Czas na jesień

I w powietrzu i na talerzu. A jeśli ta pora roku to znak, że jabłka, gruszki i śliwki królują w naszym menu. Oto kilka przepisów, które często proponuję moim pacjentom w diecie: śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych z tymi produktami. Pamiętajmy, jak zawsze, ważny jest zdrowy rozsądek, umiar, ale również przyjemność jedzenia .


Polecani dietetycy

Twarożek z jabłkiem [1 porcja] - 3 plastry sera białego półtłustego, 1 średnie jabłko, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka rodzynek, cynamon. Ser biały rozdrobnić. Jabłko drobno pokroić. Ser połączyć z jabłkiem i jogurtem. Całość wymieszać. Dodać rodzynki. Posypać cynamonem. Jeszcze raz wymieszać.

Śliwkowe muesli [1 porcja] - płatki żytnie, 3 śliwki węgierki, 1 łyżeczka rodzynek, 1 szklanka mleka 1,5-2%, 1 łyżeczka orzechów włoskich. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Do jogurtu dodać płatki, śliwki, rodzynki i orzechy. Całość zmiksować/wymieszać.

Bogate muesli gruszkowe [1 porcja]  - płatki żytnie/owsiane, 1 średnia gruszka, 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150 g), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka pestek słonecznika, 1 łyżeczka orzechów, cynamon. Gruszkę pokroić w drobną kostkę. Do jogurtu dodać płatki, gruszkę, miód, pestki słonecznika, orzechy i cynamon. Całość wymieszać.

Ryż z gruszką i imbirem [1 porcja] - pół torebki ryżu (50g, najlepiej złotego), 1 średnia gruszka, pół małej czerwonej cebuli, 1 plaster sera koziego/Feta, 1 łyżka oliwy z oliwek, pół kieliszka białego wina, imbir, tymianek, pieprz. Ser drobno pokruszyć. Z gruszki wyciąć gniazdo nasienne, nie obierać jej, drobno posiekać. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać do niej ryż i wymieszać. Smażyć 2-3 minuty mieszając. Wlać wino i gotować aż odparuje przez 2-3 minuty. Wlać ? szklanki wody i gotować mieszając aż ryż wchłonie wodę. Włożyć gruszkę, dodać wodę. Całość gotować mieszając aż ryż będzie ugotowany. Doprawić pieprzem i imbirem. Całość wymieszać z serem.

Kurczak z sosem śliwkowym [1 porcja] - filet z piersi kurczaka, 5-6 śliwek węgierek, 1 łyżeczka orzechów włoskich, pół szklanki bulionu, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól, pieprz, 1-2 ząbki czosnku, imbir, chilli. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i orzechami. Dusić na oliwie, podlewając bulionem, do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę. Śliwki włożyć do rondelka, dodać 2 łyżki wody i gotować pod przykryciem 3-4 minuty potrząsając co jakiś czas rondelkiem. Śliwki połączyć z sosem sojowym, octem, imbirem, czosnkiem i chilli. Wymieszać. Mięso polać sosem ze śliwek, octu i sosu sojowego.

Sola duszona z jabłkiem [1 porcja] - sola, 1 średnie jabłko, sól, pieprz, sok z cytryny. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w plastry. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na niej jabłko. Piec 10-12 minut w temperaturze 180°C.

Pieczone jabłka z żurawiną [1 porcja] - 2 średnie jabłka, 2 łyżeczki żurawiny. Ściąć czubki jabłek i wyjąć gniazdo nasienne. Do środka jabłek włożyć po 1 łyżeczce żurawiny. Całość przykryć ściętym czubkiem i piec w 180°C przez 20-25 minut.

Gruszki na ciepło z serem [1 porcja] - 2 średnie gruszki, 1 plaster sera pleśniowego, 1 łyżeczka orzechów, pieprz, oregano. Gruszki przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne. Ser pokruszyć. Połączyć z orzechami, pieprzem i oregano. Wymieszać. Gruszki wypełnić nadzieniem. Piec w 180°C do miękkości.

Smacznego 

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Owocowy zawrót głowy

Zdrowe, kolorowe, soczyste owoce pachnące słońcem, latem, dobrym, wakacyjnym nastrojem :) Korzystajmy z takich dobrodziejstw, póki sezon w pełni:) Nie ma lepszego okresu, by dostarczyć sobie zdrowe, dobre, witaminowe kalorie z natury :) Pamiętajmy o różnorodności i odpowiednim zbilansowaniu a nasze ciało i dusza trafią do owocowego raju;) A jak trafić na właściwy tor? :)

Jak dzięki diecie wzmocnić odporność?

Powoli wkraczamy w okres jesienno-zimowy, kiedy to jesteśmy narażeni na różne infekcje i przeziębienia. Będziemy zmagać się z obniżoną odpornością i gorszym samopoczuciem. A gdyby tak wzmocnić się na ten czas za pomocą diety?

Czy warto spożywać sery pleśniowe?

Majówka za nami, pierwsze grillowanie kiełbas, kaszanek, mięs i ryb pomimo chłodnej aury mamy już za sobą, tak więc czas na kontynuację przyjęć i wspólne ucztowanie. Jedną z bardziej popularnych przekąsek na organizowanych przez nas domówkach czy też garden party są sery pleśniowe. Często podawane w towarzystwie winogron, stanowią idealny dodatek do kieliszka wina. Jednak czy są wartościowe? Czy powinny znaleźć się w naszej diecie? Sprawdźmy jakie sery są najbardziej popularne i czy mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Elżbieta Gmurczyk
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?
Czy warto wprowadzić do diety syrop klonowy?