Co można grillować?

Zacznijmy od mięsa i ryb. Najlepiej wybierać te chude i dobrej jakości. Kładąc je na grillu nie powinny być zmrożone ani mocno schłodzone. Najlepsza to temperatura pokojowa. Nie należy również kupować i grillować mięs będących już w marynacie, zawierających azotyn sodu, który pod wpływem temperatury rozkłada się do toksycznych związków.


Polecani dietetycy

Ponadto takie produkty mogą nie być już "pierwszej świeżości" a zadaniem marynaty jest ukrycie tego faktu. Marynatę lepiej przygotować samodzielnie z oleju, octu i ziół. Mięso pieczemy na tackach, dzięki czemu tłuszcz nie ścieka bezpośrednio do ognia a tym samym nie wydziela szkodliwych substancji. Oczywiście do mięsa czy ryby konieczne są warzywa :). Pamiętać trzeba, aby grillować je jak najkrócej, aby nie straciły wartości odżywczej. Świetnie nadają się do tego: cukinia, papryka, pieczarki czy cebula. Nie najlepsze będą ziemniaki, w których w procesie pieczenia powstaje toksyczny akrylamid. Grillujmy z rozsądkiem i umiarem. Na pewno taki sposób przygotowywania potraw nie może być podstawą diety, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi .
Autor:

Podobne artykuły

Leki na odchudzanie: co musisz wiedzieć, zanim zaczniesz?

Coraz częściej w Gabinecie rozmawiam z Pacjentami o lekach na odchudzanie. W ostatnich miesiącach stały się one jednym z najgorętszych tematów, jeśli chodzi o odchudzanie. Wszyscy mówią o ich efektach: szybkie chudnięcie, brak głodu, mniejsze apetyty na słodycze. Prawdziwe Gwiazdy. Jednak, jak to bywa w świecie diet i suplementów, nie wszystko złoto, co się świeci.

Zawsze jest pora na... kalafiora!

To pyszne warzywo, na pierwszy rzut oka niepozorne, a jednak posiadające wiele korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Delikatne w smaku, z bogactwem składników odżywczych, tak więc czym prędzej powinno znaleźć w naszym menu.

Świszcz, Moczka, Siemieniotka - znasz te potrawy świąteczne?

Chciałoby się powiedzieć, co kraj to obyczaj ale dziś bardziej odpowiada nam stwierdzenie, co region to obyczaj. Tradycja bożonarodzeniowa w każdej ze stron Polski, jest nieco inna. Oczywiście są wspólne filary świętowania zarówno w obyczajowości jak i w tradycyjnej kuchni, która serwowana jest podczas uroczystej Wigilii i w kolejnych  dwóch dniach Świąt Bożego Narodzenia.

Małgorzata Łyżniak
W klimacie świątecznych przepisów
W klimacie świątecznych przepisów