Przepisy na dietetyczne dania z grilla

Niezmiennie, rok za rokiem, apetyt na dania z grilla nie maleje. Można by sądzić, że jest to nasza letnia tradycja. I tu pojawia się pytanie czy zdrowa? Odpowiedź brzmi nie musi być niezdrowa. A jak to zrobić?


Polecani dietetycy

Pamiętaj o kilku zasadach

1) myj ruszt – resztki potraw i spalony tłuszcz to źródło trujących substancji
2) używaj odpowiedniego paliwa (np. brykiet) – nieodpowiednie produkty i podpałki (dodane podczas pieczenia) wydzielają szkodliwe substancje i opary
3) nie piecz mrożonek i jedzenia z puszek – substancje konserwujące i peklujące w wysokich temperaturach rozkładają się do nitrozoamin, które są rakotwórcze
4) kupuj świeże mięso i kiełbasy – produkty już zamarynowane trudno ocenić jest pod kątem ich świeżości
5) używaj tacek do potraw tłustych i mięsa – tłuszcz skapujący z tych produktów bezpośrednio do ognia może powodować wydzielanie się rakotwórczych związków

Po zapoznaniu się z tą krótką listą zaleceń można rozpalać grilla. A co na grilla oprócz typowej kiełbaski i karkówki? Zawsze można skorzystać z kilku naszych propozycji. Oto one:

Szaszłyki z marynatą – filet z piersi kurczaka/indyka, papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółta, pieczarki, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia, tymianek. Mięso i papryki pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. Oliwę połączyć z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem, czosnkiem, oregano, bazylią i tymiankiem. Wymieszać. Mięso polać marynatą. Odstawić na 20-30 minut. Mięso i warzywa nabijać naprzemiennie na patyczki. Grillować do miękkości.

Indyk w marynacie miodowo-cytrynowej
- filet z piersi indyka, miód, sok z cytryny, skórka z połowy cytryny, sól, pieprz, czosnek. Czosnek drobno posiekać. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Sok, skórkę, miód, czosnek, sól i pieprz połączyć ze sobą. Wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na 15-20 minut. Grillować.

Kurczak w marynacie z musztardą – mięso drobiowe bez skóry, marynata: olej rzepakowy/oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny, ostra papryczka, sos sojowy, musztarda. Składniki marynaty połączyć ze sobą. Wymieszać. Włożyć do niej mięso. Marynować. Grillować.

Zamiast tradycyjnego mięsa można także na grillu upiec rybę:

Ryba w marynacie - ryba, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, kurkuma, koperek, natka pietruszki, szczypiorek, kolendra, papryka. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Czosnek drobno pokroić. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, czosnkiem, kurkumą, koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, kolendrą i papryką. Wymieszać. Rybę natrzeć marynatą. Odstawić na 45-60 minut. Grillować.

Ryba w marynacie z koperku i kolendry – ryba, koperek, oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny, czosnek, kolendra, sól, pieprz. Wymieszać składniki marynaty. Nasmarować nią rybę. Odstawić na jakiś czas. Grillować.


Smacznego!



Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Co kryje w sobie pomidor?

Sięgając do czasów ławki szkolnej, a nawet jeszcze wcześniej, na myśl przychodzi mi gra w pomidora ;) Nie można było dowiedzieć się niczego od współgraczy, bo na każde zadane pytanie słyszeliśmy jedynie odpowiedź pomidor :) Ale do czasu ;) Podstęp, taktyka i można było skusić przeciwnika ;) A czym może skusić nas prawdziwy pomidor? :)

Czas na bób!

Są i tacy, którzy nigdy nie jedli tego pożywnego zielonego warzywa a są i tacy, którzy o nim wcale nie słyszeli. Jakie ma właściwości i dlaczego warto włączyć go do diety a kto powinien uważać i wystrzegać się tego warzywa? Sprawdźmy :) Sezon na bób czas zacząć!:)

Jak nie przytyć w Święta? 6 zasad

Wigilia, Boże Narodzenie i Sylwester rządzą się swoimi prawami. Nie chodzi tylko o tradycje czy przyzwyczajenia, ale również o to, co mamy na talerzu. Taki czas zdarza się raz w roku, więc nie należy wszystkiego kategorycznie sobie odmawiać, a jedynie kierować się rozwagą i zdrowym rozsądkiem. 

Jolanta Czepułkowska
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?