Przyczyny i rodzaje otyłości

Otyłość zaliczana jest do najszybciej szerzących się chorób cywilizacyjnych na świecie.
Definiowana jest jako stan patologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej, prowadzący do zwiększonego ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy insulinooporności.



Polecani dietetycy

Najczęściej otyłość jest konsekwencją nieprawidłowych nawyków żywieniowych, czyli wysokiego udziału produktów o wysokiej gęstości energetycznej i niskiej gęstości odżywczej, braku regularnych posiłków w ciągu dnia, a także spożywaniu zbyt obfitych porcji w stosunku do zapotrzebowania.

Niewłaściwy sposób żywienia zazwyczaj idzie w parze z siedzących trybem życia i brakiem aktywności fizycznej, co w efekcie prowadzi do nadmiernego wzrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Mówimy wówczas o otyłości prostej czyli tej związanej ze stylem życia, na której wystąpienie mamy wpływ. Odrębnym typem otyłości jest otyłość wtórna rozwijająca się na skutek innych zaburzeń takich jak:


  • Endokrynopatie: niedoczynność tarczycy, zespół Cushinga, hipogonadyzm, hiperinsulinizm, zespół PCOS,

  • Neuropatie: urazy mózgu, nowotwory zlokalizowane w podwzgórzu i przysadce,

  • Choroby genetyczne: zespół Turnera, zespół Downa, zespół Pradera-Williego.

Na rozwój otyłości wtórnej ma również wpływ przyjmowanie niektórych leków, np. kortykosteroidów, leków psychotropowych, estrogenów czy progesteronu.

Ze zdrowotnego punktu widzenia bardzo istotne znaczenie ma rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w organizmie. W tym przypadku otyłość dzielimy na gynoidalną czyli pośladkowo-udową oraz wisceralną czyli brzuszną. Pierwszy typ częściej występuje u kobiet, drugi natomiast u mężczyzn. Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej jest szczególnie niebezpieczne, ponieważ istotnie zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, m.in.: schorzeń sercowo-naczyniowych, insulinooporności, czy cukrzycy typu 2.

Biorąc pod uwagę poważne konsekwencje związane z rozwojem otyłości, warto udać się do specjalisty dietetyka, który oceni stopień nagromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie, dotychczasowy sposób żywienia, a także stan zdrowia, a następnie zaplanuje właściwą dietoterapię.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Podobne artykuły

Odchudzanie małymi krokami: nie wszystko naraz, mały krok to duża zmiana

Program skierowany jest do osób, które pragną poprawić swoje nawyki żywieniowe w sposób trwały i bezstresowy. Zmiany w diecie mogą wydawać się trudne i przytłaczające, dlatego proponujemy podejście „krok po kroku”, które pozwala na stopniowe wprowadzanie zdrowych zmian w codziennym życiu.

Różowe z rynku - ale czy z natury? :)

 W gastronomii co roku pojawiają się nowe trendy, nowe odsłony produktów dobrze nam znanych jednak zamknięte w ... zupełnie innym kolorze:) Dziś przyjrzymy się modnej ostatnio barwie różowej :) W końcu mamy środek lata a róż kojarzy się z radością i uśmiechem, więc czas sprawdzić, co zaskakującego przygotował dla nas rynek kulinarny:)

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Małgorzatą Łyżniak

Dziś proponujemy niecodzienny post pod hasłem " Poznaj swojego dietetyka" :) Warto wiedzieć "z kim ma się do czynienia" podczas tak wyboistej drogi, jaką jest dieta, dlatego dziś przybliżamy postać wyjątkową ;) Wyjątkowo uśmiechnięta, wyjątkowo energiczna, wyjątkowo ... szczupła ;))) Małgorzata Łyżniak - poznajcie najlepszego dietetyka w mieście, założycielkę, managerkę i właścicielkę Gabinetów Dietetycznych "Przyjemność Jedzenia";)
Spotykamy się w zaciszu domowym, aby zadać kilka pytań, które pozwolą Wam lepiej poznać Gosię, tym razem od strony prywatnej ;) Zaczynamy pytać ! :)

Elżbieta Gmurczyk
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!
Majówka na diecie? Da się to ogarnąć!