Cellulit - jak sobie z nim radzić dzięki diecie

To zmora wszystkich  szczupłych i tych bardziej puszystych, niskich i wysokich - cechy fizjonomii nie mają tu znaczenia. Jedno jest pewne - skórka pomarańczowa, bo tak popularnie nazywany jest cellulit, często jest  powodem niezadowolenia z uwagi na chociażby walory estetyczne naszego ciała. Pocieszenie jednak niewątpliwie jest w postaci metod zapobiegania takim właśnie niedoskonałościom.


Polecani dietetycy

Cellulit to nic innego jak gromadząca się pod skórą w nadmiernych ilościach woda lub tkanka tłuszczowa powstająca na skutek rozrostu komórek tłuszczowych. Stąd właśnie wyróżnia się dwa rodzaje cellulitu wodny czyli twardy i tłuszczowy czyli miękki. Czynniki, które wpływają na pojawienie się skórki pomarańczowej to niewątpliwie nadwaga, ale gdyby tylko ten element wpływał na taki stan skóry, byłoby zbyt prosto. Do grupy tych bodźców zalicza się także brak aktywności fizycznej, zaburzenia gospodarki hormonalnej w organizmie, metabolizmu tłuszczów ale także znaczenie ma prawidłowość przepływu krwi w tkance podskórnej. Zbyt duża utrata masy ciała w szybkim czasie także może spowodować pojawienie się cellulitu, dlatego trzeba wspierać się i wdrażać w życie "recepty", które pozwolą zapobiegać lub aktywnie walczyć albo minimalizować skutki skórki pomarańczowej.

Jak to zrobić ? Porad jest pewnie całe mnóstwo, począwszy od stosowania właściwych kosmetyków, regularnych wizyt w strefach spa, inwestując czas i pieniądze w zabiegi antycellulitowe ale czemu by nie rozpocząć od najprostszych rozwiązań czyli od diety ? Co jest ważne? Oto kilka wskazówek, od których warto by rozpocząć tę drogę.


Nawadnianie organizmu
Nie tylko wodą, ale także zieloną herbatą, która nie dość, że przyspiesza procesy metaboliczne, to także reguluje uwalnianie odłożonych w organizmie tłuszczów.

Dieta bogata w potas
Potas wpływa na gospodarkę wodną, usuwanie toksyn i innych ubocznych skutków przemiany materii więc warto aby produkty z dużą zawartością potasu znalazły się w codziennej diecie. Należą do nich m.in.: pomidory, marchew, pietruszka, rośliny strączkowe.

Zdrowe kwasy tłuszczowe czyli nienasycone kwasy tłuszczowe
Ich źródłem są tłuste ryby morskie, które kilka razy w tygodniu także powinny być spożywane w trosce o naszą skórę i zdrowie.

Produkty bogate w witaminę C
Czemu witamina C? Pozwala ujędrnić skórę, oczyścić organizm i wspomóc budowę kolagenu.

Produkty z zawartością krzemu
Krzem jest minerałem, który poprawia kondycję naczyń krwionośnych, hamuje procesy starzenia skóry, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.

Dieta bogata w błonnik
Pełne ziarno ? to klucz do sukcesu, ponieważ produkty z pełnego ziarna są naturalnym bogactwem błonnika. A ten z kolei oczyszcza jelita, oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, które niestety przyczyniają się do budowania skórki pomarańczowej.

Jakie konkretnie produkty są zalecane?
* Brokuły, które zawierają kwas liponowy odpowiedzialny za twardnienie kolagenu w skórze oraz witaminę C, niezwykle cenną do wytoczenia wojny z antycellulitem;
* Banany z zawartością cynku i potasu, które cudownie działają na skórę;
* Szparagi, które stymulują krążenie krwi, pobudzają przepływ a tym samym szybciej usuwane są toksyny z organizmu, czyli główny budulec skórki pomarańczowej;
* Jajka z zawartością lecytyny, która odbudowuje komórki, z których zbudowana jest nasza skóra;
* Burak, który oczyszcza organizm, reguluje procesy układu krążenia , usuwa nadmiar wody z organizmu.

Czego unikać aby nie nabawić się cellulitu?
Należy zrezygnować ze słodyczy i produktów bogatych w cukier, z alkoholu, papierosów, soli, która przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie. Potrawom smażonym mówimy także głośne "nie".

Co włączyć do codziennego trybu życia aby przeciwdziałać powstawaniu skórki pomarańczowej?
Zdrową dietę a w tym produkty, które pomogą zwalczać i przeciwdziałać temu zjawisku  a także zdrowy nawyk prawidłowego nawadniania i ruch! Koniecznie aktywność fizyczną, która jest niezbędna nie tylko w walce z antycellulitem ale także jest bardzo ważnym elementem, przynoszącym zdrowie, radość i energię  : )


Fot: Hans Braxmeier z Pixabay


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w Święta czyli dekalog bożonarodzeniowej rozpusty

Czas świąt to jak wiadomo okres pokus, różnych odstępstw, grzechów dietetycznych mniejszych i większych, dlatego trzeba wdrożyć w życie" dekalog świątecznej rozpusty" :) Dekalog ten nie pozwoli nam tak do końca zatracić się w bożonarodzeniowych tradycyjnych daniach oraz ulec świątecznemu obżarstwu ;)

Jak nie przytyć w Święta? 6 zasad

Wigilia, Boże Narodzenie i Sylwester rządzą się swoimi prawami. Nie chodzi tylko o tradycje czy przyzwyczajenia, ale również o to, co mamy na talerzu. Taki czas zdarza się raz w roku, więc nie należy wszystkiego kategorycznie sobie odmawiać, a jedynie kierować się rozwagą i zdrowym rozsądkiem. 

Kakao - smak dzieciństwa

Kakao ... hmmm ... smak dzieciństwa zapamiętany w pięknym obrazku sprzed lat:) Mamy pełnię lata. Stół w kuchni nakryty ceratą w kratkę a na niej owoce. Na stole tym stoi kubek, biały, porcelanowy, z przodu ma prążki a w samym środku jest czerwone jabłuszko :) Mam go do dziś i ma już on jakieś .. niech policzę.. tak - z pewnością minimum 31 lat.. :) A w kubku tym .. "napój bogów" - kakao przygotowane prze moją babcię na śniadanie. Obok kanapka z dżemem albo białym serem i miodem. Kiedyś to był zestaw obowiązkowy. Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa? Może podzielicie się z nami swoimi obrazkami namalowanymi wspomnieniami sprzed lat? Kiedyś kakao królowało na śniadaniowych stołach w domu, szkołach, stołówkach a nawet barach mlecznych. Co ma takiego w sobie ten napój i pytanie czy warto go pić? Postaramy się odpowiedzieć w kilku słowach i nieco przybliżyć co kryje tajemniczy kubek wypełniony po brzegi smakowitym i aromatycznym kakao.

Małgorzata Łyżniak
Nasi Dietetycy na Uniwersytecie Warszawskim
Nasi Dietetycy na Uniwersytecie Warszawskim