Letnie śniadania pełne smaku!

Lato to idealny czas na lekkie, pyszne i odżywcze śniadania – a owsianka z sezonowymi owocami to prawdziwy hit!

Wystarczy kilka minut, by stworzyć zdrowy posiłek, który doda Ci energii na cały poranek. Świeże truskawki, borówki, maliny, brzoskwinie… wybierz swoje ulubione owoce i połącz je z owsianką: na mleku, napoju roślinnym lub jogurcie. Możesz dodać też orzechy, nasiona chia, odrobinę miodu lub masła orzechowego.

To nie tylko pyszne, ale i pełne błonnika, witamin i dobrych kalorii!




Polecani dietetycy

Oto kilka propozycji:

Granola jagodowa/borówkowa [1 porcja] – 4 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka jagód/borówek, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 łyżeczka orzechów, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka pestek słonecznika. Pestki słonecznika i orzechy uprażyć na suchej patelni. Do jogurtu dodać jagody/borówki, płatki, miód, orzechy i pestki Wszystko razem wymieszać.

Granola z owocami letnimi [1 porcja] – 4 łyżki płatków owsianych, ½ szklanki jagód/borówek, ½ szklanki malin, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 1 łyżeczka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka siemienia lnianego/nasion chia, listki mięty. Do jogurtu dodać jagody/borówki, maliny, płatki, wiórki kokosowe, siemię lniane/nasiona chia i miętę. Wszystko razem wymieszać.

Muesli z nektarynką [1 porcja] - 4 łyżki płatków owsianych, 1 nektarynka, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g), 5-6 orzeszków ziemnych, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka rodzynek. Nektarynkę pokroić w kostkę. Do jogurtu dodać nektarynkę, płatki owsiane, miód, orzechy i rodzynki. Wszystko razem wymieszać.

Owsianka z morelami [1 porcja] - 4 łyżki płatków owsianych, 2 morele, 1 szklanka mleka 1,5%, 1 łyżeczka orzechów, 1 łyżeczka miodu, cynamon. Morele drobno pokroić. Do wrzącego mleka dodać płatki. Gotować stale mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć dodać morele, orzechy, miód i cynamon. Całość wymieszać i gotować jeszcze chwilę.

Owsianka z truskawkami i bakaliami [1 porcja] - 4 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka truskawek, 1 szklanka mleka 1,5%, 1 łyżeczka orzechów, 1 łyżeczka żurawiny. Truskawki drobno pokroić. Do wrzącego mleka dodać płatki. Gotować stale mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć dodać truskawki, orzechy i żurawinę. Całość wymieszać i gotować jeszcze chwilę.


Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Elżbietą Gmurczyk

Kochani! :) Po długiej przerwie wracamy do naszego cyklu wywiadów "Poznaj swojego Dietetyka" :) Do tej pory przybliżyliśmy Wam postać Małgorzaty Łyżniak i Joli Czepułkowskiej a dziś proponujemy bliżej zapoznać się z osobą niezwykle profesjonalną, kochającą życie i swoją pracę - przedstawiamy Elżbietę Gmurczyk :) Kim jest, co robi w wolnych chwilach, co jest największą pasją i największym wyzwaniem...Jesteście ciekawi ? Zaczynamy! :)

Fasolka szparagowa - jak wpływa na nasz organizm?

Uwielbiam ten klimat .... warszawskich targowisk, na których stragany przesycone są tęczą barw świeżych i pachnących warzyw i owoców. Wszystkie z lokalnych upraw rolników, którzy zachęcają do zakupu naturalnością oferowanych produktów, prawdziwym smakiem lata, który uśmiecha się do nas z każdej strony.

Jak nie przytyć w ferie? (część 1. )

Jaką masz strategię na dietę w ferie? Czy odpuszczasz z zamiarem spontanicznego korzystania również i z kulinarnych atrakcji wyjazdu, a z wagą "powalczysz" potem? Czy też z niezmiennym zacięciem do dbania o linię podejmiesz wyzwanie utrzymania się w ryzach diety?

Elżbieta Gmurczyk
Cichy zabójca - cholesterol
Cichy zabójca - cholesterol