Przyczyny i rodzaje otyłości

Otyłość zaliczana jest do najszybciej szerzących się chorób cywilizacyjnych na świecie.
Definiowana jest jako stan patologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej, prowadzący do zwiększonego ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy insulinooporności.



Polecani dietetycy

Najczęściej otyłość jest konsekwencją nieprawidłowych nawyków żywieniowych, czyli wysokiego udziału produktów o wysokiej gęstości energetycznej i niskiej gęstości odżywczej, braku regularnych posiłków w ciągu dnia, a także spożywaniu zbyt obfitych porcji w stosunku do zapotrzebowania.

Niewłaściwy sposób żywienia zazwyczaj idzie w parze z siedzących trybem życia i brakiem aktywności fizycznej, co w efekcie prowadzi do nadmiernego wzrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Mówimy wówczas o otyłości prostej czyli tej związanej ze stylem życia, na której wystąpienie mamy wpływ. Odrębnym typem otyłości jest otyłość wtórna rozwijająca się na skutek innych zaburzeń takich jak:


  • Endokrynopatie: niedoczynność tarczycy, zespół Cushinga, hipogonadyzm, hiperinsulinizm, zespół PCOS,

  • Neuropatie: urazy mózgu, nowotwory zlokalizowane w podwzgórzu i przysadce,

  • Choroby genetyczne: zespół Turnera, zespół Downa, zespół Pradera-Williego.

Na rozwój otyłości wtórnej ma również wpływ przyjmowanie niektórych leków, np. kortykosteroidów, leków psychotropowych, estrogenów czy progesteronu.

Ze zdrowotnego punktu widzenia bardzo istotne znaczenie ma rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w organizmie. W tym przypadku otyłość dzielimy na gynoidalną czyli pośladkowo-udową oraz wisceralną czyli brzuszną. Pierwszy typ częściej występuje u kobiet, drugi natomiast u mężczyzn. Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej jest szczególnie niebezpieczne, ponieważ istotnie zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, m.in.: schorzeń sercowo-naczyniowych, insulinooporności, czy cukrzycy typu 2.

Biorąc pod uwagę poważne konsekwencje związane z rozwojem otyłości, warto udać się do specjalisty dietetyka, który oceni stopień nagromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie, dotychczasowy sposób żywienia, a także stan zdrowia, a następnie zaplanuje właściwą dietoterapię.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Zdrowe przekąski na Mundial

Wierni Kibice Drużyny Narodowej w czasie tych Mistrzostw, zasiądą przed odbiornikami swoich telewizorów, aby dzielić emocje i dzielnie dopingować naszą Reprezentację! :)) Ale czym jest doping bez dobrych przekąsek? ;) 

Co zrobić, żeby przytyć?

Ze względu na wciąż rosnący problem nadwagi i otyłości, porady dietetyczne zazwyczaj kierowane są do osób chcących zgubić zbędne kilogramy i zredukować tkankę tłuszczową. Wśród nas są jednak osoby mające odwrotny problem - zbyt niską masę ciała w stosunku do wzrostu. Przyczyny niedowagi mogą być różne.

Chłodzimy się chłodnikiem!

Na zewnątrz temperatury coraz wyższe, a my zastanawiamy się czym zdrowym i wartościowym możemy się ochłodzić :) Różne pomysły przychodzą do głowy, jednak mało kto skojarzyłby ochłodę z ... tradycyjnym chłodnikiem :)

Jolanta Czepułkowska
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego
Dieta pudełkowa czyli wady i zalety cateringu dietetycznego