Przyjemność z chrupania czyli orzechy!

Pora na przekąskę, a Ty nie wiesz na co się zdecydować? Owoc, warzywo, wafle ryżowe, a może po prostu... orzechy ? Są wprawdzie kaloryczne, jednak nie należy zapominać o ich właściwościach prozdrowotnych. Jeśli będziemy spożywać je z umiarem, to z pewnością nie zaszkodzą naszej diecie a dostarczą naszemu organizmowi cennych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpłyną na ochronę naszego serca.
Jakie orzechy wybrać? Wachlarz jest dość szeroki:)



Polecani dietetycy

Orzech włoski... na ziemi polskiej ;)
Ten rodzaj cieszy się największą popularnością  wśród amatorów orzechów. Orzech włoski zawiera bardzo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i dlatego z powodzeniem zjedzenie kilku sztuk może zapewnić dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Poza tym regularne spożywanie niewielkiej ilości orzechów wpłynie pozytywnie na układ krążenia, obniży poziom cholesterolu, a także wyreguluje ciśnienia krwi, co z kolei będzie dobrą ochroną naszego organizmu przed zawałami czy innymi chorobami układu krążenia. Orzech włoski jest niezastąpiony podczas wytężonej pracy naszego umysłu. Dzięki znaczącej ilości fosforu a także wapnia, magnezu i potasu oddziałuje i pobudza pracę naszego mózgu. Polecany jest także kobietom w ciąży z uwagi na zawartość kwasu foliowego.


Orzeszki ziemne
Jest to nieodłączny element serwowany w pubach do kufla zimnego piwa, jednak niekoniecznie jest to najszczęśliwszy zestaw dla naszej diety i dobrej figury;) Nie zmienia to jednak faktu, że orzeszki ziemne są największym źródłem białka z całej orzechowej rodziny. Mogą się także szczycić kolejną zaletą - mają bardzo wysoką zawartość witaminy B3. Fistaszki, bo tak właśnie potocznie się nazywają ochronią nas przed miażdżycą, pomogą obniżyć poziom cukru we krwi, ukoją nerwy a także mogą przyczynić się do przeciwdziałania zaburzeniom erekcji. Wybierajmy jednak te bez dodatku soli, będzie zdrowiej:)


Pistacje
Inna nazwa tych orzechów, mniej popularna to zielony migdał lub orzech szczęścia. Pistacje mają bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Jako jedyne posiadają karotenoidy w tym m.in. luteinę oraz witaminy z grupy A - beta-karoten, które to ochronią nasz wzrok przed zwyrodnieniami plamki żółtej, chorobami siatkówki czy zespołem suchego oka. Dzięki dużej zawartości potasu, systematyczne spożywanie pistacji może przyczynić się do obniżenia ciśnienia a witamina E  i jej pochodne do zmniejszenia ryzyka zachorowalności na nowotwory. Z kolei witaminy z grupy B łagodzą stres, wpływają na pracę układu nerwowego, więc warto po nie sięgać :)


Migdał
Czas przestać myśleć o niebieskich migdałach a bardziej skoncentrować się na tym, co dobrego mogą wnieść  i jak wspomóc pracę naszego organizmu:) Migdały mają bardzo dużą ilość białka, regulują metabolizm, są dobre na pamięć i koncentrację. Zalecane są szczególnie kobietom w ciąży w celu zminimalizowania nieprzyjemnego uczucia zgagi i mdłości. Obniżają  poziom złego cholesterolu, a także sprawdzają się w leczeniu chorób układu moczowego i oddechowego. Migdały mają także zastosowanie w kosmetologii chociażby w postaci olejku czy kwasu migdałowego.
 
Gatunków orzechów jest jeszcze bardzo wiele np. makadamia, nerkowce, laskowe, pekan i tak by można było jeszcze wymieniać i wymieniać:) Pamiętajmy, że mają sporo kalorii więc zbilansujmy je odpowiednio w diecie a będą sprzymierzeńcem naszego zdrowia i figury:)
 
Małe ostrzeżenie!
Uważaj na mogącą występować w orzechach pleśń - jeśli czujesz, że smak lub zapach orzecha nie jest właściwy - nie jedz! Może to spowodować "awarię"  układu pokarmowego.
I na koniec czas na rozczarowanie... Masło orzechowe nie jest równoważne ze spożywaniem orzechów;) Najczęściej ma w sobie ulepszacze i tłuszcze utwardzone, dlatego nie możemy powiedzieć o tym, że jest równie zdrowe co naturalny orzech :)
 
 Chrupania z przyjemnością życzymy ;)


Autor:

Podobne artykuły

Szparagowe love

Sezon na szparagi w pełni! Te delikatne, zielone (i białe!) warzywa to prawdziwy symbol wiosny i skarbnica smaku oraz wartości odżywczych. Królują na talerzach tylko przez kilka tygodni, więc warto wykorzystać ten czas na kulinarne eksperymenty. Czas wziąć się za gotowanie, zanim sezon się skończy! Oto kilka propozycji:

Nadwaga a koronawirus

Problem nadmiernej masy ciała znany jest już od dłuższego czasu. Dotyczy zarówno dorosłych jak i dzieci. Co chwilę pojawiają się niepokojące statystyki dotyczące wzrostu osób z nadwagą i otyłością. Nie na darmo mówi się, że jest to choroba cywilizacyjna, która stanowi jedno z najważniejszych wyzwań XXI wieku. Często w odniesieniu do nadwagi i otyłości używa się określania epidemia czy pandemia.

Mleka roślinne - czy warto je spożywać?

Najczęściej spożywanym rodzajem mleka w codziennej diecie przede wszystkim dzieci, ale także i dorosłych jest oczywiście mleko krowie. Zdecydowanie rzadziej do jadłospisu wprowadzane jest mleko także zwierzęce -  kozie, które ma wiele walorów zdrowotnych ale trzeba pamiętać, że odznacza się także charakterystycznym zapachem i smakiem.

Jolanta Czepułkowska
Chudniesz z lekami? Czas na Dietetyka!
Chudniesz z lekami? Czas na Dietetyka!