7 ciekawostek o kawie, o których nie słyszałeś

Nie bez powodu kawa doczekała się swojego święta, które na całym świecie jest obchodzone 29 września. Jest to najczęściej konsumowany napój na świecie ? oszacowano, że w ciągu roku wypija się około 400 miliardów filiżanek tego trunku. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych informacji na temat kawy.



Polecani dietetycy

1. Wiele badań naukowych dowiodło, że spożycie nawet jednej filiżanki kawy dziennie wiąże się z niższym o 1/5 ryzykiem rozwoju nowotworów wątroby. Przy spożyciu 5 filiżanek dziennie ryzyko to spada aż o 50%. Takie właściwości kawy związane są z obecnością w niej antyoksydantów - kafestolu i kahweolu.

2. Włoscy naukowcy udowodnili, że spożycie ponad 3 filiżanek kawy dziennie, parzonej bez filtrów, przy bardzo wysokiej temperaturze i ciśnieniu (włoska receptura) obniża ryzyko raka prostaty o 53%.


3. Kofeina zawarta w kawie zmniejsza wrażliwość kubków smakowych na smak słodki. Takie działanie może sprawić, że po wypiciu kawy będziemy odczuwać większą chęć na słodycze. 


4. Kawa jest również istotnym czynnikiem chroniącym przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak: choroba Alzheimera, czy choroba Parkinsona. Ze względu na ograniczanie powstawania związków prozapalnych może również zmniejszyć ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego.


5. Według hiszpańskich badań przeprowadzonych na prawie 20 000 uczestników spożycie minimum 4 filiżanek kawy dziennie wiązało się z mniejszym o 64% ryzykiem przedwczesnego zgonu. Badacze sugerują, że wypijanie kilku kaw w ciągu dnia przez zdrowe osoby może być elementem zdrowej diety.


6. Niedawno zidentyfikowano gen odpowiedzialny za ilość wypijanej kawy. Osoby, u których występuje mutacja genu PDSS2 spożywają mniej kawy niż osoby, u których takiej mutacji nie stwierdzono. Gen o którym mowa upośledza umiejętność komórek do metabolizowania kofeiny sprawiając, że jest ona dłużej obecna w organizmie. Dlatego też osoba obdarzona tym genem nie wypija dużych ilości kawy w celu pobudzenia.


7. Filiżanka najdroższej kawy na świecie kosztuje około 100 zł. Pozyskuje się ją z odchodów ssaka zwanego cywetą, łaskunem lub luwakiem. Podczas poszukiwania jedzenia zwierzę zjada najbardziej dorodne ziarna kawowca, ale jego przewód pokarmowy nie jest wstanie ich strawić. Po lekkim nadtrawieniu i sfermentowaniu ziarna są wydalane. Podobno dzięki temu tracą gorzki smak i zyskują bardzo przyjemny aromat.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Ile soli możemy zjeść?

Zgodnie ze wskazaniami osoby dorosłe 5 g dziennie, co odpowiada jednej łyżeczce do herbaty. Dzieci i młodzież 1,9-3,75 g w ciągu dnia. Badania pokazują, że niestety zalecenia zaleceniami a rzeczywistość jest zupełnie inna. Spożywamy 2-3 razy więcej soli niż powinniśmy.

9 ciekawostek o szparagach

Zostały okryte prawie 5000 lat temu, a nadal kradną serca i kubki smakowe :) Gdzie można je znaleźć czy leczą kaca i kto je ich najwięcej?  O szparagach słów kilka :)

Jakie ryby warto jeść?

"Na ryby - w kaździuteńki wolny dzień, na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień (...)" to słowa słynnej piosenki z repertuaru Kabaretu Starszych Panów :) Ale czy utwór ten doskonale nie wpisuje się w wakacyjne wędkowanie i spędzanie wolnego czasu na łonie natury? :) Oczywiście, że tak.  Wielu z nas lubi odpoczywać przy jednym z najspokojniejszych i jednocześnie wymagających dużo cierpliwości hobby, jakim jest połów ryb. Jezioro, cisza, spokój, wędka i my ;)
Złowienie ryby to pół sukcesu, drugie pół stanowi jej sprawienie:) Dla niektórych to wyzwanie a dla niektórych codzienność:) Dowiedzmy się jednak, jakie okazy korzystnie wpływające na nasze zdrowie można złowić w najlepszej porze roku, czyli latem :)

Jolanta Czepułkowska
Jak nie marnować jedzenia podczas świąt?
Jak nie marnować jedzenia podczas świąt?