11 października - Światowy Dzień Wzroku - Mamy Cię na oku!

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, dzięki któremu jesteśmy w stanie rejestrować, odbierać i oglądać otaczający nas świat. Narządem, który umożliwia nam obserwację tego wszystkiego, co dzieje się w okół jest oko. Ale czy tak na prawdę zastanawiamy się nad tym, jak codziennie dbać o to aby nasze widzenie było prawidłowe i jak najdłużej dawało nam jak najwyższą jakość obrazu ? Nie wydaje mi się, dlatego dziś przy okazji Światowego Dnia Wzroku, warto jest pochylić się nad tym, jak wspomóc prawidłowe widzenie poprzez właściwą dietę, nie zapominając przy tym, jak ważną rolę odgrywa ćwiczenie wzroku poprzez gimnastykę oczu czy utrzymanie odpowiedniej kondycji fizycznej.
Jedno jest pewne - oczy mamy jedne na całe życie i jeśli ktoś z Was do tej pory nie przywiązywał wystarczającej uwagi do dbałości o wzrok, to czas najwyższy to zmienić! A jak? Podpowiemy!



Polecani dietetycy

Podstawą prawidłowego dbania o oczy jest właściwa dieta. Jeśli będziemy dostarczać w codziennym jadłospisie odpowiednich witamin i składników mineralnych, tym bardziej będziemy chronić nasz wzrok, wzmacniać go i poprawiać jakość widzenia. Czego potrzebują nasze oczy, aby zapewnić nam dobre i ostre widzenie?
Witaminy to podstawa
Nasz wzrok do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje przede wszystkim witaminy A, odpowiedzialnej za rozróżnianie kolorów, nawilżenie oka, zapobiega chorobom spojówki i rogówki, a także jest skuteczna w walce z kurzą ślepotą. Witamina A występuje w postaci beta-karotenu w produktach pochodzenia roślinnego i w postaci retinolu w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej tej witaminy dostarczymy sobie spożywając m.in.: wątróbkę kurzą, masło, jaja i ryby typu węgorz czy tuńczyk, marchew.
Ale witamina A to za mało dla naszych oczu. Dlatego musimy dostarczać także  witaminę B, wspomagającą ostrość widzenia, łagodzącą przemęczenie wzroku, a znajdziemy ją w pieczywie pełnoziarnistym i grubych kaszach. Nie zapominajmy o witaminie E, która wspomaga wchłanianie witaminy A, a także o witaminie C, która hamuje proces starzenia się oka. Bardzo dobrym źródłem tej witaminy jest natka pietruszki, papryka, czarna porzeczka, dzika róża czy rokitnik.
 

Luteina
Luteina to naturalny barwnik, którego niedobór pogarsza funkcjonowanie plamki żółtej. Działanie luteiny można porównać do ochronnego filtru, który zapobiega uszkodzeniom siatkówki i chroni przed szkodliwym promieniowaniem. Co więcej luteina polecana jest osobom narażonym na zachorowanie na zaćmę i jaskrę. Bogactwo luteiny możemy odnaleźć w żółtku jaja kurzego, jarmużu, natce pietruszki, szpinaku a także w żółtych warzywach.
 

Antocyjany
To kolejne barwniki występujące w roślinach i nadające im kolor niebieski, czarny i czerwony. Antocyjany działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, co dodatkowo daje nam barierę ochronną dla oczu. Jedząc borówki, czarny bez, ciemne winogrona, jagody, żurawinę, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki czy wiśnie, dodatkowo dostarczamy porcję zdrowia dla naszego wzroku.
 
 

Mikroelementy

Bez nich także nasz wzrok nie będzie prawidłowo funkcjonował. Jakie składniki mineralne pozytywnie będą oddziaływać na nasze oczy? Cynk, miedź, mangan, selen, które odnajdziemy m.in w rybach morskich, owocach morza, orzechach, jajach.
 

Gimnastyka dla oka

Dieta dietą, ale nie można zapominać o ćwiczeniu naszego wzroku, szczególnie w pracy, gdy spędzamy przy komputerze 8 godzin i narażamy nasz wzrok na wyjątkowe wytężenie. I dlatego będąc w biurze wskazane jest wykonywanie gimnastyki oka np.robiąc sobie przerwę i skupiając wzrok raz na bliżej, a raz dalej położonych przedmiotach, wodzenie okiem po kształcie znaku nieskończoności, rysowanie okiem kółek różnej wielkości, obrysowywanie okiem różnych przedmiotów.  Tzw. joga przy komputerze też będzie dobrym ćwiczeniem - raz spoglądamy w górę, w dół, w lewo, w prawo, na poszczególne rogi monitora. Nie zapominajmy o mruganiu, o odpowiednim  oświetleniu stanowiska pracy zarówno w biurze jak i w domu a także odpowiedniej wilgotności powietrza. Wszystko to ma znaczenie, jak długo będziemy cieszyć się dobrym wzrokiem i ostrym widzeniem.
 

Kondycja fizyczna

Pisząc o dbaniu o wzrok, nie należy zapominać o naszej kondycji fizycznej, aktywnościach i ogólnie pojętym stylu życia. Te elementy przede wszystkim będą oddziaływały na ryzyko zachorowalności na cukrzycę a w konsekwencji na zagrożenie utraty wzroku. Mowa tu o retinopatii cukrzycowej czyli uszkodzeniu naczyń krwionośnych w siatkówce. Dlatego im wcześniej wprowadzimy do naszego codziennego trybu życia aktywność, zadbamy o formę fizyczną, tym większa szansa, że unikniemy stanów chorobowych w przyszłości.
 
Jedno jest pewne, dbajmy o nasze oczy - są odzwierciedleniem duszy i dają nam tę wspaniałą możliwość oglądania świata, w którym żyjemy.
Warunek jest jeden - trzeba zadbać o nasz wzrok i to zadanie należy do Was!


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Domowe sposoby na przeziębienie

Długo się nie zastanawiałam o czym napisać kolejny post, bo tak na prawdę temat pisze się sam. Za oknem deszcz, spadek temperatury o10 stopni, wiatr i przeziębienie gotowe. Miejsc u lekarzy brakuje więc postanowiłam przypomnieć Wam  jakimi naturalnymi sposobami można pomóc sobie w chorobie, po jakie metody sięgały nasze babcie aby zwalczyć wirusy i bakterie w naszym organizmie, niekoniecznie sięgając po antybiotyki. Przegląd czas zacząć :)

Kakao - smak dzieciństwa

Kakao ... hmmm ... smak dzieciństwa zapamiętany w pięknym obrazku sprzed lat:) Mamy pełnię lata. Stół w kuchni nakryty ceratą w kratkę a na niej owoce. Na stole tym stoi kubek, biały, porcelanowy, z przodu ma prążki a w samym środku jest czerwone jabłuszko :) Mam go do dziś i ma już on jakieś .. niech policzę.. tak - z pewnością minimum 31 lat.. :) A w kubku tym .. "napój bogów" - kakao przygotowane prze moją babcię na śniadanie. Obok kanapka z dżemem albo białym serem i miodem. Kiedyś to był zestaw obowiązkowy. Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa? Może podzielicie się z nami swoimi obrazkami namalowanymi wspomnieniami sprzed lat? Kiedyś kakao królowało na śniadaniowych stołach w domu, szkołach, stołówkach a nawet barach mlecznych. Co ma takiego w sobie ten napój i pytanie czy warto go pić? Postaramy się odpowiedzieć w kilku słowach i nieco przybliżyć co kryje tajemniczy kubek wypełniony po brzegi smakowitym i aromatycznym kakao.

Jarmuż pod lupą

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na gospodarskim straganie, po które można sięgnąć aby zapewnić sobie witaminy, witalność i energię. Kiedyś te kędzierzawe liście były zdecydowanie bardziej popularne, dziś nie tak często trafiają na pierwsze strony naszych jadłospisów. Dlaczego ? Smak, zapach ? Czas odkryć, co jarmuż ma nam do zaoferowania.

Elżbieta Gmurczyk
Co nieco o kimchi
Co nieco o kimchi