby nabrać nieco brązowej opalenizny, wykąpać się w Bałtyku, pospacerować po plaży ale i ... zjeść rybę:)

Jeść osobno, czy w towarzystwie?

Już od starożytności organizowano wspólne posiłki, zwane syssitiami, tylko dla pełnoprawnych obywateli, w domach mężczyzn. Już wtedy intuicyjnie postrzegano spożywanie posiłków w towarzystwie za coś wartościowego, co warto powtarzać. Obecnie jest to praktykowane przez wszystkich, bez względu na wiek, pochodzenie czy rasę.

Dieta na dobry sen

Tryptofan jest aminokwasem egzogennym potrzebnym do produkcji melatoniny, który musimy dostarczać z pożywieniem. Nasz organizm nie jest w stanie go syntetyzować. Odpowiednia zawartość melatoniny, czyli hormonu snu w organizmie zapewnia prawidłową jakość tego snu właśnie.

Elżbieta Gmurczyk
Odchudzanie małymi krokami: nie wszystko naraz, mały krok to duża zmiana
Odchudzanie małymi krokami: nie wszystko naraz, mały krok to duża zmiana