Przepisy na dietetyczne dania z grilla

Niezmiennie, rok za rokiem, apetyt na dania z grilla nie maleje. Można by sądzić, że jest to nasza letnia tradycja. I tu pojawia się pytanie czy zdrowa? Odpowiedź brzmi nie musi być niezdrowa. A jak to zrobić?


Polecani dietetycy

Pamiętaj o kilku zasadach

1) myj ruszt – resztki potraw i spalony tłuszcz to źródło trujących substancji
2) używaj odpowiedniego paliwa (np. brykiet) – nieodpowiednie produkty i podpałki (dodane podczas pieczenia) wydzielają szkodliwe substancje i opary
3) nie piecz mrożonek i jedzenia z puszek – substancje konserwujące i peklujące w wysokich temperaturach rozkładają się do nitrozoamin, które są rakotwórcze
4) kupuj świeże mięso i kiełbasy – produkty już zamarynowane trudno ocenić jest pod kątem ich świeżości
5) używaj tacek do potraw tłustych i mięsa – tłuszcz skapujący z tych produktów bezpośrednio do ognia może powodować wydzielanie się rakotwórczych związków

Po zapoznaniu się z tą krótką listą zaleceń można rozpalać grilla. A co na grilla oprócz typowej kiełbaski i karkówki? Zawsze można skorzystać z kilku naszych propozycji. Oto one:

Szaszłyki z marynatą – filet z piersi kurczaka/indyka, papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółta, pieczarki, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia, tymianek. Mięso i papryki pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. Oliwę połączyć z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem, czosnkiem, oregano, bazylią i tymiankiem. Wymieszać. Mięso polać marynatą. Odstawić na 20-30 minut. Mięso i warzywa nabijać naprzemiennie na patyczki. Grillować do miękkości.

Indyk w marynacie miodowo-cytrynowej
- filet z piersi indyka, miód, sok z cytryny, skórka z połowy cytryny, sól, pieprz, czosnek. Czosnek drobno posiekać. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Sok, skórkę, miód, czosnek, sól i pieprz połączyć ze sobą. Wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na 15-20 minut. Grillować.

Kurczak w marynacie z musztardą – mięso drobiowe bez skóry, marynata: olej rzepakowy/oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny, ostra papryczka, sos sojowy, musztarda. Składniki marynaty połączyć ze sobą. Wymieszać. Włożyć do niej mięso. Marynować. Grillować.

Zamiast tradycyjnego mięsa można także na grillu upiec rybę:

Ryba w marynacie - ryba, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, kurkuma, koperek, natka pietruszki, szczypiorek, kolendra, papryka. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Czosnek drobno pokroić. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, czosnkiem, kurkumą, koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, kolendrą i papryką. Wymieszać. Rybę natrzeć marynatą. Odstawić na 45-60 minut. Grillować.

Ryba w marynacie z koperku i kolendry – ryba, koperek, oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny, czosnek, kolendra, sól, pieprz. Wymieszać składniki marynaty. Nasmarować nią rybę. Odstawić na jakiś czas. Grillować.


Smacznego!



Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?

W ostatnich latach zdrowy styl życia jest preferowany społecznie. Przekazy zdrowotne w mediach upowszechniają wiedzę i pozytywne postawy w stosunku do zdrowia. Racjonalne odżywianie jest podstawową kategorią zachowań zdrowotnych, ale pomimo akceptowania jego znaczenia, ciężko jest podjąć działania w tym kierunku, czyli „z jednej strony chcę czegoś, ale z drugiej strony nic w tym kierunku nie robię a w sumie to może samo się zrobi”.

Ciążowe mdłości i wymioty - jak je złagodzić?

Ciąża to stan fizjologiczny, w zupełności naturalny a jednocześnie czas dość szczególny w życiu przyszłej Mamy. Jej samopoczucie w ciągu tych 9 miesięcy bywa różne. Jedne panie ciążę przechodzą łagodnie, czują się w niej dobrze i jedynym jej "objawem" jest powiększający się brzuszek. Innym dokuczają różne nieprzyjemne i męczące dolegliwości ciąży towarzyszące, szczególnie te ze strony przewodu pokarmowego.

Jak przetrwać upały ze zdrową dietą?

Od kilkunastu dni dosłownie rozpuszczamy się grzejąc się w promieniach czerwcowego słońca. Pamiętajmy, że takie upały mogą być także niebezpieczne dla zdrowia. Przy takiej temperaturze nie chce nam się gotować i tworzyć złożonych kompozycji, które będziemy spożywać w ciągu dnia. Dlatego  podpowiadamy, z jakich szybkich rozwiązań można skorzystać, by zdrowo zjeść w tak gorące, upalne wręcz letnie dni.

Elżbieta Gmurczyk
Pomysły na orzeźwiające napoje latem
Pomysły na orzeźwiające napoje latem