Przepisy na Fit Party

Czy każde spotkanie musi kojarzyć się ze stołem suto zastawionym kiełbasami, wędlinami, kalorycznymi deserami i tłustymi potrawami, które idealnie pasują pod tradycyjnego śledzika i pięćdziesiątkę czystej wódki? Niekoniecznie. Zaproponujmy naszym bliskim równie pyszne potrawy, tym razem w wersji fit, które nie jednego zaskoczą swoim smakiem a także może zachęcą do nieco zdrowszej diety na co dzień i od święta. Pokażmy na własnym przykładzie, że wspólne spędzanie czasu przy stole wcale nie musi negatywnie oddziaływać na naszą figurę, dotychczasowe efekty i sukcesy dietetyczne. Wystarczy odpowiednio dobrać menu i wprowadzić gości w przyjemny nastrój wiosny, dobrej formy psychicznej i fizycznej. Zaczynamy przyjęcie! :)


Polecani dietetycy

Zaproponujmy bufet, z którego każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie, dobierając właściwą porcję o odpowiedniej porze. Nie zapominajmy o przekąskach zimnych, daniu na ciepło, zdrowym deserze, warzywach i owocach w różnych formach a także napojach. Niech będzie smacznie, zdrowo i kolorowo.

Co powinno znaleźć się wśród przekąskowego stołu?
Zaczynamy od niecodziennej propozycji - pasty z zielonego ugotowanego groszku z dodatkiem świeżego czosnku,  oliwy z oliwek, soku z cytryny i odrobiny pasty sezamowej tahini. Przyprawy oczywiście do smaku. Tak przygotowaną miksturę przekładamy do uprzednio przygotowanych małych pojemniczków a wierzch dekorujemy plastrami świeżego ogórka, rzodkiewki, nitkami z marchewki i odrobiną ulubionych kiełków. Już same kolory przyciągają wzrok ;)

Kolejną pozycją może być orzeźwiająca sałatka z kaszy bulgur z dodatkiem zielonego ogórka, pomidorów, cebuli a także kompozycji ziół: natka pietruszki, świeża mięta, kolendra, czosnek i oliwa z oliwek połączona z sokiem z cytryny. Smakuje pysznie i świeżo :)

Do przekąskowego bufetu dorzucamy upieczone w piecu frytki z batata z rozmarynem i cynamonem a także plastry kolby kukurydzy z zielonym pesto. Nie zapominamy o tym co smaczne i zdrowe, czyli o talerzu świeżych warzyw - marchewki, papryka, seler naciowy pokrojony w słupki, pomidorki koktajlowe, chrupiąca kalarepa pokrojona w plastry, podobnie jak i zielony ogórek.

Ciekawą propozycją podaną w niekonwencjonalny sposób będzie wariacja na temat carpaccio z buraka. W małych kubeczkach na dnie należy ułożyć świeżą rukolę, na niej plastry buraka pokrojone w słupki, pokruszyć ser feta oraz całość zwieńczyć prażonymi pestkami dyni i słonecznika a także mixem rozdrobnionych orzechów. Opcjonalnie - do każdej porcji odrobina sosu na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i soku z cytryny.

Dla smakoszy owoców morza przewidujemy krewetki podsmażone na oliwie z oliwek, z czosnkiem, z solą z pieprzem, z sokiem z cytryny oraz rozmarynem. Krewetki podamy w towarzystwie aksamitnego musu z awokado.

Do dużej porcji witamin dorzucamy kwiatowy specjał - zblanszowane różyczki z brokuła, z plastrami wędzonego pstrąga z prażonym migdałem oraz sosem na bazie jogurtu, świeżej mięty, ziół.

Jako danie główne rekomendujemy trochę egzotyki. Ryż brązowy z kurczakiem z curry i świeżym ananasem. Ugotowany ryż należy połączyć z usmażoną na niewielkiej ilości oliwy z oliwek piersią z kurczaka obsypaną curry, odrobiną soli i pieprzu. Dla smaku dodać małą cebulkę i kilka ząbków czosnku przesmażonych razem z kurczakiem i pokrojonym w kostkę ananasem. Dla fantazyjnego podania całość przełożyć do przekrojonych wzdłuż( łącznie z liśćmi) połówek ananasa.

A dla kogoś, kto chciałby skosztować czegoś lekkiego na ciepło, proponujemy zupę krem ze świeżych pomidorów z listkami świeżej bazylii.

Zadbajmy o coś deserowego dla naszych gości

W ramach smakołyków można przygotować mini pucharki z puddingiem na bazie nasion chia oraz ze świeżymi owocami. Wystarczy nasiona chia wymieszać z mlekiem owsianym i włożyć na noc do lodówki. Następnie przed samym przyjęciem, porozkładać porcje schłodzonej mikstury w naczynkach uprzednio wyłożonych pokrojonymi w cienkie plastry owocami np. truskawka czy kiwi a na wierzch porozkładać mus owocowy np. z banana czy mango i udekorować świeżymi malinami, borówkami i listkami mięty. Goście będą zaskoczeni! :)

Kolejną propozycją są daktylowe kuleczki ze śliwką kalifornijską, płatkami migdałowymi, sezamem, cynamonem i kakao.

A dla " potworów ciasteczkowych" będą przygotowane muffinki w wersji fit czyli na bazie mąki pełnoziarnistej, z płatkami owsianymi, bananem, żurawiną, orzechami, cynamonem  i kurkumą.

Na naszym bufecie nie może zabraknąć dzbanków z wodą z cytryną i miętą. Można przygotować lekką owocową herbatę z kostkami lodu i pomarańczą. A w związku z tym, że karnawał i ostatki, pozwalamy na kieliszek białego wytrawnego wina ;)

Może skorzystacie z naszych propozycji i zaskoczycie swoich najbliższych nieco inną - z pewnością zdrowszą wersją przyjęcia :)

Zachęcamy do eksperymentów w kuchni ;)
Bawcie się smakiem, wprowadzajcie zdrowie zarówno do codziennego menu, jak i na okazjonalne przyjęcia w swoim domu ;)
Powodzenia! :)

Obraz Jill Wellington z Pixabay
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak prawidłowo dbać o jelita?

Mało kto z nas wie, że aby zaznać pełni szczęścia a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy skoncentrować się na miejscu w naszym ciele, gdzie wytwarzane jest aż 90-95% serotoniny czyli hormonu szczęścia. Na pytanie, jakie to miejsce, większość z nas odpowiedziałaby, że mózg. Nic bardziej mylnego:) Prawidłową odpowiedzią są jelita. Zaskoczeni? :) Jeśli tak, to sprawdźmy, co dokładnie dzieje  się w jelitach, jak o nie zadbać dzięki diecie aby osiągnąć niebiański wymiar szczęścia, zdrowia i dobrego samopoczucia.

Jak wyliczyć zapotrzebowanie na energię?

Podstawowa przemiana materii (BEE/PPM/BMR), jest to ilość energii potrzebnej do utrzymania podstawowych funkcji fizjologicznych organizmu (np. oddychania, pracy serca i krążenia), wówczas, gdy organizm znajduje sie w stanie spoczynku, w ściśle określonych warunkach: po co najmniej 8 godzinach snu, po 12-14 godzinach nieprzyjmowania pożywienia, po przebudzeniu, leżąc na wznak, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego oraz komfortu cieplnego.

Kakao - smak dzieciństwa

Kakao ... hmmm ... smak dzieciństwa zapamiętany w pięknym obrazku sprzed lat:) Mamy pełnię lata. Stół w kuchni nakryty ceratą w kratkę a na niej owoce. Na stole tym stoi kubek, biały, porcelanowy, z przodu ma prążki a w samym środku jest czerwone jabłuszko :) Mam go do dziś i ma już on jakieś .. niech policzę.. tak - z pewnością minimum 31 lat.. :) A w kubku tym .. "napój bogów" - kakao przygotowane prze moją babcię na śniadanie. Obok kanapka z dżemem albo białym serem i miodem. Kiedyś to był zestaw obowiązkowy. Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa? Może podzielicie się z nami swoimi obrazkami namalowanymi wspomnieniami sprzed lat? Kiedyś kakao królowało na śniadaniowych stołach w domu, szkołach, stołówkach a nawet barach mlecznych. Co ma takiego w sobie ten napój i pytanie czy warto go pić? Postaramy się odpowiedzieć w kilku słowach i nieco przybliżyć co kryje tajemniczy kubek wypełniony po brzegi smakowitym i aromatycznym kakao.

Anna Huma - Nande
Lody – smak lata
Lody – smak lata