Przepisy na pyszne chłodniki, między innymi z paluszkami surimi, rzodkiewką, szpinakiem lub arbuzem.
Chłodnik z paluszkami surimi, ogórkiem i jajkiem
Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
10 paluszków surimi
2 ogórki zielone
3 jajka
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Paluszki surimi i ogórka pokroić. Wymieszać z jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku. Każdą porcję udekorować jajkiem ugotowanym na twardo. Schłodzić przed podaniem.
Chłodnik sałatowo - ogórkowo- rzodkiewkowy na miksie mlecznych produktów
Składniki:
400 ml zsiadłego mleka
200 ml jogurtu naturalnego
1 sałata masłowa
1 pęczek rzodkiewek
1 duży ogórek
duży pęczek kopru
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i zioła umyć, następnie posiekać. Dodać do bazy mleczno - jogurtowej i wymieszać. Doprawić i schłodzić przed podaniem.
Chłodnik szpinakowo - jajeczny
Składniki:
200g liści szpinaku
600 ml kefiru
duży pęczek kopru
kilka kostek sera feta
kilka ugotowanych jajek przepiórczych
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki obranego czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka przepiórcze ugotować. Szpinak opłukać, podsmażyć na oliwie z oliwek z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ostudzić, wymieszać z kefirem, posiekanym koperkiem i przyprawami. Każdą porcję udekorować przepiórczym jajkiem i kilkoma kostkami sera feta. Schłodzić przed podaniem.
Chłodnik z ogórków małosolnych z dodatkiem botwiny
Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
8 ogórków małosolnych
pęczek botwiny
pęczek szczypiorku
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Botwinkę pokroić, podgotować 8 - 10 minut, na końcu gotowania dodać sok z cytryny. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa połączyć z jogurtem naturalnym, dodać posiekany szczypiorek. Schłodzić przed podaniem.
Chłodnik arbuzowo - truskawkowy
Składniki:
500g miąższu z arbuza
300g truskawek
sok z 1 limonki
orzechy pistacjowe
pestki słonecznika
Przygotowanie:
Arbuza zmiksować z truskawkami i sokiem z limonki. Schłodzić. Podawać z uprażonymi na suchej patelni orzechami pistacjowymi i ziarnami słonecznika.
Tym razem nie o jedzeniu a o tradycji :). Zbliża się wigilia Andrzejek - to wieczór z 29 na 30 listopada. Wróżby, przepowiednie, tradycyjne i przypisane na tę noc zabawy przepowiadające, co się wydarzy w najbliższym czasie, czyli: kabała, horoskopy, proroctwa i inne wyrocznie. Jednak czy ktoś w to wierzy ? Celebrować warto, bo data na stałe zapisała się w kalendarzu, jednak wyniki naszych magicznych rozrywek należy traktować z przymrużeniem oka ;)
Robi się coraz chłodniej, zima w pełni króluje już zarówno w pogodzie, jaki i na naszych stołach. Na co warto zwrócić uwagę w diecie, aby nie przybrać dodatkowych, zupełnie niepotrzebnych kilogramów, mieć silny układ odpornościowy i dobry humor?
Krągła, pomarańczowa, piękna, słoneczna dynia ... wizytówka jesieni:) Właśnie wkraczamy w tę porę roku, pełną barw i kolorów, dlatego dziś tematem naszej rozprawy jest to zdrowe, bogate w wartości odżywcze warzywo. Przybliżymy nieco pękatą sylwetkę Pani Dyni i zachęcimy do bliższego poznania i smakowania tak pysznego, subtelnego smaku tej wdzięcznej kuli.