Przepisy na domowe sosy

Sosy to wspaniałe dodatki do posiłku. Wzbogacają smak dania. Ponadto sprawiają, że “suche” potrawy stają się soczyste i smaczniejsze. Jeżeli nie macie pomysłu czym doprawić sałatkę lub z czym zjeść makaron, mięso czy warzywa z grilla, oto nasze przepisy na zdrowe i smaczne sosy. W przeciwieństwie do większości kupnych sosów pełnych tłuszczu i sztucznych dodatków domowa wersja przysłuży się Waszemu zdrowiu, zamiast mu zaszkodzić.


Polecani dietetycy

1. Włoski dressing sałatkowy [kilka porcji] – 15 łyżek oliwy z oliwek, 2-3 łyżki musztardy, 20 łyżek soku z cytryny, 2-3 ząbki czosnku, suszone oregano, sól, pieprz. Czosnek drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać, Taki sos może stać w lodówce do 10 dni.

2. Sos z gotowanych żółtek [kilka porcji] – 2 jajka, 10 łyżek oliwy z oliwek, 10 łyżek musztardy francuskiej, sól, pieprz. Jajka ugotować na twardo. Oddzielić żółtka (białek nie potrzebujemy). Zetrzeć widelcem/zblendować. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeszcze raz wymieszać.

3. Pesto z awokado [kilka porcji] – 1 dojrzałe awokado, świeża bazylia, garść orzechów włoskich, 2 łyżki soku z cytryny, 2-3 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz. Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Połączyć wszystkie składniki i zblendować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeszcze raz zblendować. Może służyć jako sos do sałatki lub do dania głównego.

4. Jogurtowy sos z ziołami [kilka porcji] – 1 szklanka jogurtu naturalnego, ½ małej cebuli, posiekany szczypiorek, posiekana natka pietruszka, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz. Zblendować wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

5. Tradycyjny sos pomidorowy [kilka porcji]
– 3 średnie pomidory, 3-4 garści świeżej bazylii, 5-6 łyżek oliwy z oliwek, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, papryka suszona słodka, sól. Pomidory zanurzyć we wrzątku i obrać. Następnie pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Czosnek i bazylię dusić na oliwie z oliwek. Dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez 12-15 minut. Po ugotowaniu zblendować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos idealnie pasuje do spaghetti. Smacznego!
Autor:

Podobne artykuły

Sierpniowe smaki: jabłka

Pierwsze co kojarzy mi się z tematem jabłek to ... piosenka :) "O, jabłuszko, jabłuszko, jabłuszko pełne snu, gdzie spojrzeć jabłuszko, jabłuszko tam i tu, jabłuszko pełne snu (...)". Rozpoczęliśmy muzycznie, ale nie zapominamy o kartce z kalendarza - wszak druga połowa sierpnia inauguruje sezon na jabłkowe, szerokie menu, więc warto dowiedzieć się, jaki pożytek dla naszego zdrowia przyniesienie " jabłuszkowa dieta" :) Jak ciekawie przetworzyć jabłka i podać je naszym najbliższym, a może po prostu najlepszy smak to surowy, zerwany prosto z drzewa owoc? :)

Dlaczego śniadanie jest ważne?

Temat poruszany już wiele razy, ale okazuje się, że cały czas wiele osób ma z tym problem i zapomina o spożywaniu śniadania, które jak mawiali nasi rodzice "jest najważniejszym posiłkiem dnia"

Święta na diecie

Święta coraz bliżej, więc i rozmów o wyzwaniach związanych z jedzeniem w tym okresie coraz więcej. Tak naprawdę to wiodący temat podczas wizyt :).

O czym mówią nasi Pacjenci? O tym, że w sumie nie muszą jeść tych świątecznych dań, ale jednak fajnie byłoby chociaż odrobinę, że mogą mieć „swoje”, ale chociaż tego jednego serniczka ;), że trochę głupio w gości z własnym talerzem.

Małgorzata Łyżniak
Cichy zabójca - cholesterol
Cichy zabójca - cholesterol