Czym jest i skąd się bierze witalność organizmu?

Wewnętrzna energia nazywana jest popularnie witalnością. Gdzie jej szukać aby dostarczyć sobie pełen pakiet wigoru, werwy oraz zapału? Sprawdźmy:)


Polecani dietetycy

Nasza wewnętrzna energia w znacznym stopniu zależy od trybu życia. Można ją definiować jako prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wydajność i efektywność. Inaczej można rzec, iż witalność gwarantuje równowagę umysłową, fizyczną i emocjonalną. W dużej mierze od tej wewnętrznej energii zależy nasz nastrój i dobre samopoczucie ale także zdrowie i odporność.
Niewątpliwie czynnikiem, który wpłynie pozytywnie na witalność jest odpowiednia ilość snu w ciągu dnia. Tu mowa nie tylko  o śnie podczas nocnego wypoczynku, gdzie człowiek dorosły powinien przesypiać około 8 godzin ale także o drzemkach w ciągu dnia. 20-30 minut snu do godziny 18.00 sprawi, że nasze ciało i umysł zregeneruje się, zrelaksuje, zniweluje zmęczenie i towarzyszący stres. Co więcej podczas takiej drzemki dostajemy zastrzyk naturalnej energii a także wydzielana jest
adrenalina, która poprawia ukrwienie mózgu.

Kolejnym ważnym uwarunkowaniem dla równowagi energetycznej organizmu jest dieta. Ważna jest systematyczność spożywania posiłków, wyeliminowanie niezdrowej żywności, tłustej w tym popularnych fast foodów, rezygnacja z łakoci, słodyczy i słonych, często kalorycznych przekąsek. Pamiętać jednak należy o wprowadzeniu do codziennego menu większej ilości warzyw, owoców, ryb i oczywiście spożywania odpowiedniej ilości wody, która zapewni nam nawodnienie organizmu.

1,5 - 2 litry płynów dziennie są wręcz wskazane i mowa tu o wodzie, słabej herbacie a nie o kawie i innych słodkich napojach lub energetykach.W ramach ciekawostki, badania Uniwersytetu w Londynie z 2016 roku udowodniły, że na poprawę witalności wpływa spożywanie do 6 filiżanek dziennie herbaty. Jest to zdrowsze rozwiązanie od filiżanki kawy, która podobno pita regularnie w dłuższym czasie wywołuje skutek odwrotny do zamierzonego czyli spadek sił witalnych.


Jak naturalnie można pomóc zwiększyć napływ sił i energii? Chociażby spożywając napary z ziół. Żeń-szeń, nie dość, że dodaje
energii to zmniejsza poziom stresu, koi nerwy a także opóźnia procesy starzenia. Filiżanka naparu z pokrzywy dodatkowo obniży poziom cukru we krwi. A różeniec górski polepszy koncentrację, poprawi pamięć i zminimalizuje stopień zmęczenia.

Czy mamy więcej pomysłów?
Pewnie - co powiecie na jogę, chwilę medytacji lub bardziej specjalistyczne metody w postaci aromaterapii czy akupunktury ? Poza tym trochę aktywności fizycznej a także pasja ma wpływ na zachowanie naszego organizmu i siły, które nam towarzyszą.
Poniżej krótkie abc, jak szybko dzięki produktom spożywczym wprowadzić trochę pozytywnej energii w nasze życie:
* płatki owsiane - sprzyjają kreatywności,zawierają węglowodany złożone
i witaminy z grupy B;
* tuńczyk - źródło białka, selenu działającego antydepresyjnie;
* kakaowiec - źródło magnezu dodającego energii a przy tym łagodzi
stres;
* herbata - pomaga zwalczać senność i zmęczenie;
* warzywa korzeniowe są bogactwem składników mineralnych w tym fosforu,
wapnia, potasu i magnezu, które przyczyniają się do wzrostu energii.

A Wy gdzie odnajdujecie swoje źródło witalności? ;)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w Święta? 6 zasad

Wigilia, Boże Narodzenie i Sylwester rządzą się swoimi prawami. Nie chodzi tylko o tradycje czy przyzwyczajenia, ale również o to, co mamy na talerzu. Taki czas zdarza się raz w roku, więc nie należy wszystkiego kategorycznie sobie odmawiać, a jedynie kierować się rozwagą i zdrowym rozsądkiem. 

Jak jemy nad polskim morzem? - refleksje żywieniowe

Sezon wakacyjny dobiegł końca. W zeszłym roku pokusiłam się o napisanie kilku słów na temat żywienia i oferty gastronomicznej po pobycie nad polskim morzem. W tym roku czynię to samo, aby sprawdzić czy jest choć trochę lepiej, ... czy wręcz odwrotnie.
Niestety wieści, jakie przyniósł kilkudniowy pobyt na wybrzeżu nie są zbyt optymistyczne. Tym razem przesuwamy się trochę na lewo od Trójmiasta. Ustka ... piękne miasteczko położone na Wybrzeżu Słowińskim, wspaniale zachowane ale co z propozycjami konsumpcyjnymi? Jakie posiłki możemy znaleźć w ofercie punktów gastronomicznych i restauracji usteckich?

Czas na jesień

I w powietrzu i na talerzu. A jeśli ta pora roku to znak, że jabłka, gruszki i śliwki królują w naszym menu. Oto kilka przepisów, które często proponuję moim pacjentom w diecie: śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych z tymi produktami. Pamiętajmy, jak zawsze, ważny jest zdrowy rozsądek, umiar, ale również przyjemność jedzenia .

Elżbieta Gmurczyk
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?
Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?