Co to jest ten błonnik? :)

Błonnik... mówi się, że odgrywa ważną rolę w procesach zachodzących w naszym organizmie, ale mało kto informuje nas, co dokładnie błonnikiem się nazywa i gdzie go możemy znaleźć, aby faktycznie mógł wspomagać wszystkie wewnętrzne funkcje w naszym ciele. Dziś przybliżymy ten temat, ponieważ z błonnikiem warto się zaprzyjaźniać a wszystko to w trosce o nasze zdrowie :)


Polecani dietetycy

Błonnik to inaczej włókno pokarmowe czyli roślinne wielocukry i ligniny, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. Błonnik dostarczany wraz z pożywieniem powoduje zwiększanie wydzielania śliny
oddziałując na funkcję żucia, odpowiada za wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku, wpływa na wydzielanie hormonów w przewodzie pokarmowym.


Wyróżnia się błonnik nierozpuszczalny czyli taki, który nie rozpuszcza się w wodzie, kwasach i zasadach. Odpowiada za wchłanianie wody, zwiększa objętość stolca, zmiękcza go, co przekłada się na uregulowanie
systematyczności wypróżnień, wspomaga perystaltykę jelit. Z kolei błonnik rozpuszczalny to inaczej mówiąc wszystkie związki rozpuszczalne w wodzie. Jest odpowiedzialny za poczucie sytości, pęcznieje w żołądku i wiąże dużą ilość wody. Błonnik rozpuszczalny tworzy galaretowato-żelową substancję, która spowalnia wchłanianie
węglowodanów. Frakcja nazywana rozpuszczalną również przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, opóźnia wchłanianie trójglicerydów, jest dobrym środowiskiem do powstawania pożytecznych bakterii w naszych jelitach czyli probiotyków.


Jakie ważne funkcje spełnia dodatkowo błonnik ?
- chroni układ krążenia niwelując wchłanianie tłuszczu i kwasów żółciowych;
- działa antynowotworowo w obrębie żołądka, jelit a także piersi;
- zmniejsza wahania glukozy a tym samym zapobiega powstawaniu cukrzycy typu II;
- wspomaga proces odchudzania, daje dłuższe poczucie sytości, spowalnia opróżnianie żołądka.


Ale uwaga! Zbyt duże dostarczanie do organizmu błonnika może spowodować skutek odwrotny do zamierzonego czyli m.in. wzdęcia, zaparcia. Dlatego trzeba pamiętać aby "nie przedawkować" błonnika. A właściwa ilość uzależniona jest od płci,wieku, stanu zdrowia i określana jest jako dzienna zalecana porcja do spożycia. Uogólniając dorosły człowiek potrzebuje 25 g błonnika dziennie, u młodzieży 10 -21 a u dzieci 10-16.


W jakich produktach szukać błonnika?
- produkty zbożowe np. pieczywo pełnoziarniste, płatki wielozbożowe, owsiane, jęczmienne, otręby;
- kasze grube np. gryczana, jęczmienna;
- ryż brązowy;
- owoce i warzywa w tym strączkowe ( w niektórych przypadkach owoce suszone mają więcej błonnika niż świeże np. morela, śliwka, figa);
- migdały, orzechy laskowe;
- nasiona i ziarna np. dynia, słonecznik oraz siemię lniane.


Zadbajmy o to, by w naszej codziennej diecie pojawiała się odpowiednia ilość błonnika. Pamiętajmy, by prawidłowo mógł on zadziałać, musimy spożywać odpowiednią ilość wody. Tak więc cieszmy się zdrowiem nie
zapominając o tym, jak ważną rolę błonnik pełni w naszym organizmie. Jedzmy błonnik - na zdrowie !




Autor:

Podobne artykuły

Jarmuż pod lupą

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na gospodarskim straganie, po które można sięgnąć aby zapewnić sobie witaminy, witalność i energię. Kiedyś te kędzierzawe liście były zdecydowanie bardziej popularne, dziś nie tak często trafiają na pierwsze strony naszych jadłospisów. Dlaczego ? Smak, zapach ? Czas odkryć, co jarmuż ma nam do zaoferowania.

Przepisy na kolację dla cukrzyka i... nie tylko!

W życiu osób cierpiących na cukrzycę niezwykle ważnym elementem dnia codziennego jest dieta. Pisaliśmy już o tym, co jest ważne w odżywianiu diabetyków, na co należy zwracać uwagę, czego się wystrzegać a dziś zaproponujemy kilka fantazji kulinarnych na wieczorny posiłek czyli kolację. Kompozycje te będą nie tylko bezpieczne dla cukrzyków ale także dla osób dbających o linię, co więcej spokojnie dania te można podać np. na rodzinnej kolacji czy spotkaniu w gronie przyjaciół.
Co Wy na takie propozycje?

Jak nie przytyć na wakacjach?

Wakacje to jak wiadomo ... czas wypoczynku, lenistwa i beztroskiego relaksu... I nieważne gdzie.. czy nad morzem, w górach czy na Mazurach. W Polsce czy za granicą. Ważne, że poznajemy nowe miejsca, ale także chcemy poznawać nowe smaki, niekoniecznie odmawiając sobie szeregu przyjemności :) Wszak nie po to są wakacje, urlopy i inne wyjazdy, by drastycznie realizować roczne plany dietetyczne. Zabrzmiało, jak zamknięcie miesiąca w firmie księgowej ;) Ale do rzeczy:) Jak pomóc sobie i zabezpieczyć się przed zbędnymi kilogramami po wakacjach? Poniżej "kodeks etyczny przetrwania wakacji bez zbędnych kilogramów":) Odpowiedź jest jedna - rozsądek a szczegóły poniżej:)

Anna Huma - Nande
Korzyści płynące z eliminacji cukru w diecie przy insulinooporności
Korzyści płynące z eliminacji cukru w diecie przy insulinooporności