Co to jest ten błonnik? :)

Błonnik... mówi się, że odgrywa ważną rolę w procesach zachodzących w naszym organizmie, ale mało kto informuje nas, co dokładnie błonnikiem się nazywa i gdzie go możemy znaleźć, aby faktycznie mógł wspomagać wszystkie wewnętrzne funkcje w naszym ciele. Dziś przybliżymy ten temat, ponieważ z błonnikiem warto się zaprzyjaźniać a wszystko to w trosce o nasze zdrowie :)


Polecani dietetycy

Błonnik to inaczej włókno pokarmowe czyli roślinne wielocukry i ligniny, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. Błonnik dostarczany wraz z pożywieniem powoduje zwiększanie wydzielania śliny
oddziałując na funkcję żucia, odpowiada za wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku, wpływa na wydzielanie hormonów w przewodzie pokarmowym.


Wyróżnia się błonnik nierozpuszczalny czyli taki, który nie rozpuszcza się w wodzie, kwasach i zasadach. Odpowiada za wchłanianie wody, zwiększa objętość stolca, zmiękcza go, co przekłada się na uregulowanie
systematyczności wypróżnień, wspomaga perystaltykę jelit. Z kolei błonnik rozpuszczalny to inaczej mówiąc wszystkie związki rozpuszczalne w wodzie. Jest odpowiedzialny za poczucie sytości, pęcznieje w żołądku i wiąże dużą ilość wody. Błonnik rozpuszczalny tworzy galaretowato-żelową substancję, która spowalnia wchłanianie
węglowodanów. Frakcja nazywana rozpuszczalną również przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, opóźnia wchłanianie trójglicerydów, jest dobrym środowiskiem do powstawania pożytecznych bakterii w naszych jelitach czyli probiotyków.


Jakie ważne funkcje spełnia dodatkowo błonnik ?
- chroni układ krążenia niwelując wchłanianie tłuszczu i kwasów żółciowych;
- działa antynowotworowo w obrębie żołądka, jelit a także piersi;
- zmniejsza wahania glukozy a tym samym zapobiega powstawaniu cukrzycy typu II;
- wspomaga proces odchudzania, daje dłuższe poczucie sytości, spowalnia opróżnianie żołądka.


Ale uwaga! Zbyt duże dostarczanie do organizmu błonnika może spowodować skutek odwrotny do zamierzonego czyli m.in. wzdęcia, zaparcia. Dlatego trzeba pamiętać aby "nie przedawkować" błonnika. A właściwa ilość uzależniona jest od płci,wieku, stanu zdrowia i określana jest jako dzienna zalecana porcja do spożycia. Uogólniając dorosły człowiek potrzebuje 25 g błonnika dziennie, u młodzieży 10 -21 a u dzieci 10-16.


W jakich produktach szukać błonnika?
- produkty zbożowe np. pieczywo pełnoziarniste, płatki wielozbożowe, owsiane, jęczmienne, otręby;
- kasze grube np. gryczana, jęczmienna;
- ryż brązowy;
- owoce i warzywa w tym strączkowe ( w niektórych przypadkach owoce suszone mają więcej błonnika niż świeże np. morela, śliwka, figa);
- migdały, orzechy laskowe;
- nasiona i ziarna np. dynia, słonecznik oraz siemię lniane.


Zadbajmy o to, by w naszej codziennej diecie pojawiała się odpowiednia ilość błonnika. Pamiętajmy, by prawidłowo mógł on zadziałać, musimy spożywać odpowiednią ilość wody. Tak więc cieszmy się zdrowiem nie
zapominając o tym, jak ważną rolę błonnik pełni w naszym organizmie. Jedzmy błonnik - na zdrowie !




Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Stewia - "Słodkie zioło Paragwaju"

Powszechnie wiadomo, że wysokie spożycie cukru wiąże się z powstawaniem wielu problemów zdrowotnych. Pomimo tej wiedzy, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez odrobiny słodkości. Dlatego też, wciąż poszukuje się substancji, które mogłyby stanowić zdrową alternatywę dla cukru. Jedną z nich jest stewia - roślina z rodziny Asteraceae pochodząca z Ameryki Południowej, a dokładniej z Paragwaju i Brazylii, gdzie uprawiana jest od ponad 1000 lat. Aktualnie popularność zyskała już na całym świecie, również w Polsce jest coraz częściej stosowana.

Warzywa trochę zapomniane czyli smakołyki z poprzedniej epoki

Kapusty, ziemniaki, buraki, kalafiory.. to przecież standardowe warzywa, które codziennie trafiają do naszej kuchni i przygotowujemy z nich pyszne potrawy na rodzinny stół czy też po prostu posiłki do pracy lub do szkoły. A które z warzyw były wykorzystywane kilkadziesiąt lat temu a obecnie pomimo wartości odżywczych nie są tak doceniane przez współczesnych twórców sztuki kulinarnej ? Zajrzyjmy na karty historii aby sprawdzić, które z  warzyw warto na nowo odkryć i wprowadzić do jadłospisu aby nieco zaskoczyć bliskich ale i wzbogacić  w witaminy i mikroelementy nasze menu.

Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.1

Nadeszło kolejne lato :) Pragniemy lekkości, zwiewności, świeżości zarówno w życiu jak i w naszej diecie. Jest to doskonały czas na to aby przypomnieć sobie smak dzieciństwa zamknięty w słoiku aromatycznego chłodnika nasyconego zapachem i świeżością wygrzanych słońcem warzyw i owoców.

Małgorzata Łyżniak
Co nieco o kimchi
Co nieco o kimchi