Królowa jesieni - dynia!

Pomarańczowa, kształtna, ale przede wszystkim uniwersalna! Na talerzu możesz wyczarować z niej zupę, tartę, puree, a nawet sernik!  Poza tym posiada wiele zalet, dla których warto się poddać jej urokowi.



Polecani dietetycy

1. Jest niskokaloryczna - mimo że bogata w białko, nie trzeba się jej obawiać. 100 g to zaledwie ok. 30 kcal.

2. Pomaga w odchudzaniu - pobudza przemianę materii, dzięki zawartości celulozy pozbywamy się nadmiaru tłuszczów z organizmu.


3. Zawiera wiele witamin - w swoim składzie ma m.in. witaminy: A, B1, B2, C oraz fosfor, żelazo, wapń, potas, magnes.


4. Jest odkwaszająca i moczopędna - często poleca się ją osobom, które wracają do formy po dłuższej chorobie.


5. Ma kilkanaście rodzajów - możemy spotkać wiele różnych odmian dyni, najpopularniejsza są: dynia zwyczajna, hokkaido, kabocha oraz dynia oleista.


6. Pestki są doskonałym dodatkiem - pestki dyni można wykorzystać jako składnik pieczywa, dodatek do zup czy sałatek. Polecane są także przy problemach skórnych.


7. Zdrowy olej - olej z pestek jest bogaty w liczne witaminy i doskonale sprawdza się do przygotowania sałatek, ponieważ można go stosować tylko na zimno.


8. Dyniowy kosmetyk - olej z dyni może być stosowany przeciw rozstępom lub jako składnik olejków do masażu czy kremów.


9. Rozgrzewająca zupa - danie przygotowane z dyni z dodatkiem ostrej papryki rozgrzeje każdego, nawet w najchłodniejszy dzień.


10. Pieczone puree - można je wykorzystać na kilka sposobów, np. jako dodatek do makaronu lub jako bazę do wykonania tarty czy sernika.


Skusicie się na pomarańczową królową tej jesieni? :)


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dieta dla mózgu - co jeść?

Mózg jest jednym z najważniejszych organów, który odpowiada za pracę wielu procesów życiowych. Aby wspomóc jego prawidłowe funkcjonowanie, powinniśmy się o niego troszczyć każdego dnia. A jak to zrobić ? Przede wszystkim głównym zadaniem jest dostarczać codziennie naszym szarym komórkom porcję zdrowia, witamin i mikroelementów, które pozwolą wesprzeć działalność naszego umysłu. Poniżej krótka recepta na mądrość, bystrość, zdrowy rozsądek i nieco rozwagi oraz przepis na odrobinę relaxu dla naszego mózgu.

Dieta a wakacje all inclusive

Osoby dbające o szczupłą sylwetkę często obawiają się wyjazdów o charakterze all-inclusive, upatrując w nich zaprzepaszczenia wielomiesięcznych starań o niższą masę ciała. Czy słusznie?

Zalety wege diety

Wegetarianizm to model żywienia wykluczający spożycie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.

Małgorzata Łyżniak
Lody – smak lata
Lody – smak lata