Jakie makarony wybierać? Jakie są jego zalety?

Z szerokiego wachlarza dostępnego na półkach sklepowych asortymentu makaronów, każdy może wybrać coś dla siebie. Nie ma znaczenia kształt makaronu, a jego kolor (jeśli wynika, np. z dodatku szpinaku czy pomidorów) może nieco wzbogacić całkowitą wartość odżywczą.


Polecani dietetycy

Przeważają makarony pszenne. W dobrej jakości produkcie tego typu, nie ma nic złego, jeśli dobrze tolerujemy to zboże. Warto jednak urozmaicać ten wybór i sięgać również po dobrej jakości makarony z innych mąk, np. gryczanej, jaglanej, owsianej, jak również sojowe odpowiedniki.

Najzdrowszym wyborem będzie natomiast makaron z mąki razowej lub pełnoziarnistej. Przestawiając się na taki makaron dostarczymy 2, a nawet 3 razy więcej cennych wartości odżywczych.

Produkty zbożowe, w tym makaron, są bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety. Są głównym dostarczycielem węglowodanów potrzebnych nam jako najważniejsze źródło energii do pracy mięśni i mózgu.


Produkty zbożowe dostarczają znaczących ilości błonnika pokarmowego potrzebnego, m.in. dla właściwej pracy naszych jelit zapobiegając m. in. zaparciom. Błonnik pokarmowy nadaje sytość posiłkom oraz zmniejsza stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, chroniąc nas w ten sposób przed cukrzycą i chorobami serca.

Regularnie spożywane razowych i pełnoziarnistych produktów zbożowych uzupełniają codzienną dietę w liczne minerały takie jak, np. żelazo, miedź, cynk, magnez oraz witaminy B1, B2, PP, E.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że makaron i inne produkty zbożowe są wysokokaloryczne dlatego osoby dbające o szczupłą sylwetkę powinny uważać na porcję, jaką spożywają, natomiast dla osób pragnących przytyć to właśnie pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić podstawę "nadwyżki energii".

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Poznaj swojego dietetyka - wywiad z Elżbietą Gmurczyk

Kochani! :) Po długiej przerwie wracamy do naszego cyklu wywiadów "Poznaj swojego Dietetyka" :) Do tej pory przybliżyliśmy Wam postać Małgorzaty Łyżniak i Joli Czepułkowskiej a dziś proponujemy bliżej zapoznać się z osobą niezwykle profesjonalną, kochającą życie i swoją pracę - przedstawiamy Elżbietę Gmurczyk :) Kim jest, co robi w wolnych chwilach, co jest największą pasją i największym wyzwaniem...Jesteście ciekawi ? Zaczynamy! :)

A Ty, co wiesz o fidze?

Figa z makiem, z pasternakiem ;) Tak zwykło się mówić w potocznym języku, a tak całkiem serio - serio o fidze jeszcze nie wspominaliśmy :) I właśnie nadeszła chwila, by nieco przybliżyć " osobowość" figowej kreacji ;) Czym jest, jak smakuje i jakimi właściwościami może szczycić się figa? Analizę czas zacząć! ;)

Jak schudnąć i utrzymać efekt?

Myślę, że większość z nas nie raz zadawała sobie to pytanie :). Schudnę, czy w ogóle schudnę, jak mam to zrobić? I co potem? Tematy te często omawiałam w gabinecie z pacjentami. Nie są one łatwe, trudno udzielić na nie odpowiedzi jednym zdaniem.

Anna Huma - Nande
(zwolnienie lekarskie)
Dieta na dobry sen
Dieta na dobry sen