Zalety mleka

Mleko i jego przetwory są najważniejszym ponieważ najbogatszym i najlepiej przyswajalnym przez organizm człowieka źródłem wapnia w diecie.


Polecani dietetycy

W kontekście rozwoju młodego organizmu, spożycie odpowiedniej ilości wapnia jest niezbędne przede wszystkim do budowy kości i zębów. Czyste mleko należy jednak podawać dzieciom nie wcześniej niż po ukończeniu 1 roku życia. Wcześniej wprowadza się mleko jako dodatek do potraw, np. w naleśnikach oraz stosuje przetwory mleczne takie jak twaróg i fermentowane produkty mleczne. Osoby starsze powinny dostarczać właściwej ilości wapnia, z uwagi na profilaktykę osteoporozy oraz dbając o prawidłowe funkcjonowanie układów: nerwowego, mięśniowego i krążenia gdzie wapń odgrywa bardzo ważną rolę.

Mleko i przetwory mleczne zawierają ponadto witaminy A, D i B2 i są źródłem białka do budowy i odbudowy komórek naszego ciała.

Mleko i jego przetwory są bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nasycone spożywane w zbyt dużych ilościach mogą zwiększać zawartość cholesterolu we krwi, sprzyjając rozwojowi chorób układu krążenia, dlatego dbając o profilaktykę chorób serca, warto sięgać po niskotłuszczowe mleko i napoje mleczne (1-2% tłuszczu), półtłuste lub chude twarogi, a tłuste sery, np. ser żółty lub ser pleśniowy spożywać w małej ilości.

Osoby dorosłe często skarżą się na złe samopoczucie po spożyciu czystego mleka. Wiąże się to najczęściej z nietolerancją cukru mlecznego-laktozy, wynikającą z niedoboru enzymu laktaza odpowiedzialnego za rozkład laktozy w organizmie. Niedobór laktazy może być uwarunkowany genetycznie. Często też powstaje wraz z wiekiem. 

Osoby uskarżające się na nietolerancję laktozy mogą bez konsekwencji zdrowotnych zrezygnować z picia czystego mleka. Nie powinny jednak rezygnować ze spożycia pozostałej gamy produktów mlecznych, które pomimo zawartości laktozy w większości przypadków są dobrze tolerowane.

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Refleksje po pobycie w nadmorskim kurorcie - jak się odżywiać?

Na świeżo po powrocie z nad morza, pokuszę się o słów kilka na temat żywienia na polskim wybrzeżu. Zdawać by się mogło, że polskie, piękne, nadmorskie kurorty będą oferować przede wszystkim zdrowe, świeżo złowione morskie ryby, które powinny przyciągać gości w ten rejon Polski. Wszak, gdzie zjeść lepszą rybę niż nad polskim morzem? Okazuje się, że nie jest to jednak takie oczywiste.

Frytki: za czy przeciw?

Prawdopodobnie nawet najwięksi zwolennicy frytek na zadane w tytule pytanie będą zmuszeni odpowiedzieć "przeciw". Rzeczywiście, frytki nie są zalecanym produktem spożywczym jeśli są jadane często, w dużej ilości i przygotowywane w tradycyjny sposób: smażone w głębokim tłuszczu. Dlaczego?

Przepis na pizzę razową ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką

Dziś smaki włoskie :) Co powiecie na pyszną razową pizzę ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką ?:)

Jolanta Czepułkowska