Zdrowe śniadanie to podstawa!

Zdecydowanie już za nami ciężkie, deszczowe i zimne majowe dni, my w ciągłym pośpiechu, bez chwili czasu dla siebie.
Jednak przypominamy, że w całej tej gonitwie dnia codziennego nie możemy zapominać o najważniejszym - o śniadaniu!



Polecani dietetycy

To najistotniejszy posiłek, który zapewni nam siłę i energię na cały dzień. Podpowiadamy, jak prosto i zdrowo przygotować śniadaniowe przyjemności. Oto nasze propozycje na szybkie i zdrowe śniadanie :)

Omlet z fetą
Składniki:
2 jajka, 1/4 szklanki chudego mleka, 1 pomidor, 1 plaster sera feta, 1
łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku, garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ser feta pokrusz w drobne kawałki, pomidora umyj i pokrój w drobną
kostkę, posiekaj połowę umytej i osuszonej bazylii.
Jajka połącz z mlekiem, dopraw solą i pieprzem a następnie masę przelej
na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Dodaj pomidory, fetę i bazylię. Jak
omlet się zetnie, przełóż go na talerz, złóż na pół i posyp drugą połową
świeżej bazylii.

Borówkowa miska komosy
Składniki:
1/4 szklanki białej komosy ryżowej, 1 szklanka chudego mleka, 1/2
szklanki borówek, szczypta soli
Przygotowanie:
Komosę opłucz, przelej wrzątkiem, przełóż do garnka a następnie zalej
mlekiem z odrobiną soli. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj
10-15 minut. Wymieszaj, przestudź, dodaj umyte owoce i miska śniadaniowa
gotowa.

Pasta twarogowa z płatkami migdałowymi i słonecznikiem oraz rzodkiewką
na razowej kromce chleba z pieca

Składniki:
1 łyżka płatków migdałowych, 1 łyżka ziaren słonecznika, 3 plastry
białego sera, szczypta soli, garść rzeżuchy lub kiełków
Przygotowanie:
Migdały i słonecznika upraż na patelni. Ser biały rozgnieć widelcem,
dodaj rzeżuchę lub kiełki, pokrojoną w kostkę lub startą na tarce
rzodkiewkę a następnie migdały i słonecznik. Dopraw odrobiną soli i
wymieszaj. Posmaruj pastą kromkę razowego chleba z pieca i śniadanie
gotowe.

Koktajl bananowo-truskawkowy
Składniki:
1 szklanka kefiru, 1/2 banana, 5-6 truskawek, 1 łyżka siemienia
lnianego, 1 łyżka otrąb owsianych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą w blenderze i koktajl gotowy.

Koktajl warzywny czerwony
Składniki:
2 pomidory, 1 pieczona papryka, 2 marchewki, 1 łyżka siemienia lnianego,
szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu i opcjonalnie ostrej papryki
Przygotowanie:
Pomidory i obraną ze skórki upieczoną paprykę zmiksuj na gładką masę w
blenderze. Marchew zetrzyj na tarce a następnie dodaj do koktajlu.
Całość wymieszaj z przyprawami i zblenduj.
Koktajl gotowy.

Smacznego:)

Autor:

Podobne artykuły

Selen - kluczowy składnik diety w chorobie Hashimoto

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest powszechnym problemem zdrowotnym w naszym społeczeństwie. Oprócz klasycznego leczenia farmakologicznego stosowanego w omawianym schorzeniu warto zwrócić uwagę na składniki odżywcze zawarte w pożywieniu, które istotnie wspomagają pracę tarczycy. Na szczególną uwagę zasługuje selen.

Diety sokowe. Czy są korzystne dla organizmu?

Diety sokowe to jeden z trendów, który przyciąga uwagę osób poszukujących szybkich sposobów na detoks organizmu i utratę wagi. Jednak zanim zanurzysz się w świat soków,warto przyjrzeć się ich potencjalnym korzyściom i zagrożeniom dla zdrowia.

Letnie śniadania pełne smaku!

Lato to idealny czas na lekkie, pyszne i odżywcze śniadania – a owsianka z sezonowymi owocami to prawdziwy hit!

Wystarczy kilka minut, by stworzyć zdrowy posiłek, który doda Ci energii na cały poranek. Świeże truskawki, borówki, maliny, brzoskwinie… wybierz swoje ulubione owoce i połącz je z owsianką: na mleku, napoju roślinnym lub jogurcie. Możesz dodać też orzechy, nasiona chia, odrobinę miodu lub masła orzechowego.

To nie tylko pyszne, ale i pełne błonnika, witamin i dobrych kalorii!

Małgorzata Łyżniak
Idealny czas na zupy!
Idealny czas na zupy!