Zalety wege diety

Wegetarianizm to model żywienia wykluczający spożycie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.


Polecani dietetycy

To, które produkty dokładnie są eliminowane zależy od odmiany diety roślinnej. W Polsce najczęściej stosuje się:

Laktoowowegetarianizm -
 z produktów zwierzęcych dopuszcza spożycie produktów mlecznych i jaj.

Owowegetarianizm - poza produktami roślinnymi możliwe jest spożycie jaj.


Laktowegetarianizm - uwzględnia spożycie produktów mlecznych.


Weganizm - zakazuje spożycia wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.


Popularne są również diety określane mianem pseudowegetarianizmu gdyż dopuszczają spożycie ryb (ichtiwegetarianizm), drobiu (pollowegetarianizm) lub jednego i drugiego (semiwegetarianizm).


Do najbardziej skrajnych form diety roślinnej zalicza się witarianizm, który wyklucza również produkty roślinne poddane obróbce termicznej powyżej 40 stopni C oraz frutarianizm dopuszczający wyłącznie produkty roślinne, których pozyskanie nie wymaga "uśmiercenia" rośliny.


Wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie zależy od konkretnej jej odmiany, na którą się decydujemy. Dietetyczne środowiska naukowe uważają, że wegetarianizm jak i weganizm (wykluczając witarianizm i frutarianizm) są bezpieczne dla zdrowia na wszystkich etapach życia człowieka. Ponadto według aktualnej wiedzy, dieta roślinna może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in.: cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, otyłości czy demencji.


Korzystne działanie dla zdrowia diety wegetariańskiej może wynikać z wysokiego udziału związków antyoksydacyjnych, z dużej wartości odżywczej i stosunkowo niskiej wartości energetycznej, niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i wysokiego udziału nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także dużej zawartości błonnika pokarmowego.


Wszystkie wyżej wspomniane zalety wegetarianizmu dotyczą tylko i wyłącznie dobrze zbilansowanej diety roślinnej. Brak odpowiedniej wiedzy żywieniowej oraz umiejętności właściwego komponowania posiłków wegetariańskich mogą prowadzić do groźnych dla zdrowia niedoborów pokarmowych i w konsekwencji do rozwoju niedożywienia, zaburzeń neurologicznych, czy niedokrwistości. Każda osoba, która chciałaby przejść na roślinny model żywienia powinna najpierw zdobyć odpowiednią wiedzę żywieniową lub skonsultować się z dietetykiem, które podpowie jak należy prawidłowo bilansować dietę wegetariańską.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Sokowy szał!

Sok...warzywny, owocowy,  z przyprawami, orzeźwiający.. a może po prostu zdrowy? Soki to ważny element diety, który dostarcza wielu witamin i korzystnych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy sok jest źródłem tej pełnowartościowej witalności zamkniętej najczęściej w kartonie lub butelce.

Czy taka pusta, ta kapusta?

Często niedoceniana a niesłusznie. Może za mało o niej wiemy i dlatego uważamy ją za dość pospolite warzywo. Może i pospolite ale zdrowe, z wieloma pożytecznymi właściwościami dla naszego organizmu. W wierszu Jana Brzechwy była najmądrzejszą jarzyną spośród wszystkich, które brały udział w jakże burzliwej dyskusji "straganowej" ;) Czy równie rzeczowo i
jakże odpowiedzialnie kapusta, bo o niej właśnie mowa, przyczyni się do dbałości o nasze zdrowie?

Przepisy na szparagi

Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy czerwca, czyli inaczej mówiąc właśnie teraz. To właściwy czas, aby dla tych, którzy jeszcze nie jedli spróbować, a dla tych, którzy są fanami najeść się do woli potraw ze szparagami.

Jolanta Czepułkowska