Warzywne abc czyli czas na paprykę

Węgry to kraj, z którym papryka niewątpliwie się kojarzy. To właśnie tam w 1526 roku zaczęto uprawiać to warzywo a z czasem zrobiono z niego wizytówkę tego kraju i rozpromowano w Europie. Jednak papryka znana jest na świecie znacznie dłużej, bo już około 6000 lat temu była uprawiana w Ameryce Środkowej i Południowej. Do Polski warzywo to dotarło dopiero pod koniec XVII wieku.


Polecani dietetycy

Jakie witaminy i składniki mineralne zawiera papryka?
- jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, kilkukrotnie większym niż w przypadku spożywania cytryny;
- jest bogactwem witaminy A,E,K,B6;
- zawiera sporo wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu;


Dobroczynne działanie papryki na organizm człowieka:
- ochrona układu krążenia, w tym regulacja ciśnienia;
- prewencja przed miażdżycą;
- hamuje procesy starzenia;
- wykazuje właściwości przeciwnowotworowe;
- pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy;
- chroni naszą pamięć;
- łagodzi objawy przeziębienia;
- wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (ostre gatunki);
- papryka po obróbce termicznej pozytywnie działa na układ pokarmowy i jelita, potrafi zlikwidować lub zminimalizować  zaparcia czy wzdęcia (także ostre gatunki).


Ciekawostka! :)
Z papryką jest jak z człowiekiem. Otóż czy wiecie, że papryka może być rodzaju męskiego albo żeńskiego? Jak to rozpoznać?
Jeśli odwrócimy to warzywo, to będzie można sprawdzić ile ma półokrągłych zakończeń tzw. grzbietów. Jeśli będą cztery wówczas mamy doczynienia z rodzajem żeńskim, jeśli trzy z męskim. Jaka jest różnica? Płeć piękna papryki jest o wiele słodsza w smaku, ma więcej nasion i idealnie nadaje się na przekąskę do spożycia w stanie surowym. Panowie-papryki natomiast mają nieco mniej naturalnej słodyczy i zdecydowanie bardziej nadają się do obróbki termicznej np. pieczenia,
gotowania. Większość znawców mówi, że to mit i takiego podziału nie ma ale czy jest sens go obalać? :)


Kolorowe trio:
- czerwona papryka wzmocni odporność;
- żółta papryka i jej brat prawie bliźniak w kolorze soczystej pomarańczy zawiera luteinę i ochroni nasz wzrok;
- zielona papryka jest najmniej kaloryczna i możemy ją uznać za źródło naszego piękna i wiecznej młodości dzięki witaminie E.


Na pewno warto!
- jeść paprykę na surowo, ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości ale jest jednym z nielicznych warzyw, które nawet pod wpływem gotowania czy
duszenia nie traci swoich wartości odżywczych;
- paprykę można mrozić i również zachowa swoje właściwości;


Ostre gatunki papryki takie jak np. chilli, jalapeno zawierają w sobie kapsaicynę. Ekstrakt z tych ostrzejszych odmian jest wykorzystywany w medycynie jako substrat maści, plastrów rozgrzewających i innych preparatów na nerwobóle, korzonki, choroby kości itp.


Papryka jest także bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni nie tylko jako postać surowa i składnik sałatki. Świetnie smakuje faszerowana, pieczona, z której następnie można przygotować prawdziwą węgierską zupę czy lecz. Ostry gatunek przyprawi guacamole ale nie możemy zapominać o pamiątce słonecznego lata czyli papryce z naszych ogrodów zamkniętej w słoiku. Zimą papryka konserwowa jest idealna do wykorzystania w kuchni.


Na zdrowie! :) Chrupcie z przyjemnością! :)

Autor:

Podobne artykuły

Co zdrowego ma dla nas Pani Jesień? Rokitnik!

Rokitnik to owoc późnego lata i wczesnej jesieni, choć jego owoce można zbierać jeszcze w okresie zimy. Jednak czy ktoś o nim słyszał? Idealnie przypomina swą intensywnie pomarańczową barwą o kolorach aktualnej pory roku, którą mamy za oknem:) A z czego słynie i jak może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm, szczególnie przy nieco chłodniejszej aurze na zewnątrz? Poznajmy tajniki zagadkowego rokitnika.

Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?

Dzisiaj trochę dłuższa historia :). Ostatnio rozmawiałam z Pacjentem o gotowych posiłkach, o tym, że w dzisiejszych czasach pełnych pośpiechu i nieustannego zabiegania, przygotowywanie posiłków staje się coraz bardziej zaniedbywaną czynnością. Co sprawia, że tak chętnie sięgamy po gotowe jedzenie, a samodzielne gotowanie staje się luksusem? Okazuje się, że ten trend ma wiele aspektów:

Chłodnik na talerzu - przepisy

Upałów ciąg dalszy a nam powoli kończą się pomysły co przygotować na posiłek w tak letni czas. Temperatura nie odpuszcza a przed nami wyzwanie, co przyrządzić, by sobie i naszym bliskim zaserwować orzeźwienie na talerzu... ? Jak sama nazwa wskazuje powinniśmy się nieco schłodzić... więc dlaczego nie skorzystać z szybkiej, pysznej i owocowej formy chłodników, które będą naturalnie słodkie, kolorowe i emanujące letnimi promieniami słońca. 

Anna Huma - Nande
Dlaczego warto skorzystać z diety online w przypadku insulinooporności?
Dlaczego warto skorzystać z diety online w przypadku insulinooporności?