Warzywne abc czyli czas na paprykę

Węgry to kraj, z którym papryka niewątpliwie się kojarzy. To właśnie tam w 1526 roku zaczęto uprawiać to warzywo a z czasem zrobiono z niego wizytówkę tego kraju i rozpromowano w Europie. Jednak papryka znana jest na świecie znacznie dłużej, bo już około 6000 lat temu była uprawiana w Ameryce Środkowej i Południowej. Do Polski warzywo to dotarło dopiero pod koniec XVII wieku.


Polecani dietetycy

Jakie witaminy i składniki mineralne zawiera papryka?
- jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, kilkukrotnie większym niż w przypadku spożywania cytryny;
- jest bogactwem witaminy A,E,K,B6;
- zawiera sporo wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu;


Dobroczynne działanie papryki na organizm człowieka:
- ochrona układu krążenia, w tym regulacja ciśnienia;
- prewencja przed miażdżycą;
- hamuje procesy starzenia;
- wykazuje właściwości przeciwnowotworowe;
- pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy;
- chroni naszą pamięć;
- łagodzi objawy przeziębienia;
- wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (ostre gatunki);
- papryka po obróbce termicznej pozytywnie działa na układ pokarmowy i jelita, potrafi zlikwidować lub zminimalizować  zaparcia czy wzdęcia (także ostre gatunki).


Ciekawostka! :)
Z papryką jest jak z człowiekiem. Otóż czy wiecie, że papryka może być rodzaju męskiego albo żeńskiego? Jak to rozpoznać?
Jeśli odwrócimy to warzywo, to będzie można sprawdzić ile ma półokrągłych zakończeń tzw. grzbietów. Jeśli będą cztery wówczas mamy doczynienia z rodzajem żeńskim, jeśli trzy z męskim. Jaka jest różnica? Płeć piękna papryki jest o wiele słodsza w smaku, ma więcej nasion i idealnie nadaje się na przekąskę do spożycia w stanie surowym. Panowie-papryki natomiast mają nieco mniej naturalnej słodyczy i zdecydowanie bardziej nadają się do obróbki termicznej np. pieczenia,
gotowania. Większość znawców mówi, że to mit i takiego podziału nie ma ale czy jest sens go obalać? :)


Kolorowe trio:
- czerwona papryka wzmocni odporność;
- żółta papryka i jej brat prawie bliźniak w kolorze soczystej pomarańczy zawiera luteinę i ochroni nasz wzrok;
- zielona papryka jest najmniej kaloryczna i możemy ją uznać za źródło naszego piękna i wiecznej młodości dzięki witaminie E.


Na pewno warto!
- jeść paprykę na surowo, ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości ale jest jednym z nielicznych warzyw, które nawet pod wpływem gotowania czy
duszenia nie traci swoich wartości odżywczych;
- paprykę można mrozić i również zachowa swoje właściwości;


Ostre gatunki papryki takie jak np. chilli, jalapeno zawierają w sobie kapsaicynę. Ekstrakt z tych ostrzejszych odmian jest wykorzystywany w medycynie jako substrat maści, plastrów rozgrzewających i innych preparatów na nerwobóle, korzonki, choroby kości itp.


Papryka jest także bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni nie tylko jako postać surowa i składnik sałatki. Świetnie smakuje faszerowana, pieczona, z której następnie można przygotować prawdziwą węgierską zupę czy lecz. Ostry gatunek przyprawi guacamole ale nie możemy zapominać o pamiątce słonecznego lata czyli papryce z naszych ogrodów zamkniętej w słoiku. Zimą papryka konserwowa jest idealna do wykorzystania w kuchni.


Na zdrowie! :) Chrupcie z przyjemnością! :)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czy warto spożywać sery pleśniowe?

Majówka za nami, pierwsze grillowanie kiełbas, kaszanek, mięs i ryb pomimo chłodnej aury mamy już za sobą, tak więc czas na kontynuację przyjęć i wspólne ucztowanie. Jedną z bardziej popularnych przekąsek na organizowanych przez nas domówkach czy też garden party są sery pleśniowe. Często podawane w towarzystwie winogron, stanowią idealny dodatek do kieliszka wina. Jednak czy są wartościowe? Czy powinny znaleźć się w naszej diecie? Sprawdźmy jakie sery są najbardziej popularne i czy mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Świszcz, Moczka, Siemieniotka - znasz te potrawy świąteczne?

Chciałoby się powiedzieć, co kraj to obyczaj ale dziś bardziej odpowiada nam stwierdzenie, co region to obyczaj. Tradycja bożonarodzeniowa w każdej ze stron Polski, jest nieco inna. Oczywiście są wspólne filary świętowania zarówno w obyczajowości jak i w tradycyjnej kuchni, która serwowana jest podczas uroczystej Wigilii i w kolejnych  dwóch dniach Świąt Bożego Narodzenia.

Jak odchudzić święta? :)

Brzmi bardzo dramatycznie ale spokojnie nie będzie tak strasznie ;) Nie trzeba szukać "Artura, który uratuje Gwiazdkę" ani "Renifera Niko, który ratuje święta" :) My po prostu chcemy Wam zaproponować kilka pomysłów, które sprawią, że święta będą po prostu szczuplejsze, co wcale nie oznacza, że mniej smaczne. Jeśli są jakieś substytuty, które będą
zdrowsze a można nimi zastąpić pewne składniki naszych znanych i co roku spożywanych tradycyjnych potraw przy świątecznym stole, to czemu tego nie zrobić?

Elżbieta Gmurczyk
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?