10 października - Dzień Owsianki

Dawno nie celebrowaliśmy żadnego święta, a już z pewnością nie tak zdrowego;) Owsianka... to nic innego, jak samo zdrowie o poranku :) Wiem, wiem, nie wszyscy ją lubią, ale może warto się przekonać, aby wprowadzić do swojego życia witalność, moc wartości odżywczych nieocenionych dla naszego ciała i ducha.



Polecani dietetycy

Rozłóżmy owsiankę na czynniki pierwsze...
Owies to zboże, z którego m. in. wytwarza się płatki owsiane, będące podstawowym składnikiem naszego jubilata - owsianki. Ziarno owsa jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Przede wszystkim białka - ma go najwięcej ze wszystkich zbóż. Na uwagę zasługuje także zawartość błonnika, który reguluje pracę jelit, żołądka i całego układu
pokarmowego. Kolejne pokłady zdrowotności to witamina E, która działa przeciw starzeniowo, przeciw zakrzepowo oraz chroni serce przed zawałem. Owies to także witaminy z grupy B a także cały wachlarz składników mineralnych, w tym: magnez, wapń, sód, potas, miedź, selen, mangan. Co więcej zboże to zawiera cenny tłuszcz, w którym można odnaleźć kwas linolowy i oleinowy wykazujący działanie antynowotworowe. Istotne jest to, że tłuszcz ten jest bezcenny, ponieważ sam organizm nie jest go w stanie wyprodukować. Nie zapominamy również o tym, że owies zawiera lecytynę, a ta z kolei pozytywnie oddziałuje na pamięć i koncentrację.

Czas na kolejny stopień wtajemniczenia:) Owies łagodzi ... nie obyczaje a stres:) Dla wszystkich, którym doskwierają skołatane nerwy, polecane są naturalne płatki owsiane, które złagodzą wszelkie wzburzenia i zdenerwowanie. Mówi się także, że w szerszym aspekcie owies i składniki odżywcze w nim zawarte działają antydepresyjnie. Ułatwiają także
zasypianie a tym samym zapewniają harmonię naszego wnętrza i równowagę umysłu.

Czego jeszcze nie wiesz? Owies działa na naszą odporność, więc szczególnie warto go spożywać w okresie jesienno-zimowym. Łagodzi także bóle reumatyczne a także idealnie pielęgnuje skórę wrażliwą. Jest częstym składnikiem kosmetyków antyalergicznych. Łagodzi, nawilża, odżywia i regeneruje naskórek. Uwaga Panowie! Owies zwiększa potencję! ;)

Reasumując - płatki owsiane a tym samym i owsianka jest dobra na wszystko!:) Ten znany od czasów średniowiecza posiłek przetrwał do dziś i stanowi jeden ze zdrowszych punktów menu na mapie jadłospisów całego świata. Obecnie najczęściej spożywana na śniadanie ma zapewnić siły i witalność na cały dzień. Sięga po nią także środowisko sportowców ale co
ważne płatki owsiane po ugotowaniu mają wysoki indeks glikemiczny. Dlatego dla diabetyków zalecana jest zdecydowanie postać surowa dodana np. do jogurtu czy mleka.

Moda na owsiankę trwa a co roku 10 października wszyscy na świecie obchodzą jej święto. Celebrujcie i Wy:) Ten dzień każdy powinien uczcić miseczką zdrowej owsianki przygotowanej zgodnie z Waszą fantazją :) Moją fantazją jest smak jesieni -  śliwka, nasiona chia z musem z mango :) A u Was jakie pomysły na uczczenie tego owsiankowego dnia? ;)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.1

Nadeszło kolejne lato :) Pragniemy lekkości, zwiewności, świeżości zarówno w życiu jak i w naszej diecie. Jest to doskonały czas na to aby przypomnieć sobie smak dzieciństwa zamknięty w słoiku aromatycznego chłodnika nasyconego zapachem i świeżością wygrzanych słońcem warzyw i owoców.

Przepis na pizzę razową ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką

Dziś smaki włoskie :) Co powiecie na pyszną razową pizzę ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką ?:)

Powrót do szkoły, czyli co jeść, żeby zwiększyć koncentrację ?

Wszystko co dobre szybko się kończy i ten, kto akurat wymyślił tę sentencję, zdecydowanie miał rację:) Nadszedł czas powrotu naszych dzieci do szkolnych ław. Jak pomóc tym młodszym, jak i starszym powrócić do efektywnej pracy na lekcjach? Jak zmotywować organizm do bardziej wydajnej i produktywnej aktywności?

Elżbieta Gmurczyk
Co nieco o kimchi
Co nieco o kimchi