Przyjemność z chrupania czyli orzechy!

Pora na przekąskę, a Ty nie wiesz na co się zdecydować? Owoc, warzywo, wafle ryżowe, a może po prostu... orzechy ? Są wprawdzie kaloryczne, jednak nie należy zapominać o ich właściwościach prozdrowotnych. Jeśli będziemy spożywać je z umiarem, to z pewnością nie zaszkodzą naszej diecie a dostarczą naszemu organizmowi cennych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpłyną na ochronę naszego serca.
Jakie orzechy wybrać? Wachlarz jest dość szeroki:)



Polecani dietetycy

Orzech włoski... na ziemi polskiej ;)
Ten rodzaj cieszy się największą popularnością  wśród amatorów orzechów. Orzech włoski zawiera bardzo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i dlatego z powodzeniem zjedzenie kilku sztuk może zapewnić dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Poza tym regularne spożywanie niewielkiej ilości orzechów wpłynie pozytywnie na układ krążenia, obniży poziom cholesterolu, a także wyreguluje ciśnienia krwi, co z kolei będzie dobrą ochroną naszego organizmu przed zawałami czy innymi chorobami układu krążenia. Orzech włoski jest niezastąpiony podczas wytężonej pracy naszego umysłu. Dzięki znaczącej ilości fosforu a także wapnia, magnezu i potasu oddziałuje i pobudza pracę naszego mózgu. Polecany jest także kobietom w ciąży z uwagi na zawartość kwasu foliowego.


Orzeszki ziemne
Jest to nieodłączny element serwowany w pubach do kufla zimnego piwa, jednak niekoniecznie jest to najszczęśliwszy zestaw dla naszej diety i dobrej figury;) Nie zmienia to jednak faktu, że orzeszki ziemne są największym źródłem białka z całej orzechowej rodziny. Mogą się także szczycić kolejną zaletą - mają bardzo wysoką zawartość witaminy B3. Fistaszki, bo tak właśnie potocznie się nazywają ochronią nas przed miażdżycą, pomogą obniżyć poziom cukru we krwi, ukoją nerwy a także mogą przyczynić się do przeciwdziałania zaburzeniom erekcji. Wybierajmy jednak te bez dodatku soli, będzie zdrowiej:)


Pistacje
Inna nazwa tych orzechów, mniej popularna to zielony migdał lub orzech szczęścia. Pistacje mają bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Jako jedyne posiadają karotenoidy w tym m.in. luteinę oraz witaminy z grupy A - beta-karoten, które to ochronią nasz wzrok przed zwyrodnieniami plamki żółtej, chorobami siatkówki czy zespołem suchego oka. Dzięki dużej zawartości potasu, systematyczne spożywanie pistacji może przyczynić się do obniżenia ciśnienia a witamina E  i jej pochodne do zmniejszenia ryzyka zachorowalności na nowotwory. Z kolei witaminy z grupy B łagodzą stres, wpływają na pracę układu nerwowego, więc warto po nie sięgać :)


Migdał
Czas przestać myśleć o niebieskich migdałach a bardziej skoncentrować się na tym, co dobrego mogą wnieść  i jak wspomóc pracę naszego organizmu:) Migdały mają bardzo dużą ilość białka, regulują metabolizm, są dobre na pamięć i koncentrację. Zalecane są szczególnie kobietom w ciąży w celu zminimalizowania nieprzyjemnego uczucia zgagi i mdłości. Obniżają  poziom złego cholesterolu, a także sprawdzają się w leczeniu chorób układu moczowego i oddechowego. Migdały mają także zastosowanie w kosmetologii chociażby w postaci olejku czy kwasu migdałowego.
 
Gatunków orzechów jest jeszcze bardzo wiele np. makadamia, nerkowce, laskowe, pekan i tak by można było jeszcze wymieniać i wymieniać:) Pamiętajmy, że mają sporo kalorii więc zbilansujmy je odpowiednio w diecie a będą sprzymierzeńcem naszego zdrowia i figury:)
 
Małe ostrzeżenie!
Uważaj na mogącą występować w orzechach pleśń - jeśli czujesz, że smak lub zapach orzecha nie jest właściwy - nie jedz! Może to spowodować "awarię"  układu pokarmowego.
I na koniec czas na rozczarowanie... Masło orzechowe nie jest równoważne ze spożywaniem orzechów;) Najczęściej ma w sobie ulepszacze i tłuszcze utwardzone, dlatego nie możemy powiedzieć o tym, że jest równie zdrowe co naturalny orzech :)
 
 Chrupania z przyjemnością życzymy ;)


Autor:

Podobne artykuły

Przepisy na domowe sosy

Sosy to wspaniałe dodatki do posiłku. Wzbogacają smak dania. Ponadto sprawiają, że “suche” potrawy stają się soczyste i smaczniejsze. Jeżeli nie macie pomysłu czym doprawić sałatkę lub z czym zjeść makaron, mięso czy warzywa z grilla, oto nasze przepisy na zdrowe i smaczne sosy. W przeciwieństwie do większości kupnych sosów pełnych tłuszczu i sztucznych dodatków domowa wersja przysłuży się Waszemu zdrowiu, zamiast mu zaszkodzić.

Owoce leśne czyli co zdrowego i pysznego znajdziemy w lesie?

Za nami połowa wakacji. Niektórzy zdążyli już nieco wypocząć, inni dopiero pakują walizki na letni wypoczynek. Niezależnie od tego, czy na wyjeździe, czy też w okolicy własnego domu, zawsze warto wybrać się na spacer do lasu :) I chyba nie trzeba zastanawiać się jakie argumenty przemawiają za ;) Jeśli jednak są wątpliwości, przytoczę tylko niektóre z nich - warto dla zdrowia, rekreacji, aktywności fizycznej i bezwzględnie czystego powietrza :) Do tego w bonusie dokładam piękne widoki leśnego krajobrazu a przytulanie do drzew dodaje energii i pozytywnie ładuje nasze ludzkie "akumulatory" - pamiętajcie! :) Czymże byłby spacer po lesie bez koszyka wypełnionego bogactwami, jakie o tej porze możemy bez trudu napotkać na swojej drodze:) Zróbmy mały przegląd a potem zastanowimy się, jak w wartościowy i cudowny sposób można przechować smak lata do późnej jesieni czy zimy :)

Jakie ryby warto jeść?

"Na ryby - w kaździuteńki wolny dzień, na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień (...)" to słowa słynnej piosenki z repertuaru Kabaretu Starszych Panów :) Ale czy utwór ten doskonale nie wpisuje się w wakacyjne wędkowanie i spędzanie wolnego czasu na łonie natury? :) Oczywiście, że tak.  Wielu z nas lubi odpoczywać przy jednym z najspokojniejszych i jednocześnie wymagających dużo cierpliwości hobby, jakim jest połów ryb. Jezioro, cisza, spokój, wędka i my ;)
Złowienie ryby to pół sukcesu, drugie pół stanowi jej sprawienie:) Dla niektórych to wyzwanie a dla niektórych codzienność:) Dowiedzmy się jednak, jakie okazy korzystnie wpływające na nasze zdrowie można złowić w najlepszej porze roku, czyli latem :)

Małgorzata Łyżniak