Przyjemność z chrupania czyli orzechy!

Pora na przekąskę, a Ty nie wiesz na co się zdecydować? Owoc, warzywo, wafle ryżowe, a może po prostu... orzechy ? Są wprawdzie kaloryczne, jednak nie należy zapominać o ich właściwościach prozdrowotnych. Jeśli będziemy spożywać je z umiarem, to z pewnością nie zaszkodzą naszej diecie a dostarczą naszemu organizmowi cennych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpłyną na ochronę naszego serca.
Jakie orzechy wybrać? Wachlarz jest dość szeroki:)



Polecani dietetycy

Orzech włoski... na ziemi polskiej ;)
Ten rodzaj cieszy się największą popularnością  wśród amatorów orzechów. Orzech włoski zawiera bardzo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i dlatego z powodzeniem zjedzenie kilku sztuk może zapewnić dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Poza tym regularne spożywanie niewielkiej ilości orzechów wpłynie pozytywnie na układ krążenia, obniży poziom cholesterolu, a także wyreguluje ciśnienia krwi, co z kolei będzie dobrą ochroną naszego organizmu przed zawałami czy innymi chorobami układu krążenia. Orzech włoski jest niezastąpiony podczas wytężonej pracy naszego umysłu. Dzięki znaczącej ilości fosforu a także wapnia, magnezu i potasu oddziałuje i pobudza pracę naszego mózgu. Polecany jest także kobietom w ciąży z uwagi na zawartość kwasu foliowego.


Orzeszki ziemne
Jest to nieodłączny element serwowany w pubach do kufla zimnego piwa, jednak niekoniecznie jest to najszczęśliwszy zestaw dla naszej diety i dobrej figury;) Nie zmienia to jednak faktu, że orzeszki ziemne są największym źródłem białka z całej orzechowej rodziny. Mogą się także szczycić kolejną zaletą - mają bardzo wysoką zawartość witaminy B3. Fistaszki, bo tak właśnie potocznie się nazywają ochronią nas przed miażdżycą, pomogą obniżyć poziom cukru we krwi, ukoją nerwy a także mogą przyczynić się do przeciwdziałania zaburzeniom erekcji. Wybierajmy jednak te bez dodatku soli, będzie zdrowiej:)


Pistacje
Inna nazwa tych orzechów, mniej popularna to zielony migdał lub orzech szczęścia. Pistacje mają bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Jako jedyne posiadają karotenoidy w tym m.in. luteinę oraz witaminy z grupy A - beta-karoten, które to ochronią nasz wzrok przed zwyrodnieniami plamki żółtej, chorobami siatkówki czy zespołem suchego oka. Dzięki dużej zawartości potasu, systematyczne spożywanie pistacji może przyczynić się do obniżenia ciśnienia a witamina E  i jej pochodne do zmniejszenia ryzyka zachorowalności na nowotwory. Z kolei witaminy z grupy B łagodzą stres, wpływają na pracę układu nerwowego, więc warto po nie sięgać :)


Migdał
Czas przestać myśleć o niebieskich migdałach a bardziej skoncentrować się na tym, co dobrego mogą wnieść  i jak wspomóc pracę naszego organizmu:) Migdały mają bardzo dużą ilość białka, regulują metabolizm, są dobre na pamięć i koncentrację. Zalecane są szczególnie kobietom w ciąży w celu zminimalizowania nieprzyjemnego uczucia zgagi i mdłości. Obniżają  poziom złego cholesterolu, a także sprawdzają się w leczeniu chorób układu moczowego i oddechowego. Migdały mają także zastosowanie w kosmetologii chociażby w postaci olejku czy kwasu migdałowego.
 
Gatunków orzechów jest jeszcze bardzo wiele np. makadamia, nerkowce, laskowe, pekan i tak by można było jeszcze wymieniać i wymieniać:) Pamiętajmy, że mają sporo kalorii więc zbilansujmy je odpowiednio w diecie a będą sprzymierzeńcem naszego zdrowia i figury:)
 
Małe ostrzeżenie!
Uważaj na mogącą występować w orzechach pleśń - jeśli czujesz, że smak lub zapach orzecha nie jest właściwy - nie jedz! Może to spowodować "awarię"  układu pokarmowego.
I na koniec czas na rozczarowanie... Masło orzechowe nie jest równoważne ze spożywaniem orzechów;) Najczęściej ma w sobie ulepszacze i tłuszcze utwardzone, dlatego nie możemy powiedzieć o tym, że jest równie zdrowe co naturalny orzech :)
 
 Chrupania z przyjemnością życzymy ;)


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czy da się przyrządzić grilla w wersji fit?

Uwaga ! Alarm! :) Tym razem nie taki groźny, ale czas stwierdzić... niestety jesteśmy już na półmetku wakacji! :) Czas szybko leci, ale my się nie martwimy, a dlaczego? Bo efektywnie wykorzystujemy lato i podpowiadamy Wam, jak z niego przyjemnie korzystać :) I właśnie dziś nadchodzi ten moment, w którym należy sobie przypomnieć, że lato czyli czas wakacji, cudownych ciepłych wieczorów, miłego towarzystwa nie kojarzy się z niczym innym jak... grillem i garden party:) Dlatego w skrócie zachęcamy i wracamy pamięcią do zasad zdrowego grillowania i udanego, choć zdecydowanie fit - przyjęcia, jakim jest garden party :)

Ciastka owsiane oraz produkty typu fit – co tak naprawdę się w nich kryje?

Widząc na półkach w sklepie ciastka owsiane, produkty typu light czy ,,fit’’ batony sięgamy po nie z myślą, że nie zgrzeszyliśmy. Często natomiast okazuje się, że produkty te mają obniżoną zawartość tłuszczu rekompensując to znacznie większą ilością cukru w składzie.

Poznaj swojego dietetyka - Anna Huma-Nande

Cykl wywiadów " Poznaj swojego dietetyka" doczekał się rozmowy z niezwykle skutecznym specjalistą z zakresu zdrowego żywienia. Pełna optymizmu, radości do życia i uśmiechu przekazuje najcenniejszą wiedzę z obszaru dietetyki, aby wspólnie ze swoimi pacjentami zdobywać laury zwycięstwa :) "Przepisuje dietetyczne recepty a może nawet "tajemne receptury" aby długo cieszyć się szczupłą sylwetką, dobrym nastrojem i wspaniałym zdrowiem oraz kondycją :) Poznajmy Anię ;)

Elżbieta Gmurczyk
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?