7 ciekawostek o kawie, o których nie słyszałeś

Nie bez powodu kawa doczekała się swojego święta, które na całym świecie jest obchodzone 29 września. Jest to najczęściej konsumowany napój na świecie ? oszacowano, że w ciągu roku wypija się około 400 miliardów filiżanek tego trunku. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych informacji na temat kawy.



Polecani dietetycy

1. Wiele badań naukowych dowiodło, że spożycie nawet jednej filiżanki kawy dziennie wiąże się z niższym o 1/5 ryzykiem rozwoju nowotworów wątroby. Przy spożyciu 5 filiżanek dziennie ryzyko to spada aż o 50%. Takie właściwości kawy związane są z obecnością w niej antyoksydantów - kafestolu i kahweolu.

2. Włoscy naukowcy udowodnili, że spożycie ponad 3 filiżanek kawy dziennie, parzonej bez filtrów, przy bardzo wysokiej temperaturze i ciśnieniu (włoska receptura) obniża ryzyko raka prostaty o 53%.


3. Kofeina zawarta w kawie zmniejsza wrażliwość kubków smakowych na smak słodki. Takie działanie może sprawić, że po wypiciu kawy będziemy odczuwać większą chęć na słodycze. 


4. Kawa jest również istotnym czynnikiem chroniącym przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak: choroba Alzheimera, czy choroba Parkinsona. Ze względu na ograniczanie powstawania związków prozapalnych może również zmniejszyć ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego.


5. Według hiszpańskich badań przeprowadzonych na prawie 20 000 uczestników spożycie minimum 4 filiżanek kawy dziennie wiązało się z mniejszym o 64% ryzykiem przedwczesnego zgonu. Badacze sugerują, że wypijanie kilku kaw w ciągu dnia przez zdrowe osoby może być elementem zdrowej diety.


6. Niedawno zidentyfikowano gen odpowiedzialny za ilość wypijanej kawy. Osoby, u których występuje mutacja genu PDSS2 spożywają mniej kawy niż osoby, u których takiej mutacji nie stwierdzono. Gen o którym mowa upośledza umiejętność komórek do metabolizowania kofeiny sprawiając, że jest ona dłużej obecna w organizmie. Dlatego też osoba obdarzona tym genem nie wypija dużych ilości kawy w celu pobudzenia.


7. Filiżanka najdroższej kawy na świecie kosztuje około 100 zł. Pozyskuje się ją z odchodów ssaka zwanego cywetą, łaskunem lub luwakiem. Podczas poszukiwania jedzenia zwierzę zjada najbardziej dorodne ziarna kawowca, ale jego przewód pokarmowy nie jest wstanie ich strawić. Po lekkim nadtrawieniu i sfermentowaniu ziarna są wydalane. Podobno dzięki temu tracą gorzki smak i zyskują bardzo przyjemny aromat.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Ciężki orzech do zgryzienia? :) Kokos

Ostatnio można zaobserwować, jak kokos ponownie święci triumfy najwyższej popularności w świecie konsumpcji, mody, kosmetologii. Co takiego jest w tym pozornie włochatym i tajemniczym kokosie, że coraz więcej z nas sięga po owoc cudownej, słonecznej palmy kokosowej? Co w nim najcenniejsze dla zdrowia i urody :) Sprawdźmy :) Czas aby rozgryźć ten ciężki orzech i wydobyć z niego to, co najbardziej wartościowe:)

W krainie czekolady :)

Pycha . Przypuszczam, że większość z nas darzy ją wielką miłością. Sama też czasami chętnie sięgam po coś czekoladowego. O jej wpływie na zdrowie kolejnym razem a dziś kilka ciekawostek na temat tego smakołyku.

Poznaj swojego dietetyka - Anna Huma-Nande

Cykl wywiadów " Poznaj swojego dietetyka" doczekał się rozmowy z niezwykle skutecznym specjalistą z zakresu zdrowego żywienia. Pełna optymizmu, radości do życia i uśmiechu przekazuje najcenniejszą wiedzę z obszaru dietetyki, aby wspólnie ze swoimi pacjentami zdobywać laury zwycięstwa :) "Przepisuje dietetyczne recepty a może nawet "tajemne receptury" aby długo cieszyć się szczupłą sylwetką, dobrym nastrojem i wspaniałym zdrowiem oraz kondycją :) Poznajmy Anię ;)

Anna Huma - Nande
Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?
Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?