Jak walczyć z chęcią na słodycze? Część 2. - przepisy na zdrowe słodkości

W I części postu obiecaliśmy Wam zdradzić kilka pomysłów na zdrowe słodkości, więc nie może być inaczej. Podsyłamy Wam kilka przepisów do przetestowania w domowym cukierniczym laboratorium zdrowej kuchni.


Polecani dietetycy

CIASTKA SEZAMOWE NA MĄCE GRYCZANEJ Z DAKTYLOWĄ NUTĄ
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 150 g pasty tahini, 2-3 łyżki płynnego miodu, kilka suszonych daktyli
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, pastę tahini, proszek do pieczenia, miód i posiekane daktyle wymieszaj dolewając stopniowo mleko. Uważaj! Ciasto nie może być zbyt rzadkie. Odstaw masę w chłodne miejsce na 30 minut a następnie rozwałkuj ciasto i uformuj ciasteczka. Piecz około 15 minut w temperaturze 170 stopni.


KULKI W DWÓCH WARIANTACH KOKOSOWO-KAWOWE LUB KOKOSOWE Z MIGDAŁEM NA BAZIE KASZY JAGLANEJ
SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki miodu, 1,5 szklanki wiórek kokosowych i dodatkowo wiórki do obtaczania kulek, 2 łyżki kawy mielonej, orzechy migdała.
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę opłukać i gotować z mlekiem i wodą do miękkości i do momentu aż wchłonie mleko i wodę. Kaszę odstawić do ostudzenia. Następnie kaszę wymieszać z 1,5 szklanki wiórek kokosowych i miodem. W zależności od wariantu - do pomysłu z kawą dodać mieloną kawę a do bardziej oryginalnej wersji słynnego deseru do środka włożyć po prostu cały migdał. Formować kulki a następnie obtoczyć je w wiórkach i odstawić na 1 h do lodówki.


FIT BATONY

SKŁADNIKI:
1,5 szklanki płatków owsianych, 3 banany, 2 jabłka, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1/2 szklanki suszonych moreli, 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich, 1/2 szklanki żurawiny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE:
Banany zblendować na jednolitą masę. Następnie dodać do niej pozostałe składniki, w tym owoce pokroić w kostkę a płatki owsiane nieco podprażyć na złoto w piekarniku. Całość wymieszać i przełożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Blok ostudzić i pokroić na batoniki.


NATURALNY KREM CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI I ŚLIWKĄ
SKŁADNIKI:
4 szklanki orzechów laskowych
1 szklanka suszonych śliwek
1 tabliczka czekolady gorzkiej o zawartości kakao 90%
2 łyżeczki syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy podpraż w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. nŚliwki pokrój na mniejsze części.Całość zblenduj na gładką masę dodając syrop klonowy.


Smacznego! Zdrowych, dobrych kalorii! :)


Autor:

Podobne artykuły

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

Dzwoni budzik.." jeszcze 5 minut" zamienia się w dodatkowe 30.. a potem ogarnia nas gorączka codziennego poranka :) Kolejka do łazienki, dzieci do wyprawienia do szkoły, oczko w rajstopach, bluzka do uprasowania, ekspres do kawy postanowił zastrajkować i odmówił współpracy.... i gdzie w tym wszystkim czas na kluczowy punkt poranka - pełnowartościowe, zdrowe śniadanie dla nas i naszych najbliższych?

Zimowe obiady pełne ciepła :) - część 1

Zima to czas, kiedy nasze ciała potrzebują nie tylko ciepłej odzieży, ale także pożywnych i rozgrzewających posiłków. Długie wieczory i chłodne dni sprzyjają spędzaniu czasu w kuchni, a nic nie smakuje lepiej niż domowy, zimowy obiady, który nie tylko syci, ale także wprowadza w nastrój pełen komfortu i przytulności :).

Co kryją w sobie grzyby?

Odznaczają się niepodważalnymi walorami smakowymi jednak ich osławiona ciężkostrawność i domniemane zanieczyszczenie odstręcza wielu od ich spożycia, czy słusznie? W sezonie na grzyby warto poznać kilka faktów dotyczących ich wartości odżywczej.

Małgorzata Łyżniak
Cichy zabójca - cholesterol
Cichy zabójca - cholesterol