Jakie makarony wybierać? Jakie są jego zalety?

Z szerokiego wachlarza dostępnego na półkach sklepowych asortymentu makaronów, każdy może wybrać coś dla siebie. Nie ma znaczenia kształt makaronu, a jego kolor (jeśli wynika, np. z dodatku szpinaku czy pomidorów) może nieco wzbogacić całkowitą wartość odżywczą.


Polecani dietetycy

Przeważają makarony pszenne. W dobrej jakości produkcie tego typu, nie ma nic złego, jeśli dobrze tolerujemy to zboże. Warto jednak urozmaicać ten wybór i sięgać również po dobrej jakości makarony z innych mąk, np. gryczanej, jaglanej, owsianej, jak również sojowe odpowiedniki.

Najzdrowszym wyborem będzie natomiast makaron z mąki razowej lub pełnoziarnistej. Przestawiając się na taki makaron dostarczymy 2, a nawet 3 razy więcej cennych wartości odżywczych.

Produkty zbożowe, w tym makaron, są bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety. Są głównym dostarczycielem węglowodanów potrzebnych nam jako najważniejsze źródło energii do pracy mięśni i mózgu.


Produkty zbożowe dostarczają znaczących ilości błonnika pokarmowego potrzebnego, m.in. dla właściwej pracy naszych jelit zapobiegając m. in. zaparciom. Błonnik pokarmowy nadaje sytość posiłkom oraz zmniejsza stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, chroniąc nas w ten sposób przed cukrzycą i chorobami serca.

Regularnie spożywane razowych i pełnoziarnistych produktów zbożowych uzupełniają codzienną dietę w liczne minerały takie jak, np. żelazo, miedź, cynk, magnez oraz witaminy B1, B2, PP, E.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że makaron i inne produkty zbożowe są wysokokaloryczne dlatego osoby dbające o szczupłą sylwetkę powinny uważać na porcję, jaką spożywają, natomiast dla osób pragnących przytyć to właśnie pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić podstawę "nadwyżki energii".

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Sierpniowe smaki: śliwka

Pierwsza połowa sierpnia za nami, a na lokalnych straganach pojawiają się piękne kolory i smaki jesieni -  soczysta śliwka:) Z czym Wam się kojarzy? Mi przede wszystkim z mało dietetycznym, ale za to bardzo pysznym drożdżowym ciastem ze śliwkami i kruszonką!;))) Mniam! :))

Jak nie przytyć w ferie? (część 1. )

Jaką masz strategię na dietę w ferie? Czy odpuszczasz z zamiarem spontanicznego korzystania również i z kulinarnych atrakcji wyjazdu, a z wagą "powalczysz" potem? Czy też z niezmiennym zacięciem do dbania o linię podejmiesz wyzwanie utrzymania się w ryzach diety?

Dietetyczne sposoby na zwiększenie odporności

Odporność organizmu w dużym stopniu zależy od tego z czego składa się nasze codzienne menu. Istnieją bowiem produkty żywnościowe, które zawierają szereg substancji bioaktywnych stymulujących układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami odpowiedzialnymi za różnego rodzaju infekcje. Jakie produkty powinny więc gościć na naszym stole o tej porze roku?

Małgorzata Łyżniak
Jak przetrwać upały ze zdrową dietą?
Jak przetrwać upały ze zdrową dietą?