Przyczyny i rodzaje otyłości

Otyłość zaliczana jest do najszybciej szerzących się chorób cywilizacyjnych na świecie.
Definiowana jest jako stan patologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej, prowadzący do zwiększonego ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy insulinooporności.



Polecani dietetycy

Najczęściej otyłość jest konsekwencją nieprawidłowych nawyków żywieniowych, czyli wysokiego udziału produktów o wysokiej gęstości energetycznej i niskiej gęstości odżywczej, braku regularnych posiłków w ciągu dnia, a także spożywaniu zbyt obfitych porcji w stosunku do zapotrzebowania.

Niewłaściwy sposób żywienia zazwyczaj idzie w parze z siedzących trybem życia i brakiem aktywności fizycznej, co w efekcie prowadzi do nadmiernego wzrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Mówimy wówczas o otyłości prostej czyli tej związanej ze stylem życia, na której wystąpienie mamy wpływ. Odrębnym typem otyłości jest otyłość wtórna rozwijająca się na skutek innych zaburzeń takich jak:


  • Endokrynopatie: niedoczynność tarczycy, zespół Cushinga, hipogonadyzm, hiperinsulinizm, zespół PCOS,

  • Neuropatie: urazy mózgu, nowotwory zlokalizowane w podwzgórzu i przysadce,

  • Choroby genetyczne: zespół Turnera, zespół Downa, zespół Pradera-Williego.

Na rozwój otyłości wtórnej ma również wpływ przyjmowanie niektórych leków, np. kortykosteroidów, leków psychotropowych, estrogenów czy progesteronu.

Ze zdrowotnego punktu widzenia bardzo istotne znaczenie ma rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w organizmie. W tym przypadku otyłość dzielimy na gynoidalną czyli pośladkowo-udową oraz wisceralną czyli brzuszną. Pierwszy typ częściej występuje u kobiet, drugi natomiast u mężczyzn. Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej jest szczególnie niebezpieczne, ponieważ istotnie zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, m.in.: schorzeń sercowo-naczyniowych, insulinooporności, czy cukrzycy typu 2.

Biorąc pod uwagę poważne konsekwencje związane z rozwojem otyłości, warto udać się do specjalisty dietetyka, który oceni stopień nagromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie, dotychczasowy sposób żywienia, a także stan zdrowia, a następnie zaplanuje właściwą dietoterapię.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czy napój energetyczny rzeczywiście dodaje energii?

Na co dzień żyjemy bardzo szybko, może aż za szybko. Wpadliśmy w gonitwę, której rytm narzuca wartki prąd codzienności. Praca zawodowa, w której wymagający szef tylko czeka na nasze potknięcie, w domu lista zadań, która nie ma końca, kontra brak czasu na wypoczynek i relax, który pomógłby odnaleźć równowagę. Zatem. jak radzą sobie ludzie, biorący udział w tej życiowej sztafecie. aby przetrwać i wyrażając się kolokwialnie " ogarnąć" tę szarość życia codziennego? Odpowiedzi nie trzeba daleko szukać - coraz częściej sięgamy po popularnie nazywane energetyki. Czym są i jak działają na organizm? Czy faktycznie wspomagają czy są obciążeniem dla naszego ciała?

Kroplówka z chrolofilu

Patrząc na kartki kalendarza, nie da się zaprzeczyć, że kalendarzową wiosnę niewątpliwie mamy. W pogodzie... no cóż... mogłoby by być zdecydowanie lepiej. A co mówi nasze ciało? Jesteśmy przemęczeni po długiej zimie, szarówce za oknem, nasz organizm wysyła sygnały o
przesileniu i potrzebuje wsparcia. Z każdej komórki ciała dochodzi do nas głos "Ratunku!". Chcemy wiosny nie tylko na zewnątrz, ale także w
głębi naszego ducha! :) Jak temu zaradzić ? Odpowiedź jest prosta - chlorofil, czyli gramy w zielone! :)

Chłodzimy się chłodnikiem!

Na zewnątrz temperatury coraz wyższe, a my zastanawiamy się czym zdrowym i wartościowym możemy się ochłodzić :) Różne pomysły przychodzą do głowy, jednak mało kto skojarzyłby ochłodę z ... tradycyjnym chłodnikiem :)

Małgorzata Łyżniak
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?
Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?