Cellulit - jak sobie z nim radzić dzięki diecie

To zmora wszystkich  szczupłych i tych bardziej puszystych, niskich i wysokich - cechy fizjonomii nie mają tu znaczenia. Jedno jest pewne - skórka pomarańczowa, bo tak popularnie nazywany jest cellulit, często jest  powodem niezadowolenia z uwagi na chociażby walory estetyczne naszego ciała. Pocieszenie jednak niewątpliwie jest w postaci metod zapobiegania takim właśnie niedoskonałościom.


Polecani dietetycy

Cellulit to nic innego jak gromadząca się pod skórą w nadmiernych ilościach woda lub tkanka tłuszczowa powstająca na skutek rozrostu komórek tłuszczowych. Stąd właśnie wyróżnia się dwa rodzaje cellulitu wodny czyli twardy i tłuszczowy czyli miękki. Czynniki, które wpływają na pojawienie się skórki pomarańczowej to niewątpliwie nadwaga, ale gdyby tylko ten element wpływał na taki stan skóry, byłoby zbyt prosto. Do grupy tych bodźców zalicza się także brak aktywności fizycznej, zaburzenia gospodarki hormonalnej w organizmie, metabolizmu tłuszczów ale także znaczenie ma prawidłowość przepływu krwi w tkance podskórnej. Zbyt duża utrata masy ciała w szybkim czasie także może spowodować pojawienie się cellulitu, dlatego trzeba wspierać się i wdrażać w życie "recepty", które pozwolą zapobiegać lub aktywnie walczyć albo minimalizować skutki skórki pomarańczowej.

Jak to zrobić ? Porad jest pewnie całe mnóstwo, począwszy od stosowania właściwych kosmetyków, regularnych wizyt w strefach spa, inwestując czas i pieniądze w zabiegi antycellulitowe ale czemu by nie rozpocząć od najprostszych rozwiązań czyli od diety ? Co jest ważne? Oto kilka wskazówek, od których warto by rozpocząć tę drogę.


Nawadnianie organizmu
Nie tylko wodą, ale także zieloną herbatą, która nie dość, że przyspiesza procesy metaboliczne, to także reguluje uwalnianie odłożonych w organizmie tłuszczów.

Dieta bogata w potas
Potas wpływa na gospodarkę wodną, usuwanie toksyn i innych ubocznych skutków przemiany materii więc warto aby produkty z dużą zawartością potasu znalazły się w codziennej diecie. Należą do nich m.in.: pomidory, marchew, pietruszka, rośliny strączkowe.

Zdrowe kwasy tłuszczowe czyli nienasycone kwasy tłuszczowe
Ich źródłem są tłuste ryby morskie, które kilka razy w tygodniu także powinny być spożywane w trosce o naszą skórę i zdrowie.

Produkty bogate w witaminę C
Czemu witamina C? Pozwala ujędrnić skórę, oczyścić organizm i wspomóc budowę kolagenu.

Produkty z zawartością krzemu
Krzem jest minerałem, który poprawia kondycję naczyń krwionośnych, hamuje procesy starzenia skóry, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.

Dieta bogata w błonnik
Pełne ziarno ? to klucz do sukcesu, ponieważ produkty z pełnego ziarna są naturalnym bogactwem błonnika. A ten z kolei oczyszcza jelita, oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, które niestety przyczyniają się do budowania skórki pomarańczowej.

Jakie konkretnie produkty są zalecane?
* Brokuły, które zawierają kwas liponowy odpowiedzialny za twardnienie kolagenu w skórze oraz witaminę C, niezwykle cenną do wytoczenia wojny z antycellulitem;
* Banany z zawartością cynku i potasu, które cudownie działają na skórę;
* Szparagi, które stymulują krążenie krwi, pobudzają przepływ a tym samym szybciej usuwane są toksyny z organizmu, czyli główny budulec skórki pomarańczowej;
* Jajka z zawartością lecytyny, która odbudowuje komórki, z których zbudowana jest nasza skóra;
* Burak, który oczyszcza organizm, reguluje procesy układu krążenia , usuwa nadmiar wody z organizmu.

Czego unikać aby nie nabawić się cellulitu?
Należy zrezygnować ze słodyczy i produktów bogatych w cukier, z alkoholu, papierosów, soli, która przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie. Potrawom smażonym mówimy także głośne "nie".

Co włączyć do codziennego trybu życia aby przeciwdziałać powstawaniu skórki pomarańczowej?
Zdrową dietę a w tym produkty, które pomogą zwalczać i przeciwdziałać temu zjawisku  a także zdrowy nawyk prawidłowego nawadniania i ruch! Koniecznie aktywność fizyczną, która jest niezbędna nie tylko w walce z antycellulitem ale także jest bardzo ważnym elementem, przynoszącym zdrowie, radość i energię  : )


Fot: Hans Braxmeier z Pixabay


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Kto powinien stosować dietę bezglutenową?

W ciągu ostatnich kilku lat zapanowała moda na wykluczanie z diety produktów zawierających gluten, obwiniając go za szereg problemów zdrowotnych, między innymi dolegliwości trawiennych, chorób sercowo-naczyniowych, schorzeń autoimmunologicznych, a nawet nadwagi i otyłości.

5 powodów, dla których warto jeść owies

Osoby, które regularnie sięgają po owies dbają o prawidłową pracę swojego przewodu pokarmowego. Owies jest bardzo ważnym źródłem błonnika pokarmowego w naszej diecie, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji.

Fasolka szparagowa - jak wpływa na nasz organizm?

Uwielbiam ten klimat .... warszawskich targowisk, na których stragany przesycone są tęczą barw świeżych i pachnących warzyw i owoców. Wszystkie z lokalnych upraw rolników, którzy zachęcają do zakupu naturalnością oferowanych produktów, prawdziwym smakiem lata, który uśmiecha się do nas z każdej strony.

Anna Huma - Nande
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Elżbietą Gmurczyk
Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Elżbietą Gmurczyk