
Ostatnio rozmawiałyśmy w Gabinecie z Pacjentką o tym czym są nadwaga i otyłość. Czy to tylko choroba polegająca na zbyt dużej masie ciała, która często utrudnia codzienne funkcjonowanie? Czy może jest w tym coś więcej niż tylko trudność w zawiązaniu sznurówki w bucie lub problem z oddechem po podbiegnięciu do autobusu?
Otóż nadwaga i otyłość nie są wyłącznie problemem estetycznym. To poważna jednostka chorobowa, która znacząco zwiększa ryzyko rozwoju:
cukrzycy typu 2
chorób układu sercowo-naczyniowego (nadciśnienie, miażdżyca, zawał, udar)
niektórych nowotworów (np. jelita grubego, piersi, trzonu macicy)
zwyrodnień stawów i problemów z kręgosłupem
obturacyjnego bezdechu sennego
zaburzeń hormonalnych i metabolicznych
Co ważne, nadwaga i otyłość mają również istotny wpływ na zdrowie psychiczne. Osoby zmagające się z nadmierną masą ciała często doświadczają:
obniżonego poczucia własnej wartości
zaburzeń nastroju (np. depresji)
lęku społecznego
trudności w relacjach interpersonalnych i samoakceptacji
Co z tego wynika? Że każde jak najszybciej podjęte działanie profilaktyczne w zakresie prawidłowego i zdrowego odżywiania to budowanie zdrowego obrazu własnego ciała oraz inwestycja w długie i zdrowe życie.
Im wcześniej je podejmiemy, tym większa szansa na uniknięcie wielu powikłań zdrowotnych oraz poprawę jakości życia – zarówno fizycznej, jak i psychicznej.
Posiłki muszą być spożywane regularnie, począwszy od zdrowego, pełnowartościowego śniadania, aby zapewnić organizmowi materiał do pracy na cały dzień, nie powodując zbędnego odkładania tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Jak powinno wyglądać śniadanie i co zrobić, kiedy rano nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie zdrowego posiłku?
Sezon na grzyby w pełni. Grzyby uprawne tj. pieczarki czy boczniaki są na wyciągniecie ręki przez cały rok ze względu na usystematyzowaną produkcję. Jednak grzyby leśne są dostępne tylko sezonowo lub w formie przetworzonej, a ich dostępność zależy głównie od pogody. Wśród najbardziej cenionych gatunków grzybów leśnych znajdują się borowiki, kurki, podgrzybki, kanie, koźlarze czy maślaki, a jedyną ich zaletą są walory smakowe… Czy to prawda? Oczywiście, że nie!
Prozdrowotne właściwości truskawek znane są od dawna. Wszystko za sprawą bogactwa witamin i składników mineralnych, którymi truskawki mogą się pochwalić. Dostarczają między innymi potas, magnez, cynk, żelazo i witaminy z grupy B.