Warzywne abc czyli czas na paprykę

Węgry to kraj, z którym papryka niewątpliwie się kojarzy. To właśnie tam w 1526 roku zaczęto uprawiać to warzywo a z czasem zrobiono z niego wizytówkę tego kraju i rozpromowano w Europie. Jednak papryka znana jest na świecie znacznie dłużej, bo już około 6000 lat temu była uprawiana w Ameryce Środkowej i Południowej. Do Polski warzywo to dotarło dopiero pod koniec XVII wieku.


Polecani dietetycy

Jakie witaminy i składniki mineralne zawiera papryka?
- jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, kilkukrotnie większym niż w przypadku spożywania cytryny;
- jest bogactwem witaminy A,E,K,B6;
- zawiera sporo wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu;


Dobroczynne działanie papryki na organizm człowieka:
- ochrona układu krążenia, w tym regulacja ciśnienia;
- prewencja przed miażdżycą;
- hamuje procesy starzenia;
- wykazuje właściwości przeciwnowotworowe;
- pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy;
- chroni naszą pamięć;
- łagodzi objawy przeziębienia;
- wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (ostre gatunki);
- papryka po obróbce termicznej pozytywnie działa na układ pokarmowy i jelita, potrafi zlikwidować lub zminimalizować  zaparcia czy wzdęcia (także ostre gatunki).


Ciekawostka! :)
Z papryką jest jak z człowiekiem. Otóż czy wiecie, że papryka może być rodzaju męskiego albo żeńskiego? Jak to rozpoznać?
Jeśli odwrócimy to warzywo, to będzie można sprawdzić ile ma półokrągłych zakończeń tzw. grzbietów. Jeśli będą cztery wówczas mamy doczynienia z rodzajem żeńskim, jeśli trzy z męskim. Jaka jest różnica? Płeć piękna papryki jest o wiele słodsza w smaku, ma więcej nasion i idealnie nadaje się na przekąskę do spożycia w stanie surowym. Panowie-papryki natomiast mają nieco mniej naturalnej słodyczy i zdecydowanie bardziej nadają się do obróbki termicznej np. pieczenia,
gotowania. Większość znawców mówi, że to mit i takiego podziału nie ma ale czy jest sens go obalać? :)


Kolorowe trio:
- czerwona papryka wzmocni odporność;
- żółta papryka i jej brat prawie bliźniak w kolorze soczystej pomarańczy zawiera luteinę i ochroni nasz wzrok;
- zielona papryka jest najmniej kaloryczna i możemy ją uznać za źródło naszego piękna i wiecznej młodości dzięki witaminie E.


Na pewno warto!
- jeść paprykę na surowo, ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości ale jest jednym z nielicznych warzyw, które nawet pod wpływem gotowania czy
duszenia nie traci swoich wartości odżywczych;
- paprykę można mrozić i również zachowa swoje właściwości;


Ostre gatunki papryki takie jak np. chilli, jalapeno zawierają w sobie kapsaicynę. Ekstrakt z tych ostrzejszych odmian jest wykorzystywany w medycynie jako substrat maści, plastrów rozgrzewających i innych preparatów na nerwobóle, korzonki, choroby kości itp.


Papryka jest także bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni nie tylko jako postać surowa i składnik sałatki. Świetnie smakuje faszerowana, pieczona, z której następnie można przygotować prawdziwą węgierską zupę czy lecz. Ostry gatunek przyprawi guacamole ale nie możemy zapominać o pamiątce słonecznego lata czyli papryce z naszych ogrodów zamkniętej w słoiku. Zimą papryka konserwowa jest idealna do wykorzystania w kuchni.


Na zdrowie! :) Chrupcie z przyjemnością! :)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dream team na lato!

Żar leje się z nieba, a ma być jeszcze goręcej i goręcej... Nasz organizm potrzebuje nawodnienia, a skóra nawilżenia. Gdzie szukać rozwiązania? W letnich, soczystych, intensywnie kolorowych owocach lata - arbuz i melon! Oba nisko kaloryczne, w składzie zawierające przede wszystkim wodę, więc bez większych konsekwencji włączajmy tę naturalną słodycz do naszej letniej diety.

Wybiła północ - Sylwester za pasem!

Święta, święta... i już po :) Ile kilogramów Wam przybyło ? ;) Może lepiej się jeszcze nie ważyć ;) Choć trzeba pamiętać, że przed nami sylwestrowej nocy czar i niewiele czasu  pozostało na doprowadzenie się do porządku i dopięcie w kupioną dużo wcześniej kreację na ten wyjątkowy wieczór ;) Kilka dni zostało, więc spróbujemy coś temu zaradzić :)

Jak nie przytyć w Święta? 6 zasad

Wigilia, Boże Narodzenie i Sylwester rządzą się swoimi prawami. Nie chodzi tylko o tradycje czy przyzwyczajenia, ale również o to, co mamy na talerzu. Taki czas zdarza się raz w roku, więc nie należy wszystkiego kategorycznie sobie odmawiać, a jedynie kierować się rozwagą i zdrowym rozsądkiem. 

Małgorzata Łyżniak
13 listopada - Dzień Placków Ziemniaczanych
13 listopada - Dzień Placków Ziemniaczanych