Zima nie odpuszcza...niestety...W związku z tym kontynuujemy cykl z przepisami na zimowe posiłki. Zdrowo, pysznie i przyjemnie. Dziś obiady część 2 :). Oto kilka propozycji przygotowania, szybkich w ciągu tygodnia, trochę bardziej wymagających w weekend a przede wszystkim smacznych :).Zapraszamy ;). Przetrwaj zimę z Przyjemnością jedzenia !!!
Indyk z czerwonymi warzywami i mango [1 porcja] - 120g fileta z piersi indyka, ½ średniej papryki czerwonej, ½ puszki pomidorów, ½ cebuli, ½ mango, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, kurkuma, curry, imbir, kolendra. Mięso, paprykę i mango pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Mięso połączyć z jogurtem, solą, pieprzem, curry i kurkumą. Wymieszać. Odstawić na kilka godzin/całą noc. Na oliwie podsmażyć cebulę z imbirem. Dodać mięso. Dusić 10-12 minut. Dodać warzywa i mango. Całość wymieszać. Dusić do miękkości. Posypać kolendrą.
Szybkie danie z kurczakiem [1 porcja] - 120g fileta piersi kurczaka, ½ opakowania warzyw na patelnię (z 400/450 – gramowej paczki), 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, pierz, imbir. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem. Na oliwie podsmażyć mięso. Dodać warzywa. Całość wymieszać. Dodać sos sojowy. Doprawić do smaku imbirem. Jeszcze raz wymieszać. Dusić do miękkości.
Polędwiczki w sosie miodowo – balsamicznym z warzywami [1 porcja] – 120g polędwiczki wieprzowej, 200g pieczarek, ½ średniej cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, imbir, kolendra. Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek, imbir i kolendrę drobno posiekać. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry. Ocet balsamiczny połączyć z miodem, czosnkiem, imbirem i kolendrą. Wymieszać. Mięso zalać sosem z octu balsamicznego i miodu. Całość wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Mięso połączyć z warzywami. Smażyć na oliwie do miękkości.
Curry rybne z żurawiną [1 porcja] – 200g chudej ryby (mintaj/dorsz/sola), 2 średnie marchewki, 1 mały por, ½ szklanki mleczka kokosowego, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka suszonej żurawiny, pieprz, 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru, kolendra, limonka/cytryna. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i pora pokroić w paski. Czosnek i imbir drobno posiekać. Poddusić warzywa z czosnkiem i imbirem na oleju. Dodać rybę, pieprz, żurawinę, sos sojowy i limonkę/cytrynę. Zalać mlekiem koksowym. Wymieszać. Dusić do miękkości.
Łosoś pieczony z cebulką i czosnkiem [1 porcja] – 150g łososia, ½ średniej cebuli, sól, pieprz, słodka papryka, 1-2 ząbki czosnku (w łupinkach), sok z cytryny, natka pietruszki. Wszystko skropić sokiem z cytryny, posypać natką z pietruszki (można na końcu gotowe danie). Cebulę drobno pokroić. Rybę obsypać cebulą. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Skropić sokiem z cytryny. Piec w 180°C czosnek do miękkości. Na 7-8 minut przed końcem pieczenia włożyć rybę. Podawać posypane natką pietruszki.
Krewetki z warzywami [1 porcja] - 200g krewetek, 2 średnie marchewki, ½ małego/¼ średniego selera, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, papryczka chili, kolendra/bazylia, sok z limonki. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Warzywa pokroić w paski. Na oliwie podsmażyć czosnek i papryczkę. Dodać warzywa i sok z limonki. Całość wymieszać. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać krewetki. Wymieszać. Dusić 2-3 minuty. Podawać z kolendrą/bazylią.
Dziś kontynuujemy cykl o runie leśnym, koncentrując się na jeżynie nazywanej inaczej ożyną lub ostrężyną :) Zdecydowanie częściej więcej uwagi poświęca się jej bardziej czerwonej siostrze - malinie, a nie słusznie, ponieważ jeżyna także ma dużo właściwości, które bardzo pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Warto sprawdzić, co bliźniacza jeżyna może zdziałać korzystnego dla naszego zdrowia :)
Ciągle tylko dieta i dieta i wreszcie nadchodzi okazja do grzechu... :) 30 Lipca został mianowany Międzynarodowym Dniem Sernika:) Świętować czy nie świętować? Taka okazja jest tylko raz do roku, więc pozwalamy na jeden mały kawałeczek. Ale czy
nie wydaje się Wam, że Międzynarodowy Dzień Sernika powinien mieć swoje święto w okolicach Bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy? To wszak wtedy na naszych świątecznych stołach króluje sernik. Ależ jaki on wtedy cudny.. krakowski z kratką, wiedeński, czekoladowy, królewski, z rodzynkami, z makiem, z chałwą ... po prostu z czym tylko się da. Jedno jest pewne,zawsze smakuje tak samo - pysznie ;)
W sezonie letnim sady i ogrody dostarczają nam mnóstwo pysznych owoców, z których możemy przygotować smaczne koktajle – są one źródłem sił witalnych i orzeźwienia w upalne dni. Koktajle doskonale sprawdzą się również w roli pełnowartościowych dietetycznych przekąsek. Oto dwa proste przepisy!