Wapń w diecie dzieci

Wapń to podstawowy budulec kości i zębów szczególnie potrzebny w diecie dzieci podczas ich intensywnego rozwoju. Zapobiega krzywicy, złamaniom oraz wypadaniu zębów czy próchnicy. Jego niedobór jest realnym zagrożeniem ze względu na ryzyko poważnych złamań i urazów, zwłaszcza w kolejnych latach. Dlatego warto przyjrzeć się aspektowi podaży wapnia w diecie. Rodzice oraz osoby opiekujące się dziećmi powinny zwrócić uwagę na kilka ważnych produktów.


Polecani dietetycy

Bogatym oraz dobrze przyswajalnym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne, czyli jogurty, kefiry, maślanka, sery twarogowe, sery podpuszczkowe. Wszelkiego rodzaju koktajle, musy mleczno-owocowe, twarożki z warzywami będą tutaj ciekawą opcją. Wapń zawarty jest również w dużych ilościach w szprotkach, które zjadamy razem z ośćmi, choć to raczej w ramach ciekawostki, ponieważ nie są to ryby, które dzieci lubią. Unikać natomiast należy serków topionych, których skład nie jest odpowiedni, ponieważ są to po prostu pozostałości różnych serów przetopione w całość.

Wapń zawarty jest również w produktach pochodzenia roślinnego, choć stamtąd jest słabiej przyswajalny w organizmie. Są to: kapusta pekińska, jarmuż, brokuły, biała fasola, migdały, sezam oraz mak, który z roślinnych źródeł wapnia zawiera go najwięcej.

Wartym polecenia sposobem na sporządzenie jogurtu owocowego jest wymieszanie jogurtu naturalnego ze świeżym owocem. Sprawi to, że w posiłku nie będzie dodanych cukrów (czyli takich jak cukier stołowy) a zawartość witamin i składników mineralnych będzie wyższa z uwagi na mniejsze ich straty z owoców, które sami obierzemy i np. pokroimy. Podobny trik można wykorzystać do sporządzania koktajli mlecznych o dowolnym smaku.
Autor:

Podobne artykuły

Królowa jesieni - dynia!

Pomarańczowa, kształtna, ale przede wszystkim uniwersalna! Na talerzu możesz wyczarować z niej zupę, tartę, puree, a nawet sernik!  Poza tym posiada wiele zalet, dla których warto się poddać jej urokowi.

Kakao - smak dzieciństwa

Kakao ... hmmm ... smak dzieciństwa zapamiętany w pięknym obrazku sprzed lat:) Mamy pełnię lata. Stół w kuchni nakryty ceratą w kratkę a na niej owoce. Na stole tym stoi kubek, biały, porcelanowy, z przodu ma prążki a w samym środku jest czerwone jabłuszko :) Mam go do dziś i ma już on jakieś .. niech policzę.. tak - z pewnością minimum 31 lat.. :) A w kubku tym .. "napój bogów" - kakao przygotowane prze moją babcię na śniadanie. Obok kanapka z dżemem albo białym serem i miodem. Kiedyś to był zestaw obowiązkowy. Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa? Może podzielicie się z nami swoimi obrazkami namalowanymi wspomnieniami sprzed lat? Kiedyś kakao królowało na śniadaniowych stołach w domu, szkołach, stołówkach a nawet barach mlecznych. Co ma takiego w sobie ten napój i pytanie czy warto go pić? Postaramy się odpowiedzieć w kilku słowach i nieco przybliżyć co kryje tajemniczy kubek wypełniony po brzegi smakowitym i aromatycznym kakao.

Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?

Dzisiaj trochę dłuższa historia :). Ostatnio rozmawiałam z Pacjentem o gotowych posiłkach, o tym, że w dzisiejszych czasach pełnych pośpiechu i nieustannego zabiegania, przygotowywanie posiłków staje się coraz bardziej zaniedbywaną czynnością. Co sprawia, że tak chętnie sięgamy po gotowe jedzenie, a samodzielne gotowanie staje się luksusem? Okazuje się, że ten trend ma wiele aspektów:

Elżbieta Gmurczyk
Konsekwencja a nie 100% perfekcji
Konsekwencja a nie 100% perfekcji