Zima nie odpuszcza...niestety...W związku z tym kontynuujemy cykl z przepisami na zimowe posiłki. Zdrowo, pysznie i przyjemnie. Dziś obiady część 2 :). Oto kilka propozycji przygotowania, szybkich w ciągu tygodnia, trochę bardziej wymagających w weekend a przede wszystkim smacznych :).Zapraszamy ;). Przetrwaj zimę z Przyjemnością jedzenia !!!
Indyk z czerwonymi warzywami i mango [1 porcja] - 120g fileta z piersi indyka, ½ średniej papryki czerwonej, ½ puszki pomidorów, ½ cebuli, ½ mango, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, kurkuma, curry, imbir, kolendra. Mięso, paprykę i mango pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Mięso połączyć z jogurtem, solą, pieprzem, curry i kurkumą. Wymieszać. Odstawić na kilka godzin/całą noc. Na oliwie podsmażyć cebulę z imbirem. Dodać mięso. Dusić 10-12 minut. Dodać warzywa i mango. Całość wymieszać. Dusić do miękkości. Posypać kolendrą.
Szybkie danie z kurczakiem [1 porcja] - 120g fileta piersi kurczaka, ½ opakowania warzyw na patelnię (z 400/450 – gramowej paczki), 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, pierz, imbir. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem. Na oliwie podsmażyć mięso. Dodać warzywa. Całość wymieszać. Dodać sos sojowy. Doprawić do smaku imbirem. Jeszcze raz wymieszać. Dusić do miękkości.
Polędwiczki w sosie miodowo – balsamicznym z warzywami [1 porcja] – 120g polędwiczki wieprzowej, 200g pieczarek, ½ średniej cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, imbir, kolendra. Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek, imbir i kolendrę drobno posiekać. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry. Ocet balsamiczny połączyć z miodem, czosnkiem, imbirem i kolendrą. Wymieszać. Mięso zalać sosem z octu balsamicznego i miodu. Całość wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Mięso połączyć z warzywami. Smażyć na oliwie do miękkości.
Curry rybne z żurawiną [1 porcja] – 200g chudej ryby (mintaj/dorsz/sola), 2 średnie marchewki, 1 mały por, ½ szklanki mleczka kokosowego, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka suszonej żurawiny, pieprz, 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru, kolendra, limonka/cytryna. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i pora pokroić w paski. Czosnek i imbir drobno posiekać. Poddusić warzywa z czosnkiem i imbirem na oleju. Dodać rybę, pieprz, żurawinę, sos sojowy i limonkę/cytrynę. Zalać mlekiem koksowym. Wymieszać. Dusić do miękkości.
Łosoś pieczony z cebulką i czosnkiem [1 porcja] – 150g łososia, ½ średniej cebuli, sól, pieprz, słodka papryka, 1-2 ząbki czosnku (w łupinkach), sok z cytryny, natka pietruszki. Wszystko skropić sokiem z cytryny, posypać natką z pietruszki (można na końcu gotowe danie). Cebulę drobno pokroić. Rybę obsypać cebulą. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Skropić sokiem z cytryny. Piec w 180°C czosnek do miękkości. Na 7-8 minut przed końcem pieczenia włożyć rybę. Podawać posypane natką pietruszki.
Krewetki z warzywami [1 porcja] - 200g krewetek, 2 średnie marchewki, ½ małego/¼ średniego selera, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, papryczka chili, kolendra/bazylia, sok z limonki. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Warzywa pokroić w paski. Na oliwie podsmażyć czosnek i papryczkę. Dodać warzywa i sok z limonki. Całość wymieszać. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać krewetki. Wymieszać. Dusić 2-3 minuty. Podawać z kolendrą/bazylią.
Brzmi dobrze :) Może ktoś kiedyś wymyśli złoty środek na długowieczność, ale na takie rozwiązanie musimy z pewnością jeszcze chwilę zaczekać :) Z resztą gdyby każdy żył 100 lat a może i więcej, życie byłoby spektakularnie nieprzewidywalne, dające mnóstwo możliwości, z pewnością o kilka lat więcej możliwości niż w dzisiejszych czasach ... tylko pytanie jak z tych możliwości korzystać pełnią sił ... skoro zdrowie już nie to ;) Dziś podpowiemy Wam, jakie produkty powinny być włączone do
codziennego menu, aby przedłużyć sobie życie o kilka ładnych lat w zdrowiu i dużej sprawności dzięki zdrowej diecie:)
Popularne leki na odchudzanie mogą dać Pacjentom szybsze efekty. A w dzisiejszym świecie czas jest na wagę złota. Chcemy wszystko „na szybko”, „na już” i „bez wysiłku”. Ale pamiętaj, że leki to tylko pierwszy krok na drodze do utrzymania zdrowej masy ciała na dłużej. Wiele osób, które decydują się na leki wspomagające odchudzanie, ma tendencję do myślenia, że efekt będzie trwały sam z siebie. Niestety, to nie działa w ten sposób.
Kiedy widzisz pierwsze oznaki sukcesu, to najlepszy moment, aby skupić się na długofalowej strategii utrzymania masy ciała. I tu wkracza Dietetyk.
Wakacje to jak wiadomo ... czas wypoczynku, lenistwa i beztroskiego relaksu... I nieważne gdzie.. czy nad morzem, w górach czy na Mazurach. W Polsce czy za granicą. Ważne, że poznajemy nowe miejsca, ale także chcemy poznawać nowe smaki, niekoniecznie odmawiając sobie szeregu przyjemności :) Wszak nie po to są wakacje, urlopy i inne wyjazdy, by drastycznie realizować roczne plany dietetyczne. Zabrzmiało, jak zamknięcie miesiąca w firmie księgowej ;) Ale do rzeczy:) Jak pomóc sobie i zabezpieczyć się przed zbędnymi kilogramami po wakacjach? Poniżej "kodeks etyczny przetrwania wakacji bez zbędnych kilogramów":) Odpowiedź jest jedna - rozsądek a szczegóły poniżej:)