Matcha - zielony puder ziemi

Dziś czas na celebrację najwyższego gatunku herbaty, która czyni cuda ;)  A jakie ? O tym kilka słów w dniu dzisiejszym:) W ten jesienny czas przybliżymy Wam czym jest matcha, jak smakuje i przede wszystkim, dlaczego warto pozwolić sobie na filiżankę tego trunku w ciągu intensywnego dnia w pracy.
Tea time pora rozpocząć:)



Polecani dietetycy

 
Japońska matcha


Matcha w tłumaczeniu dosłownym oznacza "herbatę w proszku". I nie bez kozery tak nazywany jest ten japoński trunek, jakim jest matcha. Ma ona postać zielonego pudru, który ma zastosowanie dużo szersze, niż tylko w postaci porcji zdrowia zamkniętej w filiżance tego wyjątkowego naparu. Matcha zawdzięcza swoją popularność buddyjskim mnichom, którzy rozpowszechnili ten gatunek w świecie. W Japonii ta herbata ma ponad 1 000 letnią tradycję a i w Europie coraz częściej zaczyna być doceniana i poddawana rytuałowi celebracji. Ta prawdziwa japońska matcha pochodzi z rejonów Kioto i Aichi. Warto zwrócić uwagę przy zakupie na miejsce pochodzenia, czy oby przedstawiana jako matcha herbata jest faktycznie tą oryginalną czy może jednak chińskim zamiennikiem.
 

Jak powstaje zielony puder?


Matcha jest herbatą powstającą z gatunku tenchy, jednak to co charakterystyczne to sposób uprawy. Krzewy w określonym momencie wzrostu są przykrywane specjalnymi matami, dzięki czemu roślina produkuje więcej zielonego barwnika, jakim jest chlorofil oraz jest bogatsza w antyoksydanty. Listki herbaty zbierane ręcznie poddaje się procesowi oddziaływania parą, a następnie suszenia. Po wysuszeniu wycina się nerwy i rozdrabnia na puder w kamiennych żarnach, po czym od razu szczelnie pakuje. Przygotowanie 30 g matchy trwa około godziny więc i przełożenie na cenę jest znaczące. Cena opakowania 30-40 g to koszt rzędu około 70 PLN.
 


Japoński rytuał parzenia herbaty chanoyu


Nie wszyscy wiedzą, że ten rytuał dotyczy tylko herbaty matcha. Jest on związany z buddyjską filozofią zen i w przetłumaczeniu oznacza "Droga herbaty". Zielony kolor zaparzanego proszku ma wymiar symboliczny. Poprzez intensywną zieloną barwę ma przypominać o tym, ile dóbr codziennie otrzymujemy od Matki Natury.
Jak przebiega rytuał parzenia tej herbaty?
Proszek przesiewamy przez sitko, następnie bambusową łyżeczką zwaną chashaku nabieramy do 3g zielonego pudru, wsypujemy do ogrzanej miseczki matchawan i zalewamy do 200 ml wody w temperaturze nie wyższej niż 70 stopni Celsjusza. Następnie bambusową miotełką chansenem roztrzepujemy aż proszek się rozpuści i utworzy lekko spienioną, kremową konsystencję.
 

Właściwości matchy


- działa antynowotworowo;
- działa pozytywnie na serce i układ krążenia;
- zapobiega powstawaniu cukrzycy;
- wspomaga metabolizm i tym samym przyczynia się do spadku masy ciała;
- wykazuje działanie odprężające i relaksujące dzięki dużej zawartości L-teaniny;
- dodaje energii, zapobiega nagłemu spadkowi siły a jednocześnie zawiera tyle samo kofeiny co filiżanka kawy, a przy tym jest dużo zdrowsza.
 

Zastosowanie matchy w diecie


- napar w formie herbaty;
- dodatek do jogurtów, smoothie, koktajli;
- jest składnikiem ciast, lodów, słodkich kremów w cukierniczej odsłonie;
- może być dodatkiem do zup i innych słonych przekąsek.
 
Matcha jest bardzo zdrową herbatą, którą powinniśmy włączyć do codziennej diety. Z pewnością nie każdy polubi jej charakterystyczny smak ale jej szerokie właściwości zdrowotne powinny być priorytetem. Aby w pełni korzystać z dobrodziejstwa tego zielonego pudru, należy pamiętać o tym, że wszystkie właściwości będą zachowane tylko w formie naturalnej, czyli przy tradycyjnym zaparzaniu i spożywaniu tego napoju. Jeśli skorzystamy z formy przetworzonej czyli dodając matchę do innych produktów spożywczych, jej działanie będzie dużo słabsze ale z pewnością doda intensywności zielonej barwy naszym potrawom ;)
 
Zachęcamy do rozpoczęcia przygody z matchą! ;) Warto spróbować, polubić i cieszyć się tym, co dała nam Matka Natura ;)

Autor:

Podobne artykuły

Jak odchudzić święta? :)

Brzmi bardzo dramatycznie ale spokojnie nie będzie tak strasznie ;) Nie trzeba szukać "Artura, który uratuje Gwiazdkę" ani "Renifera Niko, który ratuje święta" :) My po prostu chcemy Wam zaproponować kilka pomysłów, które sprawią, że święta będą po prostu szczuplejsze, co wcale nie oznacza, że mniej smaczne. Jeśli są jakieś substytuty, które będą
zdrowsze a można nimi zastąpić pewne składniki naszych znanych i co roku spożywanych tradycyjnych potraw przy świątecznym stole, to czemu tego nie zrobić?

Czy napój energetyczny rzeczywiście dodaje energii?

Na co dzień żyjemy bardzo szybko, może aż za szybko. Wpadliśmy w gonitwę, której rytm narzuca wartki prąd codzienności. Praca zawodowa, w której wymagający szef tylko czeka na nasze potknięcie, w domu lista zadań, która nie ma końca, kontra brak czasu na wypoczynek i relax, który pomógłby odnaleźć równowagę. Zatem. jak radzą sobie ludzie, biorący udział w tej życiowej sztafecie. aby przetrwać i wyrażając się kolokwialnie " ogarnąć" tę szarość życia codziennego? Odpowiedzi nie trzeba daleko szukać - coraz częściej sięgamy po popularnie nazywane energetyki. Czym są i jak działają na organizm? Czy faktycznie wspomagają czy są obciążeniem dla naszego ciała?

Dlaczego śniadanie jest ważne?

Temat poruszany już wiele razy, ale okazuje się, że cały czas wiele osób ma z tym problem i zapomina o spożywaniu śniadania, które jak mawiali nasi rodzice "jest najważniejszym posiłkiem dnia"

Elżbieta Gmurczyk