Co jeść na śniadanie, gdy od rana mamy mało czasu? :)

Posiłki muszą być spożywane regularnie, począwszy od zdrowego, pełnowartościowego śniadania, aby zapewnić organizmowi materiał do pracy na cały dzień, nie powodując zbędnego odkładania tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Jak powinno wyglądać śniadanie i co zrobić, kiedy rano nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie zdrowego posiłku?



Polecani dietetycy

Na śniadanie warto dostarczyć organizmowi porcję pełnowartościowego białka, błonnika w postaci produktu zbożowego, porcję witamin i minerałów, jaką odnajdziemy w warzywach czy owocach. Możliwości skomponowania posiłku jest bardzo wiele i można je dostosować do czasu, jaki możemy rano przeznaczyć na kuchenne rewolucje śniadaniowe :)

Jeśli czasu mamy mało, można rozpocząć dzień od kanapki z ciemnego pieczywa z ziarnem oraz z plastrem chudej wędliny drobiowej, liściem sałaty i porcją warzyw, np. rzodkiewki, pomidora czy ogórka. Alternatywą w ramach szybkich rozwiązań porannych może być serek wiejski z łyżeczką miodu i dodatkowo warzywem, czy jogurt naturalny z musli lub też świeżymi owocami. Można przygotować koktajl na bazie jogurtu naturalnego z owocami i zdrowymi ziarnami lub postawić na porcję warzyw z rana i przygotować witaminowy koktajl poranny z zielonych czy czerwonych warzyw.

Dla osób, które mogą poświęcić więcej niż 5 minut  na skomponowanie śniadania, proponujemy przygotowanie twarożku z 2-3 plastrów białego sera, z rzodkiewką, świeżym ogórkiem, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym. Doskonałym śniadaniowym posiłkiem są wszelkiego rodzaju owsianki, jaglanki a także bardzo modne w ostatnim czasie gryczanki z dodatkiem świeżych owoców i ziaren. Można przygotować także jajecznicę z sezonowymi warzywami, np. szparagami, czy bardziej tradycyjną z pomidorami i szczypiorkiem lub też usmażyć na łyżce oliwy z oliwek omlet, dodając ulubione warzywa czy plaster chudej drobiowej wędliny.
Klasyka to jajko ugotowane na twardo czy na miękko z porcją warzyw i kromką ciemnego pieczywa.
 
W śniadaniach nie zapominajmy o  płynach - szklanka wody czy filiżanka słabej herbaty będzie dobrym uzupełnieniem poranka.
 
Będzie smacznie, pysznie a przede wszystkim zdrowo! Należy pamiętać jedynie o tym, że śniadanie, jak i każdy inny posiłek musi być odpowiednio zbilansowany, co pozwoli cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką na długi czas!:)
Smacznych poranków :)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czy napój energetyczny rzeczywiście dodaje energii?

Na co dzień żyjemy bardzo szybko, może aż za szybko. Wpadliśmy w gonitwę, której rytm narzuca wartki prąd codzienności. Praca zawodowa, w której wymagający szef tylko czeka na nasze potknięcie, w domu lista zadań, która nie ma końca, kontra brak czasu na wypoczynek i relax, który pomógłby odnaleźć równowagę. Zatem. jak radzą sobie ludzie, biorący udział w tej życiowej sztafecie. aby przetrwać i wyrażając się kolokwialnie " ogarnąć" tę szarość życia codziennego? Odpowiedzi nie trzeba daleko szukać - coraz częściej sięgamy po popularnie nazywane energetyki. Czym są i jak działają na organizm? Czy faktycznie wspomagają czy są obciążeniem dla naszego ciała?

Żywność wysokoprzetworzona - dlaczego nie powinna występować w diecie?

Żyjemy bardzo szybko, nie mam czasu po prostu na nic, na wypoczynek, na chwilę relaksu dla siebie, na sen, na swoje zainteresowania i hobby. Dlatego bardzo często zdarza się, że sięgamy po produkty wysokoprzetworzone aby ten czas zaoszczędzić i przeznaczyć na inne cele. Pytanie czy szybko to zawsze zdrowo ? I czy produkty wysoko przetworzone powinny występować w naszej diecie ? A jeśli tak, to jak często możemy po nie sięgać ?

Co wchodzi w skład majowego trio?

Maj... z czym Wam się kojarzy ten miesiąc? Co pysznego można zjeść w maju .. a czekamy na to cały rok? :) Podpowiem Wam: rabarbar, truskawki i botwinę :) To jest właśnie smak maja, wprowadzający nas powoli w sezon letni. Dużo pyszności można przygotować z tych składników, pytanie jakie właściwości korzystnie wpływające na nasze zdrowie mają te dobrodziejstwa? Zatem sprawdzam!:)

Anna Huma - Nande
Jakie płatki wybierać?
Jakie płatki wybierać?