Zalety mleka

Mleko i jego przetwory są najważniejszym ponieważ najbogatszym i najlepiej przyswajalnym przez organizm człowieka źródłem wapnia w diecie.


Polecani dietetycy

W kontekście rozwoju młodego organizmu, spożycie odpowiedniej ilości wapnia jest niezbędne przede wszystkim do budowy kości i zębów. Czyste mleko należy jednak podawać dzieciom nie wcześniej niż po ukończeniu 1 roku życia. Wcześniej wprowadza się mleko jako dodatek do potraw, np. w naleśnikach oraz stosuje przetwory mleczne takie jak twaróg i fermentowane produkty mleczne. Osoby starsze powinny dostarczać właściwej ilości wapnia, z uwagi na profilaktykę osteoporozy oraz dbając o prawidłowe funkcjonowanie układów: nerwowego, mięśniowego i krążenia gdzie wapń odgrywa bardzo ważną rolę.

Mleko i przetwory mleczne zawierają ponadto witaminy A, D i B2 i są źródłem białka do budowy i odbudowy komórek naszego ciała.

Mleko i jego przetwory są bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nasycone spożywane w zbyt dużych ilościach mogą zwiększać zawartość cholesterolu we krwi, sprzyjając rozwojowi chorób układu krążenia, dlatego dbając o profilaktykę chorób serca, warto sięgać po niskotłuszczowe mleko i napoje mleczne (1-2% tłuszczu), półtłuste lub chude twarogi, a tłuste sery, np. ser żółty lub ser pleśniowy spożywać w małej ilości.

Osoby dorosłe często skarżą się na złe samopoczucie po spożyciu czystego mleka. Wiąże się to najczęściej z nietolerancją cukru mlecznego-laktozy, wynikającą z niedoboru enzymu laktaza odpowiedzialnego za rozkład laktozy w organizmie. Niedobór laktazy może być uwarunkowany genetycznie. Często też powstaje wraz z wiekiem. 

Osoby uskarżające się na nietolerancję laktozy mogą bez konsekwencji zdrowotnych zrezygnować z picia czystego mleka. Nie powinny jednak rezygnować ze spożycia pozostałej gamy produktów mlecznych, które pomimo zawartości laktozy w większości przypadków są dobrze tolerowane.

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka

Podobne artykuły

Co wchodzi w skład majowego trio?

Maj... z czym Wam się kojarzy ten miesiąc? Co pysznego można zjeść w maju .. a czekamy na to cały rok? :) Podpowiem Wam: rabarbar, truskawki i botwinę :) To jest właśnie smak maja, wprowadzający nas powoli w sezon letni. Dużo pyszności można przygotować z tych składników, pytanie jakie właściwości korzystnie wpływające na nasze zdrowie mają te dobrodziejstwa? Zatem sprawdzam!:)

Jak wyliczyć zapotrzebowanie na energię?

Podstawowa przemiana materii (BEE/PPM/BMR), jest to ilość energii potrzebnej do utrzymania podstawowych funkcji fizjologicznych organizmu (np. oddychania, pracy serca i krążenia), wówczas, gdy organizm znajduje sie w stanie spoczynku, w ściśle określonych warunkach: po co najmniej 8 godzinach snu, po 12-14 godzinach nieprzyjmowania pożywienia, po przebudzeniu, leżąc na wznak, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego oraz komfortu cieplnego.

Tylko kawa jest dobra na rozbudzenie?

I zaczęło się.. budzik dzwoni tradycyjnie o 05.00, a Ty budzisz się jakby w innej rzeczywistości niż kilka tygodni temu. Ciemno, zimno, na zewnątrz nie słychać jeszcze żadnych oznak życia. Jeszcze 5 minut... może będzie lepiej. Drzemka.. Budzisz się po 20 minutach i nagle...pośpiech, stres, jak tu włączyć tryb turbo aby wejść do świata żywych?

Anna Huma - Nande
30 lipca Dzień Sernika
30 lipca Dzień Sernika