Z czego robić nalewki zdrowotne?

Zima powoli puka do naszych drzwi:)  Temperatury coraz niższe, o zwykłe przeziębienie coraz łatwiej a infekcja położy nas do łóżka na minimum tydzień. I w tym miejscu należy sobie zadać ważne pytanie - czy jest coś, co nas uchroni lub jeśli się już przydarzy lżejsza wersja "wirusa ebola", szczególnie w przypadku mężczyzn, to czy jest coś naturalnego, co przywróci nam równowagę zdrowotną ? ;) Okazuje się, że jest. Samodzielnie zrobiona, o pięknym kolorze i cudownym aromacie - domowa, zdrowotna naleweczka ;) Mogę się domyślać, że na wielu Waszych twarzach pojawił się uśmiech :) Aby zaspokoić Wasz apetyt na zdrowie, sprawdźmy jaka nalewka sprawdzi się na konkretną przypadłość ;)


Polecani dietetycy


Cherry Lady ;) Królowa polskich nalewek! ;)


Wygrzana słońcem, soczysta, lekko kwaśna z pestkowym posmakiem .. wiśnia. Czyż nie warto wykorzystać jej walorów smakowych oraz zdrowotnych i zamknąć odrobinę letniego smaku w szklanej butelce z rozgrzewającym, purpurowym trunkiem ? Oczywiście, że warto! Taka buteleczka w domowej apteczce będzie idealnym rozwiązaniem na bóle mięśni, przemarznięcie, przeziębienie, sprawdzi się w walce z infekcjami a nawet może zadziałać przeczyszczająco. Nieco rozcieńczona wodą potrafi dostarczyć nam nową porcję energii i wrócić siły witalne. Gdzie tkwi tajemnica? Najlepsze owoce na nalewkę pochodzą z tych najstarszych drzew wiśniowych, gdzie owoce są ciemne, małe i bardziej zdecydowane w smaku. 1 kg wiśni należy zalać 0,5 litra spirytusu, dodać 200 ml wody, 0,5 kg cukru. Mikstura musi odstać 5-6 tygodni, po czym należy zlać wytworzony trunek a owoce pozostawić jeszcze zasypane cukrem, gdzie dodatkowo zostanie wyciągnięty smak o moc upojonych wiśni. Po 2 tygodniach mieszamy wszystko i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 6 miesięcy. Dla bardziej spragnionych, którzy nie wytrzymają aż tak długiego okresu leżakowania... można zacząć spożywać nieco wcześniej ;)


 

Wakacji wspomnień czas ... bursztyn :)

Spacerując po plaży zdarzy się nam znaleźć mieniący się w promieniach słońca bursztyn. Co z nim zrobić ? Albo schować na pamiątkę albo poszerzyć poszukiwania, zebrać nieco więcej i w domowym zaciszu przyrządzić złocisty trunek w postaci bursztynowej nalewki. Tak na prawdę gotowy bursztyn do zalania mocniejszym alkoholem należy zakupić w miejscach, gdzie będziemy mieć pewność iż bursztyn będzie czysty, bez zanieczyszczeń, pyłów i osadów. Bursztyn pomoże zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia, katar, gorączkę, stany bólowe. Jest także skuteczny w silnych, migrenowych bólach głowy. Może być też stosowany w postaci kilku kropel do herbaty, lub po prostu można takim złocistym ekstraktem nacierać chore miejsca albo po prostu dla zdrowotności spożyć kieliszeczek nalewki. Aby przyrządzić taki trunek, wystarczy 50 g bursztynu zalać 0,5 litra spirytusu lub w wersji lżejszej 0,5 litra czystej wódki, odczekać 10 dni i lekarstwo gotowe.
 

Dzika róża :)
Wzmocni organizm, dostarczy dużo witaminy C, jest polecana przy problemach z układem pokarmowym, wątrobą czy nerkami. Przepis na tradycyjną litewską żenichę, bo tak była nazywana nalewka z dzikiej róży, często pojawiająca się w domach, gdzie były panny na wydaniu, mówi o mieszance 1 kg owoców dzikiej róży, 0,75 l spirytusu, 0,5 l wódki, 0,5 l jasnego miodu, 0,5 l wody, 5 goździków,  do tego suszona mięta i kwiat rumianku. I półeczka w domowej spiżarni nam się wypełnia lekarstwami na cały rok ;)
 

Aptekarska cytrynówka ;) Dla odważnych ;)
Czyli nalewka farmaceutów ;) Taki przydomek otrzymała i z tego jest znana :) Ma wyjątkowy, niezapomniany smak, jest skutecznym lekarstwem na niestrawność... i na zły humor ;) Choć na tę drugą przypadłość chyba każda nalewka by się sprawdziła ;) Składniki chyba dość ryzykowne ale najważniejsze, że w połączeniu ze sobą przynoszą zamierzony efekt. Co mieszamy ? 1 kg cytryn, 1 kg cukru, 1 l mleka i 1 l  spirytusu. Kieliszeczek przy niestrawności, mdłościach, problemach z żołądkiem lub po prostu dla ochrony układu pokarmowego.... czemu nie ? ;) Jak ktoś przeżyje taki wynalazek, to bardzo proszę ;)
 

Teraz bardziej ziołowo:)
Natura to zioła, które maja bardzo szerokie zastosowanie. Można przyrządzić np.:
* nalewkę skrzypową - 50 g ziela skrzypu zalać 1/4 l spirytusu - spożywać 15 kropel dwa razy dziennie na wzmocnienie włosów, paznokci, uelastycznienie ścianek naczyń krwionośnych;
* nalewkę kminkową - 100 g zmielonych nasion kminku zalać 1l wódki, dodać miód i odstawić do leżakowania w ciepłe miejsce a potem stosować na ból brzucha, wzdęcia, problemy z kurczliwością jelit.
 

Kończymy nalewką zimową na rozgrzanie :)
2 łyżki przyprawy do piernika, 1/2 litra białego wytrawnego wina, 1 szklanka miodu lipowego, 1/2 litra rumu. Zimowa nalewka potrzebuje 2 tygodni a potem będzie rozgrzewać Wasze zmarznięte dłonie i stopy w zimowy czas ! :)
 
Do dzieła! Nie czekajcie dłużej, do kuchni marsz  i przygotowujcie trunki na chłodne zimowe wieczory;) Oczywiście wszystko w trosce o Wasze zdrowie i dobre samopoczucie zimą! ;) Nalewki można zrobić praktycznie ze wszystkiego: owoców, orzechów, kawy, ziół, potem tylko należy przypisać im odpowiednią skuteczność na daną przypadłość :) Ale czego się nie robi w trosce o własne zdrowie ? ;)
 

Autor:

Podobne artykuły

Jak wyliczyć zapotrzebowanie na energię?

Podstawowa przemiana materii (BEE/PPM/BMR), jest to ilość energii potrzebnej do utrzymania podstawowych funkcji fizjologicznych organizmu (np. oddychania, pracy serca i krążenia), wówczas, gdy organizm znajduje sie w stanie spoczynku, w ściśle określonych warunkach: po co najmniej 8 godzinach snu, po 12-14 godzinach nieprzyjmowania pożywienia, po przebudzeniu, leżąc na wznak, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego oraz komfortu cieplnego.

Refleksje po pobycie w nadmorskim kurorcie - jak się odżywiać?

Na świeżo po powrocie z nad morza, pokuszę się o słów kilka na temat żywienia na polskim wybrzeżu. Zdawać by się mogło, że polskie, piękne, nadmorskie kurorty będą oferować przede wszystkim zdrowe, świeżo złowione morskie ryby, które powinny przyciągać gości w ten rejon Polski. Wszak, gdzie zjeść lepszą rybę niż nad polskim morzem? Okazuje się, że nie jest to jednak takie oczywiste.

Dietetyczne sposoby na zwiększenie odporności

Odporność organizmu w dużym stopniu zależy od tego z czego składa się nasze codzienne menu. Istnieją bowiem produkty żywnościowe, które zawierają szereg substancji bioaktywnych stymulujących układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami odpowiedzialnymi za różnego rodzaju infekcje. Jakie produkty powinny więc gościć na naszym stole o tej porze roku?

Jolanta Czepułkowska
30 lipca Dzień Sernika
30 lipca Dzień Sernika