Zima nie odpuszcza...niestety...W związku z tym kontynuujemy cykl z przepisami na zimowe posiłki. Zdrowo, pysznie i przyjemnie. Dziś obiady część 2 :). Oto kilka propozycji przygotowania, szybkich w ciągu tygodnia, trochę bardziej wymagających w weekend a przede wszystkim smacznych :).Zapraszamy ;). Przetrwaj zimę z Przyjemnością jedzenia !!!
Indyk z czerwonymi warzywami i mango [1 porcja] - 120g fileta z piersi indyka, ½ średniej papryki czerwonej, ½ puszki pomidorów, ½ cebuli, ½ mango, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, kurkuma, curry, imbir, kolendra. Mięso, paprykę i mango pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Mięso połączyć z jogurtem, solą, pieprzem, curry i kurkumą. Wymieszać. Odstawić na kilka godzin/całą noc. Na oliwie podsmażyć cebulę z imbirem. Dodać mięso. Dusić 10-12 minut. Dodać warzywa i mango. Całość wymieszać. Dusić do miękkości. Posypać kolendrą.
Szybkie danie z kurczakiem [1 porcja] - 120g fileta piersi kurczaka, ½ opakowania warzyw na patelnię (z 400/450 – gramowej paczki), 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, pierz, imbir. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem. Na oliwie podsmażyć mięso. Dodać warzywa. Całość wymieszać. Dodać sos sojowy. Doprawić do smaku imbirem. Jeszcze raz wymieszać. Dusić do miękkości.
Polędwiczki w sosie miodowo – balsamicznym z warzywami [1 porcja] – 120g polędwiczki wieprzowej, 200g pieczarek, ½ średniej cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, imbir, kolendra. Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek, imbir i kolendrę drobno posiekać. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry. Ocet balsamiczny połączyć z miodem, czosnkiem, imbirem i kolendrą. Wymieszać. Mięso zalać sosem z octu balsamicznego i miodu. Całość wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Mięso połączyć z warzywami. Smażyć na oliwie do miękkości.
Curry rybne z żurawiną [1 porcja] – 200g chudej ryby (mintaj/dorsz/sola), 2 średnie marchewki, 1 mały por, ½ szklanki mleczka kokosowego, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka suszonej żurawiny, pieprz, 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru, kolendra, limonka/cytryna. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i pora pokroić w paski. Czosnek i imbir drobno posiekać. Poddusić warzywa z czosnkiem i imbirem na oleju. Dodać rybę, pieprz, żurawinę, sos sojowy i limonkę/cytrynę. Zalać mlekiem koksowym. Wymieszać. Dusić do miękkości.
Łosoś pieczony z cebulką i czosnkiem [1 porcja] – 150g łososia, ½ średniej cebuli, sól, pieprz, słodka papryka, 1-2 ząbki czosnku (w łupinkach), sok z cytryny, natka pietruszki. Wszystko skropić sokiem z cytryny, posypać natką z pietruszki (można na końcu gotowe danie). Cebulę drobno pokroić. Rybę obsypać cebulą. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Skropić sokiem z cytryny. Piec w 180°C czosnek do miękkości. Na 7-8 minut przed końcem pieczenia włożyć rybę. Podawać posypane natką pietruszki.
Krewetki z warzywami [1 porcja] - 200g krewetek, 2 średnie marchewki, ½ małego/¼ średniego selera, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, papryczka chili, kolendra/bazylia, sok z limonki. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Warzywa pokroić w paski. Na oliwie podsmażyć czosnek i papryczkę. Dodać warzywa i sok z limonki. Całość wymieszać. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać krewetki. Wymieszać. Dusić 2-3 minuty. Podawać z kolendrą/bazylią.
Odpowiedź jest twierdząca. Sól jest szkodliwa. Nadmierne jej spożycie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób tj.: nadciśnienie, zawał serca, udar mózgu, kamica nerkowa, osteoporoza, rak żołądka.
Za nami połowa wakacji. Niektórzy zdążyli już nieco wypocząć, inni dopiero pakują walizki na letni wypoczynek. Niezależnie od tego, czy na wyjeździe, czy też w okolicy własnego domu, zawsze warto wybrać się na spacer do lasu :) I chyba nie trzeba zastanawiać się jakie argumenty przemawiają za ;) Jeśli jednak są wątpliwości, przytoczę tylko niektóre z nich - warto dla zdrowia, rekreacji, aktywności fizycznej i bezwzględnie czystego powietrza :) Do tego w bonusie dokładam piękne widoki leśnego krajobrazu a przytulanie do drzew dodaje energii i pozytywnie ładuje nasze ludzkie "akumulatory" - pamiętajcie! :) Czymże byłby spacer po lesie bez koszyka wypełnionego bogactwami, jakie o tej porze możemy bez trudu napotkać na swojej drodze:) Zróbmy mały przegląd a potem zastanowimy się, jak w wartościowy i cudowny sposób można przechować smak lata do późnej jesieni czy zimy :)
Każda zmiana trwa. Bez względu na to czy jest to zmiana na lepsze, czy na gorsze i jakiego obszaru naszego życia dotyczy.