Witamina D – jak wykorzystać okres letni na uzupełnienie jej niedoboru?

Czas od maja do września, kiedy występują słonecznie dni, to najlepszy okres na uzupełnienie w naszym organizmie witaminy D, na której niedobór cierpi około 90% polskiego społeczeństwa.


Polecani dietetycy

Witamina ta pełni szczególną rolę u niemowląt i dzieci w okresie intensywnego wzrostu, jak również u osób w wieku podeszłym ze względu na jej duży udział w prawidłowej mineralizacji kości. Deficyt tej witaminy może skutkować krzywicą u osób młodych oraz osteoporozą u starszych. Innymi skutkami niedoboru są także nowotwory, choroby układu sercowo – naczyniowego, rozwój chorób autoimmunologicznych takich jak cukrzyca typu 1, nieswoiste zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów czy depresje i ogólne pogorszenie nastroju.

Gdzie znajdziemy witaminę D?

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, jesteśmy w stanie ją dostarczyć z takich produktów jak: tłuste ryby (makrela, śledź, łosoś czy halibut), oleje z tych ryb, jaja, grzyby czy w mniejszym stopniu z produktów mlecznych. Niestety same źródła pokarmowe nie wystarczą by pokryć dzienną normę na zapotrzebowanie tej witaminy.


Oprócz podaży z diety drugim źródłem jest słońce - aż w 80% witamina D powstaje w wyniku syntezy w komórkach skóry. Dlatego codzienna 20 – 30 minutowa ekspozycja na słońce w okresie letnim z odkrytymi górnymi partiami ciała będzie dobrym wyborem na uzupełnienie organizmu w tę witaminę. Musimy pamiętać także, że stosowane kremy z filtrami UV blokując syntezę skórną witaminy D zmniejszają ją o ponad 90%. A ty dostarczyłeś dziś odpowiednią dawkę witaminy D?
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Kilka zasad zdrowego grillowania

Sezon grillowy jeszcze chwilę potrwa. Jak grillować, aby nie zaszkodzić naszemu zdrowiu?

Co wchodzi w skład majowego trio?

Maj... z czym Wam się kojarzy ten miesiąc? Co pysznego można zjeść w maju .. a czekamy na to cały rok? :) Podpowiem Wam: rabarbar, truskawki i botwinę :) To jest właśnie smak maja, wprowadzający nas powoli w sezon letni. Dużo pyszności można przygotować z tych składników, pytanie jakie właściwości korzystnie wpływające na nasze zdrowie mają te dobrodziejstwa? Zatem sprawdzam!:)

13 listopada - Dzień Placków Ziemniaczanych

Dawno nie celebrowaliśmy żadnego święta i nagle niespodzianka :) I to jaka smaczna:) Patrzę w kalendarz, a tu 13 listopada został okrzyknięty Dniem Placków Ziemniaczanych:) I jak tu nie świętować? :)

Anna Huma - Nande
Zdrowe przekąski podczas home office
Zdrowe przekąski podczas home office