Królowa jesieni - dynia!

Pomarańczowa, kształtna, ale przede wszystkim uniwersalna! Na talerzu możesz wyczarować z niej zupę, tartę, puree, a nawet sernik!  Poza tym posiada wiele zalet, dla których warto się poddać jej urokowi.



Polecani dietetycy

1. Jest niskokaloryczna - mimo że bogata w białko, nie trzeba się jej obawiać. 100 g to zaledwie ok. 30 kcal.

2. Pomaga w odchudzaniu - pobudza przemianę materii, dzięki zawartości celulozy pozbywamy się nadmiaru tłuszczów z organizmu.


3. Zawiera wiele witamin - w swoim składzie ma m.in. witaminy: A, B1, B2, C oraz fosfor, żelazo, wapń, potas, magnes.


4. Jest odkwaszająca i moczopędna - często poleca się ją osobom, które wracają do formy po dłuższej chorobie.


5. Ma kilkanaście rodzajów - możemy spotkać wiele różnych odmian dyni, najpopularniejsza są: dynia zwyczajna, hokkaido, kabocha oraz dynia oleista.


6. Pestki są doskonałym dodatkiem - pestki dyni można wykorzystać jako składnik pieczywa, dodatek do zup czy sałatek. Polecane są także przy problemach skórnych.


7. Zdrowy olej - olej z pestek jest bogaty w liczne witaminy i doskonale sprawdza się do przygotowania sałatek, ponieważ można go stosować tylko na zimno.


8. Dyniowy kosmetyk - olej z dyni może być stosowany przeciw rozstępom lub jako składnik olejków do masażu czy kremów.


9. Rozgrzewająca zupa - danie przygotowane z dyni z dodatkiem ostrej papryki rozgrzeje każdego, nawet w najchłodniejszy dzień.


10. Pieczone puree - można je wykorzystać na kilka sposobów, np. jako dodatek do makaronu lub jako bazę do wykonania tarty czy sernika.


Skusicie się na pomarańczową królową tej jesieni? :)


Autor:

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w ferie? (część 2. )

Regularność posiłków to jednak nie wszystko. W czasie zimowego wypoczynku powinniśmy trzymać się także innych zasad, dzięki którym dbanie o linie w czasie ferii będzie znacznie prostsze :)

Różowe z rynku - ale czy z natury? :)

 W gastronomii co roku pojawiają się nowe trendy, nowe odsłony produktów dobrze nam znanych jednak zamknięte w ... zupełnie innym kolorze:) Dziś przyjrzymy się modnej ostatnio barwie różowej :) W końcu mamy środek lata a róż kojarzy się z radością i uśmiechem, więc czas sprawdzić, co zaskakującego przygotował dla nas rynek kulinarny:)

Pigwa - polska cytryna? :)

23 września wkroczyliśmy w kalendarzową jesień. A jak wiadomo ta pora roku oprócz pięknych i kolorowych odsłon, mieniących się barw i odcieni, jest dosyć zdradliwa. Nie trzeba długo się "starać" aby złapać infekcję, katar czy po prostu - uporczywe  przeziębienie zmusi nas do pozostania w domu i wygrzania tych wszystkich zarazków, które zdążyły nas zaatakować. Ale my przezornie zamiast leczyć, chcemy zapobiegać. Dlatego dziś kilka słów o pigwie:) Czy oby pigwa ma tylko zbawienne działanie, mogące uchronić nas przed grypą czy innym choróbskiem?

Małgorzata Łyżniak