Przepisy na pyszne chłodniki, między innymi z paluszkami surimi, rzodkiewką, szpinakiem lub arbuzem.
Chłodnik z paluszkami surimi, ogórkiem i jajkiem
Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
10 paluszków surimi
2 ogórki zielone
3 jajka
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Paluszki surimi i ogórka pokroić. Wymieszać z jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku. Każdą porcję udekorować jajkiem ugotowanym na twardo. Schłodzić przed podaniem.
Chłodnik sałatowo - ogórkowo- rzodkiewkowy na miksie mlecznych produktów
Składniki:
400 ml zsiadłego mleka
200 ml jogurtu naturalnego
1 sałata masłowa
1 pęczek rzodkiewek
1 duży ogórek
duży pęczek kopru
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i zioła umyć, następnie posiekać. Dodać do bazy mleczno - jogurtowej i wymieszać. Doprawić i schłodzić przed podaniem.
Chłodnik szpinakowo - jajeczny
Składniki:
200g liści szpinaku
600 ml kefiru
duży pęczek kopru
kilka kostek sera feta
kilka ugotowanych jajek przepiórczych
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki obranego czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka przepiórcze ugotować. Szpinak opłukać, podsmażyć na oliwie z oliwek z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ostudzić, wymieszać z kefirem, posiekanym koperkiem i przyprawami. Każdą porcję udekorować przepiórczym jajkiem i kilkoma kostkami sera feta. Schłodzić przed podaniem.
Chłodnik z ogórków małosolnych z dodatkiem botwiny
Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
8 ogórków małosolnych
pęczek botwiny
pęczek szczypiorku
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Botwinkę pokroić, podgotować 8 - 10 minut, na końcu gotowania dodać sok z cytryny. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa połączyć z jogurtem naturalnym, dodać posiekany szczypiorek. Schłodzić przed podaniem.
Chłodnik arbuzowo - truskawkowy
Składniki:
500g miąższu z arbuza
300g truskawek
sok z 1 limonki
orzechy pistacjowe
pestki słonecznika
Przygotowanie:
Arbuza zmiksować z truskawkami i sokiem z limonki. Schłodzić. Podawać z uprażonymi na suchej patelni orzechami pistacjowymi i ziarnami słonecznika.
Przed nami Boże Narodzenie. Pacjenci, szczególnie Ci z insulinoopornością, których zresztą obserwujemy coraz więcej, zaczynają poruszać problem Świąt w tym kwestię jak w grzeczny sposób odmówić kolejnej dokładki czy porcji kolejnego dania. A to babci będzie przykro, ciocia się obrazi a poza tym nie wypada grymasić „w gościach”.
Z szerokiego wachlarza dostępnego na półkach sklepowych asortymentu makaronów, każdy może wybrać coś dla siebie. Nie ma znaczenia kształt makaronu, a jego kolor (jeśli wynika, np. z dodatku szpinaku czy pomidorów) może nieco wzbogacić całkowitą wartość odżywczą.
To nie jest możliwe !!! W zmianie nawyków żywieniowych, a co za tym idzie utracie zbędnych kilogramów i poprawie stanu zdrowia, nie chodzi o to, by być idealnym. Nie da się, po prostu się nie da… ;) Każdy ma „swoje momenty”, gdy sięgnie po coś mniej zdrowego czy plan posiłków ulegnie zaburzeniu z powodu sytuacji losowych.