Wapń w diecie dzieci

Wapń to podstawowy budulec kości i zębów szczególnie potrzebny w diecie dzieci podczas ich intensywnego rozwoju. Zapobiega krzywicy, złamaniom oraz wypadaniu zębów czy próchnicy. Jego niedobór jest realnym zagrożeniem ze względu na ryzyko poważnych złamań i urazów, zwłaszcza w kolejnych latach. Dlatego warto przyjrzeć się aspektowi podaży wapnia w diecie. Rodzice oraz osoby opiekujące się dziećmi powinny zwrócić uwagę na kilka ważnych produktów.


Polecani dietetycy

Bogatym oraz dobrze przyswajalnym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne, czyli jogurty, kefiry, maślanka, sery twarogowe, sery podpuszczkowe. Wszelkiego rodzaju koktajle, musy mleczno-owocowe, twarożki z warzywami będą tutaj ciekawą opcją. Wapń zawarty jest również w dużych ilościach w szprotkach, które zjadamy razem z ośćmi, choć to raczej w ramach ciekawostki, ponieważ nie są to ryby, które dzieci lubią. Unikać natomiast należy serków topionych, których skład nie jest odpowiedni, ponieważ są to po prostu pozostałości różnych serów przetopione w całość.

Wapń zawarty jest również w produktach pochodzenia roślinnego, choć stamtąd jest słabiej przyswajalny w organizmie. Są to: kapusta pekińska, jarmuż, brokuły, biała fasola, migdały, sezam oraz mak, który z roślinnych źródeł wapnia zawiera go najwięcej.

Wartym polecenia sposobem na sporządzenie jogurtu owocowego jest wymieszanie jogurtu naturalnego ze świeżym owocem. Sprawi to, że w posiłku nie będzie dodanych cukrów (czyli takich jak cukier stołowy) a zawartość witamin i składników mineralnych będzie wyższa z uwagi na mniejsze ich straty z owoców, które sami obierzemy i np. pokroimy. Podobny trik można wykorzystać do sporządzania koktajli mlecznych o dowolnym smaku.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Owocowy zawrót głowy

Zdrowe, kolorowe, soczyste owoce pachnące słońcem, latem, dobrym, wakacyjnym nastrojem :) Korzystajmy z takich dobrodziejstw, póki sezon w pełni:) Nie ma lepszego okresu, by dostarczyć sobie zdrowe, dobre, witaminowe kalorie z natury :) Pamiętajmy o różnorodności i odpowiednim zbilansowaniu a nasze ciało i dusza trafią do owocowego raju;) A jak trafić na właściwy tor? :)

Brak energii? Z pomocą przychodzą... cytrusy

Gdy trudna pora roku nie zachęca właściciwe do niczego, pada pytanie: skąd czerpać energię? Z witamin oczywiście :) A zima, chociaż kalendarzowa, bo to co się dzieje za oknem, raczej zimowego krajobrazu nie przypomina, kojarzy się z ... cytrusami. Już sama barwa powinna wprowadzić trochę koloru w szarość dnia codziennego a rozkoszowanie się smakiem słodkich, wygrzanych słońcem specjałów, zapewni witalność, dobry nastrój i samo zdrowie. Od czego zacząć?

Dlaczego warto jeść truskawki? :)

Sezon truskawkowy w pełni! Do wyboru kilkanaście odmian tego soczystego, czerwonego owocu. Słodka, przepełniona słońcem ... Przyjemność!!! :)
Czy powinniśmy sobie na nią pozwalać w diecie? Oczywiście, że tak!

Jolanta Czepułkowska
Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?
Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?